Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    5 důvodů, proč by měl odchod tureckého premiéra znepokojovat i Evropu

    Pro Evropu byl turecký premiér Davutoglu cenným spojencem, na kterého se mohli Evropané při vyjednávání dohod spolehnout. Teď o něj přichází. Je důvod k obavám? | foto: Reuters

    Odstoupení tureckého premiéra Ahmata Davutoglua překvapilo nejen Turky, ale i mnoho Evropanů. Ač se může neznalému pozorovateli změna předsedy vlády Turecka zdát jako bezvýznamná událost, ale opak je pravdou. Odchod Davutoglua může mít pro Evropu velmi neblahý dopad.

    1. Upevnění moci prezidenta Erdogana

    Ihned po oznámení Davutugluovy rezignace na předsedu vládní strany AKP a tím pádem i na post premiéra se začalo spekulovat o tom, že pravým důvodem tohohoto kroku jsou jeho neshody s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

    Erdogan neunesl, že se umírněný premiér začal stávat oblíbenějším než on sám. Stavěl se například proti persekuci těch, kteří kritizují prezidenta.

    Erdogan by se s Dovutogluem zbavil významného člověka, se kterým se začal názorově čím dál více rozcházet. Vzhledem k enormnímu vlivu ve straně AKP lze předpokládat, že novým předsedou strany i vlády bude zvolen někdo z nejvěrnějších Erdoganových přátel.

    2. Přechod na putinovskou diktaturu

    Erdogan je čím dál více přirovnáván k ruskému prezidentu Vladimíru Putinovi. Stejně jako on by si přál vládnout pevnou rukou a zbavovat se všech nepřátel. S odchodem Davutoglua je Erdogan na nejlepší cestě ke splnění tohoto snu.

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je kritizován pro svůj téměř diktátorský způsob vlády.

    Nejenže v novém premiérovi získá mocného spojence, ale zároveň pro něj bude snažší prosadit navrhované změny ústavy, které mu dají ještě více pravomocí. Pak už mu nebude nic stát v cestě stát se prakticky neomezeným autokratickým vládcem Turecka.

    3. Konec liberalismu a demokracie v ohrožení

    Ahmat Davutoglu reprezentoval liberální křídlo v turecké vládě. Byl proti trestnímu stíhání těch, kteří kritizují prezidenta i proti persekuci Kurdů. To vše ale s jeho odchodem vezme za své.

    V tureckém parlamentu došlo při hlasování o zákonech, které upevní Erdoganovu moc i ke rvačce.

    Erdogan bude moct naopak ještě zpřísnit sankce vůči každému, kdo se opováží ho kritizovat a nejspíše dojde i na zbavení kurdských poslanců imunity a následné odsouzení za smyšlená obvinění ve vykonstruovaných politických procesech.

    4. Dohoda s Evropou v ohrožení

    Pro Evropskou unii byl Davutoglu hlavním vyjednavačem vzájemných dohod mezi Evropou a Tureckem. Mnoho evropských státníků ho považovalo za jediného důvěryhodného tureckého politika.

    Pro Evropu byl Davotoglu tím, na kterého se mohli spolehnout při vyjednávání vzájemných dohod. Ty jsou nyní v ohrožení.

    Erdogan Davutoglua již kritizoval za podobu uzavřené dohody o migrantech. Podle despotického prezidenta jsou její podmínky pro Turecko málo výhodné, desítky miliard a bezvízový styk mu nestačí. Otázka je, co více může požadovat a jak moc přitom bude Evropu vydírat.

    5. Ztráta důvěryhodnosti Turecka

    Poté, co Erdogan novým loutkovým premiérem potvrdí svou vlastní pozici neomezeného vládce Turecka a ve vládní straně zcela potlačí liberální tendence, přestane být Turecko mermomocí toužící po členství v EU považovatelné za vyspělou demokratickou zemi.

    Ani děti prezidenta Erdogana se netěší valné pověsti. Jak syn Bilal, tak dcera Sümeyye jsou podezřívání z paktování se s radikálními islamisty.

    Spekulace o tom, že Erdoganův syn obchoduje s ropou s Islámským státem a jeho dcera provozuje nemocnici pro džihádisty nebude mít kdo vyšetřovat a veškeré nekalosti zamete Erdogan pod koberec. Ve hře je i uznání islámu jako oficiálního náboženství.

    Vyděračský stát v čele s autoritářským vůdcem, který nerespektuje lidská práva a svobodu slova a nectí základní demokratické principy, nemá ve vyspělém společenství evropských států prostě co dělat. Nehledě na to, že Turecko již od sedmdesátých let fakticky okupuje polovinu Kypru, který již součástí EU je.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:10 neděle 4. září 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      26
    • Trapas
      14
    • Tvl
      9
    • Haha
      6
    • Cože
      5
    • Sladký
      5