Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vetchému vyhrožovali smrtí. Nakonec spolu s Veverkou a Řehkou vybrali přes 141 milionů!

    Skupině D se na drony pro Ukrajinu podařilo vybrat přes 142 milionů korun. Předčila tím svůj původní cíl pořídit 10 tisíc těchto strojů. | foto: ČTK

    Snaha zastrašit Ondřeje Vetchého a jeho skupinu se minula účinkem. Efekt byl zcela opačný. Ve sbírce na nákup dronů pro nasazení v boji na Ukrajině lidé vybrali více než 141 milionů korun.

    „Zhruba čtyři tisíce dronů je vyrobených a část už byla na Ukrajině využita,“ uvedli dnes na tiskové konferenci zakladatelé spolku Skupina D, který sbírku pořádá.

    „Původním cílem sbírky Drony Nemesis bylo podle jednoho ze zakladatelů spolku Jana Veverky vybrat 100 milionů korun, což by podle něj vyšlo na zhruba deset tisíc dronů. ‚Cílem už není dodat Ukrajině deset tisíc, ale desítky tisíc dronů,“ uvedl herec Ondřej Vetchý, který se na sbírce podílí.

    Podle dalšího z organizátorů Milana Mikuleckého je primárním úkolem spolku pomoc Ukrajině, sekundárním pak připravit ČR na možné hrozby. „Spolek tak podle něj například mapuje možnosti českého obranného průmyslu, všechny součástky dronů lze podle něj vyrobit v Česku.“

    Podle náčelníka generálního štábu a čestného předsedy spolku Karla Řehky má projekt dvě roviny, a to kromě pomoci Ukrajině je také pro českou armádu užitečný k získávání know how k využívání dronů. Také podle Otakara Foltýna z Vojenské kanceláře prezidenta republiky jsou informace o využití nebo uzpůsobování dronů podle situace na bojišti pro českou armádu důležité.

    Podle Mikuleckého se objem výroby dronů postupně zvyšuje. Jeden vyjde průměrně na deset tisíc korun, záleží ale na konkrétní specifikaci, uvedl. Skupina D je podle něho spojením lidí z prostředí armády, aktivních záloh i neziskového sektoru. Název spolku odkazuje ke Zvláštní skupině D, která vznikla za druhé světové války v roce 1941 ve Velké Británii pro výcvik československých parašutistů.

    Pověsím tě i s dětma

    Během sbírky herec Ondřej Vetchý i další členové čelili a stále čelí výhrůžkám a podvrženým fotomontážím. Na sociálních sítích je spousta příspěvků, kde lidé Vetchého vulgárně za pomoc Ukrajině urážejí nebo šíří falešné fotomontáže s jeho osobou.

    „Ondřej, když to teď začalo gradovat, na to řekl, že je z toho strašně smutný. Je smutný za lidi, kteří tady nechtějí žádné ukrajinské uprchlíky a současně nechtějí, aby se pomáhalo Ukrajině,“ řekl Mikulecký v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

    Fotogalerie