Turecko chce postavit největší mešitu v Evropě. EU mu dala pozemek za miliony

V rumunské Bukurešti to pěkně vře. Důvodem je záměr Turecka v jejich městě postavit největší mešitu v Evropské unii. Rumuni se bouří, že rozhodnutí, které posvětila sama EU, je zcela nesmyslné. Celý spor lidu s vládou míří k soudu.

Rumunské hlavní město Bukurešť by již brzy mělo být sídlem největší mešity v Evropské unii. V Bukurešti by obří mešitu pro více než 2000 lidí měli postavit na vlastní náklady představitelé Turecka.

Záměr postavit mešitu vzešel z dohody EU s Tureckem, že Turci budou moct na evropském území postavit mešitu, Evropa v Turecku naproti tomu postaví pravoslavný kostel. Ten však Turecká vláda v čele s prezidentem Erdoganem zakázala, na výstavbě mešitě ale trvají.

I přes nedodržení podmínek ze strany Turecka EU trvá na své podpoře záměru výstavby gigantické mešity. Turecké straně byl dokonce pozemek pro mešitu v hodnotě přes 100 milionů korun předán zcela zdarma. S výstavbou mešity ale ostře nesouhlasí obyvatelé Bukurešti. Ti uspořádali několik demonstrací a nyní se s žalobou proti státu obrátili na soud.

Kritici výstavby se pozastavují za tím, že největší mešita by měla vyrůst v zemi z nepočetnou muslimskou komunitou. V Bukurešti žijící muslimové již mají k dispozici 10 mešit a tu novou by stěží zaplnili a v celé zemi, která má historicky k islámu velmi vlažný vztah, je asi jen 60 tisíc muslimů.

Za celou akcí je tak spatřována jen snaha Turecka upevňovat svou moc v EU.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:43 sobota 11. února 2017. Anketa je uzavřena.

  • 60
  • 39
  • 20
  • 15
  • 10
  • 9