Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Blažek a Nejedlý u jednoho stolu: Ti dva spolu „upekli“ Fialovu vládu! Tak proč ten údiv?

    Ministra spravedlnosti Pavla Blažka a poradce Miloše Zemana Martina Nejedlého prý svedla dohromady bouřka... | foto: Koláž Expres.cz

    Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se nechal načapat s klíčovým Zemanovým poradcem Martinem Nejedlým u jednoho stolu! Ale nejde jen o náhodu. Tito dva pánové se scházeli již dříve s vědomím premiéra Petra Fialy. Je s podivem, že tato skutečnost nyní způsobuje ohromný rozruch.

    Ministr spravedlnosti Pavel Blažek přezdívaný don Pablo na Twitteru napsal příspěvek, kde se snaží podle svých slov předejít možným konspiracím. Šéf resortu spravedlnosti se ve středu v restauraci setkal s lobbistou Martinem Nejedlým a prý to bylo úplnou náhodou. „Vzhledem k nevídané bouřce, v jejímž průběhu nebylo možné restauraci opustit, jsem si přisedl k jejich stolu,“ hájí se s tím, že žádná konspirace se na veřejném místě za přítomnosti desítek ostatních hostů skutečně nekonala.

    „Prosím vás, tomu vy nebudete věřit… Já tady bydlím za rohem,“ začal Pavel Blažek Seznam Zprávám vysvětlovat, co v restauraci dělá s poradcem Miloše Zemana Martinem Nejedlým, za něhož například ruský Lukoil v minulosti zaplatil mnohamilionový dluh.

    „Byla obrovská bouřka, já bydlím tady za rohem a tady jsme se potkali. To je všechno,“ řekl ministr spravedlnosti s tím, že šlo o náhodu.

    „Včera (ve středu, pozn. red.) jsem se ve večerních hodinách bez předchozí domluvy nacházel poblíž mého pražského bydliště ve stejné restauraci jako Martin Nejedlý s rodinou a jeho známými, které jsem neznal,“ napsal pro jistotu Blažek na sociální síti. Prý aby předešel konspiračním teoriím.

    Doplnil ještě, že vzhledem k nevídané bouřce, v jejímž průběhu nebylo možné restauraci opustit, si zkrátka jen přisedl ke stolu Martina Nejedlého.

    „Po čase se objevili redaktoři Seznam Zpráv a snažili se zjišťovat, co dělám v jedné restauraci s panem Nejedlým. Bylo to tak, jak popisuji,“ pokračoval Blažek ve své obhajobě.

    Na společném posezení ve finále nevidí nic špatného. Nehledě na to, že se s někdejším poradcem Miloše Zemana znají už dlouho a Česko jim za leccos vděčí. Společně vyjednávali vznik vlády Petra Fialy (ODS), v níž následně získal křeslo ministra spravedlnosti.

    „Všichni vědí… Nikdy jsem to netajil. Tehdy jsem s Milošem Zemanem a jeho okolím domlouval mimo jiné já, aby ta vláda vznikla. Tehdy se to domlouvalo se všemi, co do toho měli co mluvit,“ doplnil Blažek.

    Poradce Miloše Zemana Martin Nejedlý

    „Promiňte, ale připadá mi to trochu... Hledat něco v tom, kde sedím s ženou, se svými dětmi a přáteli... Opravdu to krupobití a bouřka byly děsivé, což znamená, že někdo vejde dovnitř a já mám říct: ‚Prosím, nesedej si za mnou, protože jsi ministr a já jsem Martin Nejedlý.‘ To žijeme v takové době?“ reagoval Nejedlý pro iDNES.cz.

    Upekli spolu Fialovu vládu

    Ale co je zajímavé, že toto setkání není samo o sobě výjimečné. Ministr spravedlnosti měl pravidelná setkání s klíčovým Zemanovým stratégem Martinem Nejedlým, a to dokonce s vědomím Petra Fialy.

    Už před volbami v roce 2021 hrál Pavel Blažek aktivní roli v zákulisí. Předjednával s Nejedlým a dalšími záležitosti ohledně možného vítězství Petra Fialy. A tento tah se vyplatil: setkání s prezidentem Zemanem i Fialou před volbami nakonec přineslo úspěch.

    Celý příběh „letní bouřky a náhodného setkání“ ukazuje, že schůzky mezi Blažkem s Nejedlým, které politici z vládní koalice nyní veřejně označovali za nevhodné, byly ve skutečnosti stěžejní pro vznik současné vlády Petra Fialy.

    Blažek a Nejedlý dokonce v jednom rozhovoru přiznali, že to byla strategie. „Není moudré odporovat prezidentovi, ale mluvit s ním je mnohem lepší volba,“ popisoval Blažek. „Premiér měl zájem, aby někdo z jeho strany komunikoval s prezidentem. A tak jsme se stýkali před volbami, abychom byli připraveni na jakýkoliv vývoj,“ dodal.

    Blažek navíc zůstal klíčovým spojovacím článkem mezi Fialou a prezidentem až do konce Zemanovy prezidentské éry.

    Vztahy mezi Fialovým ministrem spravedlnosti a bývalým poradcem prezidenta Zemana, který byl dokonce sledován BIS kvůli podezření z propojení s Kremlem, ukazují, že politika není vždy tak jasná, jak se tváří.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:46 sobota 16. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      35
    • Super
      28
    • Haha
      12
    • Tvl
      7
    • Cože
      6
    • Sladký
      4