Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Reportáž: Chtěli jsme si v Praze koupit ochrannou roušku. Místo toho máme leda chřipku

    O roušky je v Praze ohromný zájem. | foto: Autor: MAFRA/Anna Vavríková

    Přestože není v celé České republice jediný potvrzený případ koronaviru, hysterie okolo této nemoci narůstá raketovým tempem. Dokládá to také situace v lékárnách, které na prostý dotaz ohledně ochranných roušek odpovídají jednoznačně: vyprodáno. Sami jsme se rozhodli, že si vyzkoušíme, jak těžké je pořídit si v centru Prahy roušku, která ovšem podle většiny odborníků člověka před koronavirem neochrání, nesáhnete-li po výrazně dražším respirátoru, pokud by jej ovšem v lékárně vůbec měli.

    Nemoc, která pochází z Asie a tam hlásí také nejvíce nakažených, budí respekt po celém světě. V zasaženém Singapuru ovšem nyní média varují obyvatele, aby nenosili ochrannou roušku, pokud jsou zdraví. Vyvolávají tím podle úřadů paniku, která není namístě. Jenže sousední Singapur nebo třeba Thajsko a Vietnam naopak doporučují lidem, aby měli masky neustále při ruce.

    My jsme se rozhodli, že si roušku pořídíme a případně se v lékárně doptáme, jak ji správně používat.

    Hned na úvod však musíme skousnout první neúspěch. Lékárna BENU na pražském Andělu žádné roušky nemá a ve chvíli, kdy se chceme informovat na nějaké podrobnosti ohledně roušek, odkazuje nás milá paní lékárnice na PR specialistku Alžbětu Piškulovou.

    „My nemůžeme poskytovat podrobnější informace, to se prosím obraťte na tento kontakt. Zřejmě je to proto, že se některé věci špatně vysvětlily,“ vysvětlila nám pracovnice lékárny s tím, že je to na příkaz jejích nadřízených.

    Podle odborníků je přitom velmi důležité, aby lékárníci vysvětlili lidem, jak roušku správně používat, v opačném případě naopak roste možnost případné infekce.

    Neúspěchem jsme se nenechali odradit a šli jsme do lékárny Dr. Max, kde „jely“ naplno všechny pokladny. Spořádaně jsme se zařadili do fronty s označením „bez receptu“ a čekali jsme. V jednu hodinu odpoledne jsme byli obklopeni zhruba dvaceti lidmi, z nichž dobrá polovina kašlala a smrkala, zjevně byli v lékárně správně.

    Takže zatímco jsme čekali ve frontě na roušku, jež nás pravděpodobně ani neochrání před nemocí, která navíc ani v republice není, dost pravděpodobně jsme stačili chytit obyčejnou a neexotickou chřipku.

    „Doporučujeme důsledné dodržování zásad osobní hygieny, časté mytí rukou mýdlem, a pokud je to možné, vyhýbání se přeplněným prostorám, kde byste se s nakaženým mohli setkat,“ vzpomněli jsme si na odborné vyjádření lékárnice Ivany Lánové.

    A když jsme se konečně dostali na řadu, zažili jsme další zklamání.

    „Roušky už bohužel nemáme, jsou naprosto vyprodané. Lidé se po nich pořád ptají, ten zájem je ohromný. Ráda bych vám pomohla, ale na jiných pobočkách je to stejné, sklady máme prázdné,“ litovala, že nemůže více pomoci, jedna z lékárnic, které už musí jít z neustálých dotazů na roušky hlava kolem.

    „Zkuste nějakou drogerii, třeba je tam budou mít,“ dala nám tip další z lékárnic, u níž jsme nepochodili.

    O roušky je v Praze ohromný zájem.

    Za cíl našeho putování jsme nově zvolili drogerii Teta, kde jsme ovšem hledali zcela marně. „Roušky? To ne, to tady nemáme,“ řekla nám jedna z prodavaček. Trochu jsme si připadali hloupě, že tuto ochrannou pomůcku hledáme zrovna mezi gely na vlasy a polštářkovou náplastí, ale na místě jsme byli uklidněni.

    „Ale jo, oni se na to lidé hodně ptají. Někteří byli dokonce překvapeni, že by měli spíš zamířit do lékárny,“ dodala s úsměvem prodavačka.

    Můžeme tedy potvrdit, že extrémní zájem o respirační roušky není fáma, ale skutečně jsou v Praze nedostatkovým zbožím.

    Podle šéfa Asociace nanotechnologického průmyslu ČR přicházejí nové objednávky antivirových ústenek, šátků a respirátorů každou minutu. Zásoby lékáren by se tak měly postupně začít doplňovat, což je dobrá zpráva především pro všechny, kteří rádi čekají ve frontách. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:49 neděle 31. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      74
    • Super
      37
    • Haha
      34
    • Cože
      34
    • Tvl
      31
    • Sladký
      28