Prezidentští kandidáti v debatě fackovali „viceprezidenta“ Ovčáčka

Další z řady předvolebních debat prezidentských kandidátů se odehrála před studenty Západočeské univerzity v Plzni. Té se tradičně neúčastnil stávající prezident Zeman, který se vůči ostatním kandidátům vymezuje a transparentní a demokraticky vedené kampani se z osobních důvodů vyhýbá. Přesto se nešlo jeho jménu vyhnout, na hlavu nepřítomného hradního pána se snesla řada víceméně oprávněných invektiv a na přetřes přišla i silně kontroverzní a mnohými vysmívaná postava mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Ve chvílích, kdy se v našlapaném sále stovkám studentů představovali jednotliví prezidentští kandidáti se svými názory a vizemi, účastnil se Miloš Zeman dalšího pokračování své maskované předvolební kampaně za státní peníze v Jihomoravském kraji. Přitom právě na druhé straně republiky se mu dostávalo rad a výtek od dalších adeptů na jeho funkci.

Na přetřes mimo jiné přišel výběr spolupracovníků, kdy si jednotliví diskutující neodpustili narážky na tým kolem současné hlavy státu. A je nasnadě, že především na hlásnou troubu Hradu Jiřího Ovčáčka, jehož komická vystoupení a fanatický zápal pro svou funkci bývají předmětem vtipů i rozhořčení občanů.

„Zvažoval jsem ponechat tam pana Ovčáčka. Požádám jej, aby našel ten článek o Peroutkovi. A našel bych si takového mluvčího, který by mi připravil omluvu Peroutkově rodině,“ uvažoval nahlas Jiří Hynek podle citace serveru ParlamentniListy.cz a ostatní se chytli tématu, aby si z hradního panáčka udělali fackovacího panáka.

Lékař a občanský aktivista Marek Hilšer přidal k dobrému historku spojenou s faux pas v průběhu české státní návštěvy v Číně: „Když už byl prezident Zeman velmi unaven, tak přiskočil Jiří Ovčáček a začal vykládat: No, víte, pan prezident chtěl říci to a to – a delegace se zvedla a odešla.“

„Jako prezident bych požadoval na tiskovém mluvčím, aby projevoval moje názory, a nikoliv jeho. Měla by to být žena, takový typ jako Marcela Augustová z televize,“ mínil hudebník Petr Hannig a korunu všemu nasadil Mirek Topolánek. „Já si myslím, že se zásadním způsobem mýlíte v tom, že si myslíte, že Jiří Ovčáček je tiskový mluvčí. On takovým poloústavním způsobem hraje roli prvního viceprezidenta ČR,“ rozesmál přítomné expředseda vlády.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:25 sobota 31. března 2018. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 11
  • 7
  • 6
  • 6
  • 6