Milion měsíčně, když se vrátím. Paroubková pro Expres o neobvyklé nabídce od Jiřího

Manželka bývalého premiéra Jiřího Paroubka Petra obvinila z finančních machinací svého muže, od něhož před rokem a půl odešla. Paroubek měl podle ní milionové nelegální příjmy. Svým prohlášením obrazně střelila „sexy mozek“ do spánku, protože Paroubek na podzim kandiduje v senátních volbách na Ostravsku. Na internetu se zase šíří vtipy, že Petra zapálila politické Palermo sociálnědemokratických politiků. V rozhovoru pro Expres, který vznikl ještě před natáčením pořadu na Seznamu, prozradila, kolik jí nabídl manžel za to, že se k němu vrátí, a proč se bála zatčení v souvislosti s případem Davida Ratha, jenž kandiduje v komunálních volbách.

V rozhovoru pro Seznam jste uvedla, že Jiří Paroubek dostával milionové částky, které nechodily přes bankovní účet. Jde o mstu za rozvodové obstrukce?

Mluvím až teď, protože až teď jsem sebrala odvahu. Čelila jsem rok a půl mediálním útokům manžela a nikdy jsem nereagovala. V září je odvolací soud, na kterém mi mimořádně záleží. Ne kvůli penězům. Chci jen půlku domu, nic víc. A svoje osobní věci, které mi manžel naházel do odpadkových pytlů. Proto k němu přestala chodit paní na úklid, byla zděšena. Do domu mi nedovolí jít. Prý mám věci někde uskladněné. Do vypořádání je chci mít ve společném domě. Nemám osobní věci z chaty apod. Manžel se mi posmívá, že mě do domu nepustí a nic mi tam nepatří. Jsou to jen věci, i když třeba památky z dětství. O materiální věci ať se přou právníci. Já nebojuju za sebe.

Uvědomujete si, že jste oznámila trestný čin?

Na tuto otázku Petra Paroubková neodpověděla (poznámka redakce).

Někdo to může číst tak, že mu chcete uškodit před senátními volbami.

Pravda je, že manžel už teď, že jestli neuspěje, tak kvůli mně a našemu rozvodu. Mně by to mohlo být jedno, jestli bude senátor. Na jednu stranu se obávám jeho imunity, protože může být agresivnější. Na druhou stranu by mohl platit víc peněz do našeho odděleného rozpočtu. Vtipné je, že kandiduje v Ostravě, kde má vnučku, kterou neviděl deset let. To je velká ostuda.

Petra je velmi atraktivní.

Je pravda, že si pan Paroubek najal soukromé očko a nechal vás sledovat?

Nechal mě sledovat okamžitě po našem rozchodu, takže jsem měla osm měsíců v patách jeho lidi.

Máte důkazy?

Té věci se věnuje jeden investigativní novinář, takže se veřejnost s důkazy brzy seznámí. Nicméně na tu dobu nerada vzpomínám, bylo to jako ve špatném filmu. Můj muž je ale skvělý manipulátor a taktik, takže to celé popře. Vlastně všechno, co vám řeknu, vyvrátí. Podal na mě asi třicet trestních oznámení. Jedno dokonce za to, že jsem ho měla sledovat já.

Poslední posilnění před vstupem do soudní síně.

Jak jste přišla na to, že vás někdo sleduje? Jezdilo za vámi cizí auto, stál někdo před vaším domem?

Když jsem odešla od manžela, pomáhal mi známý, který má bezpečnostní agenturu, takže se v těchto praktikách vyzná. Brzy si všiml, že námi jezdí stejná auta. Ti jeho „detektivové“ se ze začátku chovali obezřetně, postupem času si přestali dávat pozor. Sám manžel mi posílal zprávy o tom, že ví, kde jsem.

On se tím netajil?

Veřejně to samozřejmě popřel. Mé matce se tím ale pochlubil. Stejně vám řekne, že jsem lhářka. Jeho taktika je: Nejlepší obrana je útok!

Sledovali vás i na Slovensku, kam jste jela za rodinou?

To je pravda. Tehdy to ale docela odflákli a manželovi posílali špatné informace o mé cestě k příbuzným. Vymýšleli si takové věci, že jsem auto nechala na parkovišti a jela za milencem a podobné nesmysly. Měli by mu vrátit část peněz za takové služby.

Informovala jste o tom policii?

Policii ano, také jsem prosila o pomoc přímo ministra Milana Chovance. Nicméně manžel se mi vzápětí vysmál, že o tom ví a že mi to nepomůže.

Jak reagoval pan Chovanec?

Odepsal mi, že to nechá prověřit. Pak se odmlčel.

Žádala jste o pomoc další politiky či vlivné přátele?

Naopak on zneužil celou moji rodinu a všechny naše společné známé proti mně. Měli mi domluvit, abych se vrátila. Například David Rath mě kvůli tomu opakovaně kontaktoval.

Jiřího Paroubka přišla podpořit exmanželka.

Vyslechla jste ho?

Neměla jsem potřebu řešit naše manželské problémy s někým, kdo má jen jeho verzi příběhu a o našem soužití neví vůbec nic.

Vy jste se v době zatčení a dlouhé vazby Davida Ratha angažovala v jeho nevině.

To bylo trochu jinak, než se dosud vědělo. V době, kdy jsem měla krvácení do mozku, jsem kromě pomoci Rathově rodině měla i strach, že zavřou i manžela. Z toho pak vyplývala moje podpora.

Bála jste se, že zavřou vašeho muže za podobnou věc jako Ratha?

Měla jsem strach, že zavřou mě, protože jsem toho hodně věděla. Ta věc nesouvisela s bednou vína, ale při rozplétání toho případu se mohlo přijít na něco jiného.

Přesvědčoval vás manžel jiným způsobem?

Chtěl mi zaplatit, když se k němu vrátím.

Jak zněla nabídka?

Milion korun ročně. Poté nabídku zvedl na milion korun měsíčně, pokud mu vyjde jistý byznys na Slovensku. Říkal tomu strukturovaná nabídka a zmiňuje se o ní v dopise, který mi poslal.

Víte, o jaký obchod šlo?

Vím jen to, že mu nakonec nevyšel. Pak to rychle obrátil, že šlo o peníze, které převedl na svého syna. Samozřejmě jsem to odmítla.

Petra promluvila o mužích ve svém životě.

Přišla ještě další nabídka?

Pak přišla výhrůžka, že když se nevrátím, budeme trpět. Jinými slovy mi řekl, že se mi do konce života bude mstít.

Z čeho jste platila účty, když jste opustila manžela a neměla jste práci?

Prodávala jsem luxusní kabelky a boty. Pak jsem si musela půjčovat v rodině, například na školné pro dceru. Na podzim loňského roku se mi podařilo prodat dům v Řecku.

Řeknete za kolik?

Sumu neřeknu, ale vytrhlo mi to trn z paty, přestože se baráky v Řecku prodávají hodně špatně. Zaplatila jsem z toho dluhy a školné na rok. Rozhodně nemám na rozhazování.

Do vašeho rozvodu se připletla Paroubkova první žena, Zuzana. To asi nebylo příjemné.

Nechci se Zuzany dotknout, ale její angažmá bylo komické. V podstatě to vypadalo tak, že manžel chytil za ruku „maminku“ a šli spolu k soudu. Pak ji nastrčil před sebe, aby dávala rozhovory novinářům, protože jemu soud zakázal medializaci.

Aktuální přítelkyně je Gabriela Kalábková. Spolu nějak komunikujete?

Především bych mu přála, aby s ní byl spokojený. Věnoval energii novému vztahu a neřešil ten starý. A dal mi konečně pokoj.

Byl okamžik, kdy jste uvažovala o návratu?

Nebyl důvod. Už týden po našem rozchodu se chlubil přátelům a mé rodině, že má dvě milenky, které jsou mladší než já. To asi chlap, který chce zpátky ženu, neudělá. Navíc byly dvě věci, které mě utvrdily v tom, že jsem se rozhodla správně. Zaprvé zveřejnil můj dopis, a to považuji za porušení intimity. Bylo to pro mě horší, než kdyby mluvil o tom, jaká jsem byla v posteli. A pak to, jak tvrdě po mně šel v médiích.

Bojíte se stále svého manžela?

Až do chvíle, než jsem vyhrála soud o dceru. Jiří se totiž chvástal tím, že má právníky s dlouhými prsty, kteří umí ovlivnit rozhodnutí soudu. Takovou pomoc kdysi nabídl Davidu Rathovi, ten ji odmítl.

Nepřecenila jste jeho možnosti?

To víte, že ano. Brzy jsem přišla na to, že takovou moc nemá.

Vrací vám to jinak?

Taková perlička. Když byl na dovolené s dcerou, poslal mi zprávu. Prý podívej se, kam jsem ji vzal. Za to, že jsi mě opustila, už budete jezdit jen do plebejských hotelů. Přitom většina lidí z jeho volebního obvodu na takovou dovolenou s cestovkou nedosáhne. Pár dní nato jede s milenkou do hotelu, kde noc vyjde okolo čtyř set eur (deseti tisíc korun).

Pera Paroubková vchází do soudní síně.

Jak moc byl problém najít si práci se jménem Paroubková?

Především jsem nepočítala s tím, že se na ničem nedohodneme a že nebudu mít z čeho žít. A když jsem si začala hledat práci, samozřejmě jméno Paroubková nepůsobilo dobře. Kolem našeho rozchodu byl velký humbuk, navíc manžel zprostředkovaně kontaktoval moje klienty. Konkrétně to za něj dělal Petr Benda.

Poslechli klienti pana Bendu?

Tak mělo to vliv. Krátil se postupně úvazek. Přišlo mi to takové mafiánské. „Rodina“ se semkne kolem dona a jdeme mu pomáhat, protože mu utekla manželka.

Změníte si kvůli tomu jméno?

Po rozvodu se chci vrátit k dívčímu jménu Kováčová. Nechci mít politické příjmení, být „ta“ nebo „ona“. Chci být zase no name.

Jsou vaše požadavky na odstupné přiměřené?

Chci jen to, co mi ze zákona náleží. Nevím, proč by měl důchodce bydlet sám v šestipokojovém domě, a já nemohla dostat půlku, která mi patří. Z toho, co si vydělal bokem, nechci nic.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:46 sobota 22. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

  • 131
  • 92
  • 58
  • 35
  • 20
  • 20