10 tipů naší redakce na novinky z Netflixu a HBO GO, kterými se zabavit na home officu

Co sledovat během home officu? | foto: koláž Expresu

Také se vám stejně jako nám stává, že někdy vybíráte film hodiny, přitom byste mezitím už dávno viděli dva? Budeme teď kvůli pandemii koronaviru ještě nějakou chvíli doma, a proto jsme vám vybrali z obou v Česku oblíbených služeb to, co nás v posledních dnech zaujalo, čemu jsme se zasmáli a co nás překvapilo.

Snažili jsme nejít více než rok do minulosti a snažili jsme se vybírat zejména to, co by sedlo pokud možno co nejvíce lidem z jedné domácnosti. Všechna uvedená díla mají minimálně české titulky.

1. Chalífát / Netflix (2020)

Osm dílů po padesáti minutách dáte za jeden den, a pokud náhodou začnete koukat večer, zřejmě nepůjdete spát, dokud nebude vědět, jak to dopadne. Švédský seriál o tom, jak v jejich zemi funguje radikalizace mladých muslimek, které pak končí coby černé vdovy, má několik nervydrásajících linek.

Chalífát

Sledujeme manželku islámského bojovníka snažící se utéct ze Sýrie, švédskou policistku, která jí pomáhá a dostává informace o chystaném teroristickém útoku, a dvě mladé holky ze střední školy, které radikalizuje velmi sympatický verbíř ISIS, jenž jednou taky může pracovat ve vaší škole.

Proč se na to dívat?

Zatím nám to přišlo jako nejkomplexnější odpověď na otázku, kterou si klademe všichni: Jak se to sakra stane, že se člověk dostane do takové fáze náboženského idiota? Sledovat rodiče imigranty, kteří se zcela asimilovali, a přesto se jim radikalizuje dcera, fyzicky i duševně bolí.

Pro větší autentičnost doporučujeme pustit si seriál v původním znění s českými titulky, tedy vybrat možnost zvuku „švédština a arabština“, nikoliv dabovaná angličtina.

2. Delhi Crime / Netflix (2019)

Další série, kterou dáte za den, je to sedm dílů po padesáti minutách. Vychází ze skutečné události skupinového znásilnění studentky v Dillí v roce 2012 a příběh se zaměřuje na vysoce postavenou policejní vyšetřovatelku, která patří do vyšší kasty.

Delhi Crime

Seriál poutá na mnohá indická tabu včetně postavení žen a sexuálních zločinů, případ tehdy sledoval celý svět, Indie dokonce musela pod tlakem změnit legislativu.

Proč se na to dívat?

Je fascinující sledovat rozdíly v indické policii, jedni nemají na zaplacení elektřiny, ti nejvyšší jsou zase zcela vzdálení od reality, tři nesourodé skupiny se spojí, aby vyřešily případ, který přinesl zvrat ve společnosti.

3. Co děláme v temnotách / HBO GO (2019)

Na začátku byl film, který silně doporučujeme, a když se začal podle něj chystat seriál, nejedno obočí pochybně vylétlo do vzduchu. Zatím to má dvě řady po deseti epizodách, jež mají zhruba třicet minut, takže vás to zabaví na celý víkend.

Myslíme tím, že se budete opravdu bavit a vaše obočí zase může klesnout.

What do we do in the shadows

Samotný nápad, že se jedná o fiktivní dokument, který sleduje životy tří mnohasetletých upírů a jednoho psychického upíra v dnešním světě, stačí na to, aby se z toho stala studnice politicky a sexuálně nekorektní zábavy, kdy se jejich historické zvyky musejí potkávat se starostmi 21. století.

Proč se na to dívat?

Zřejmě si jako většina lidí hned zamilujete všechny postavy a zejména upíra Nandora, který se narodil v historické části Iránu, sám herec Kayvan Novak má íránský původ. Všechno tohle dělá skvělé pozadí jeho snahy zapadnout v moderní Americe.

4. Vlast / HBO GO (2020)

Další seriál, jejž zhlédnete za den. Baskická teroristická organizace ETA v období čtyř dekád a z pohledu dvou žen, které jejich děti postavily proti sobě. Jednoho dne zemře manžel jedné z žen rukou syna té druhé, ale čekejte spíše drama o srovnání se s minulostí a morální dilemata než seriál o separatismu.

Vlast

V příběhu dominují ženy, které musejí zachovávat zdravý rozum a najít nějakou cestu, přesto se nejedná o lacinou oslavu feminismu.

Proč se na to dívat?

Španělé mají dlouhodobě kvalitní filmografii. Hrají tam baskičtí herci, slyšíte baskičtinu, otevře se vám atmosféra tohoto kusu země a zřejmě pochopíte, jaké šrámy v lidech zanechává terorismus.

5. Tajemství hrobky v Sakkáře / Netflix (2020)

Kdo byl Wahtye? A jak to, že si nechal postavit něco tak honosného? Sledujeme epický dokument, který si nezadá s hollywoodským thrillerem, o skupině archeologů, kteří odkryli neporušenou hrobku starou 4400 let a snaží se přijít na to, kdo byl její majitel.

Secrets of the Saqqara Tomb

Spíše než samotné rozuzlení je zajímavé to, jak se na vykopávkách pracuje a co to obnáší, pozorujeme kontrast společenských kast, archeology v košili, úředníky egyptské vlády v obleku a dělníky, kteří jsou pyšní na to, že jsou po generace kopáči pracující na nekropoli a že se nejedná jen o házení lopatou.

Proč se na to dívat?

Důvodem číslo jedna je Salima Ikram, pákistánská egyptoložka, kterou budou znát z televize milovníci starověkých civilizací. Divák se také dozví, jakou metodou se pracuje, že vedle laboratoří jsou tu stále lidé, co používají štěteček a čtou hieroglyfy na zdi, stejně jako když vy čtete noviny, a proč jsou hrobky vlastně takový prehistorický Facebook.

Ten moment, kdy kopáč omylem rozlomí dřevěnou schránku, vám úplně zastaví srdce.

6. Bludné kruhy / HBO GO (2020)

Šestidílná dramatická minisérie s Markem Ruffalem, který hraje identická dvojčata, kdy musel střídavě měnit vizáž a váhu. Jedno z dvojčat je schizofrenní a uřízne si ruku, to druhé mu musí obětovat celý život, dokud se od něj neodpoutá.

Bludné kruhy

Odkrývá se zde příběh celé rodiny, v níž hraje roli dědečkův rukopis, a spousta emocí, které vám masochisticky udělají dobře na duši tím, že vám dobře právě vůbec neudělají.

Proč se na to dívat?

Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř. Bonusem je obsazení první přítelkyně Brada Pitta Juliette Lewis, kterou vždycky když vidíme na obrazovce, je to, jako kdyby začaly hrát housle.

7. Kluci z party / Netflix (2020)

Na začátku je třeba říct, že děj se odehrává v 60. letech 20. století, to abyste pochopili „ten problém“. Osm homosexuálů se chystá oslavit narozeniny jednoho z nich v bytě hlavního hrdiny, když tu zavolá dávný kamarád, který je možná hetero a možná ne, že je ve městě a rád by na večírek také přišel.

Začíná to velmi nenápadně a vlastně docela i nudně, divák má tendenci ztratit zájem, což by byla chyba, protože teprve až poté, co začne na vyzdobenou terasu pršet a devět lidí se musí přesunout dovnitř do bytu, začíná psychojízda o tom, jaké toxické vztahy panují mezi „kluky z party“.

JIm Parsons

Hlavním hrdinou je Michael, blazeovaný gay v modrém svetru, který má schopnost úmyslně zraňovat a ponižovat lidi kolem sebe, a jak stoupá hladina alkoholu, stoupá i jeho vnitřní nenávist, jíž se snaží zakrývat svůj pokrytecký a nenaplněný život.

Proč se na to dívat?

Hlavní roli Michaela hraje famózně zlý Jim Parsons, jenž je pro všechny jen Sheldon Cooper z Teorie velkého třesku, ale my si myslíme, že po tomhle by si mohl jednou dokráčet i pro Oscara.

Kluci z party, to je původně divadelní hra a je to na filmu vidět, celé se to odehrává v jednom bytě během jedné noci a vrcholem je zhruba šestiminutový výstup opilého Michaela, který odkryje celou ubohost své existence. Film navíc končí beznadějí pro hlavní postavu, což máme rádi.

8. Sešup / HBO GO (2020)

Znáte tady toho herce, co vypadá jako přerostlý anděl? Willa Ferrella nesnášíme a možná právě proto nás to zaujalo. Vždycky chcete, aby v těch filmech skončil nejhůř ze všech, a když si chcete připomenout lyžovačku v Alpách a nesnášíte Američany, je tento film pro vás.

Sešup

Zápletka je jednoduchá, spadne nebo taky nespadne lavina na rodinu, otec uteče s mobilem do bezpečí a nechá matku se dvěma chlapci sedět u stolu v restauraci. Následně se ukáže, že to byl řízený odstřel a „lavina“, to byl jen sněhový poprašek, co dopadl na terasu. To ovlivní zbytek dovolené a zanechává otázku, proč jsi nás opustil a zachránil jen sebe?

Proč se na to dívat?

Kdyby to hrál Brad Pitt, byla by to větší pecka, ale Ferrell je čistokrevný komik, takže očekáváte nějakou dávku naschválu. Námět je skvělý, bleskne vám hlavou, zda byste se nezachovali stejně, a pokud přece jen nesnesete Ferrella, je to předělávka švédsko-norského filmu Turist (Vyšší moc) z roku 2014.

9. Ari Eldjárn: Pardon My Icelandic / Netflix (2020)

Ve světě stand-upů se docela orientujeme, ale přiznáme se, že o Arim jsme nikdy neslyšeli. Před pár dny jsme takto listovali Netflixem, znáte to, někdy si film vybíráte déle, než pak samotný film trvá, a došli jsme do sekce Stand-up, kde nás zaujal komik, který je z Islandu.

Problém s těmito formáty často je, že většina stand-up komiků jsou Britové a Američané, případně v těch zemích žijí, a celé vystoupení se motá kolem rozdílů mezi těmito velmocemi a kdo má blbější představitele vlády.

Pardon My Icelandic

Ari ale během jedné hodiny řeší to, že Island je stále považován za banánovou republiku, odkrývá stereotypy severských zemí, záludnosti jejich jazyků, život na „skále“ uprostřed Atlantiku a baví pocitem méněcennosti vůči Dánsku.

Proč se na to dívat?

Ari hlasem vikingského lodivoda popisuje obyčejné věci, ne politiku, díky němu třeba víme, jaké to pro Seveřany je, když Hollywood udělá filmy o Thorovi. Scénka s koulením se z malé hory nebo se sušákem na ruce je mistrovství komedie, aniž by k tomu byla třeba slova.

10. Nejhledanější zločinci světa / Netflix (2020)

Pět padesátiminutových epizod seznamuje diváky s lidmi, na něž jsou vypsané odměny, nahánějí je vyšetřovatelé po celém světě, a přesto se tito lidé stále ukrývají před spravedlností.

World's Most Wanted

Každý díl obsahuje osobité výpovědi: například rozhovory s nájemnými vrahy, zahalenými členy drogového kartelu nebo vrahy z Cosa Nostry, jimž mafie rozpustila děti v kyselině, jež jsou důkazem toho, že na téhle výrobě si dal Netflix vážně záležet a jen tak někde to neuvidíte.

Proč se na to dívat?

Každý díl je sám o sobě napínavý, ale českého diváka určitě zaujme ten z Prahy o ruském mafiánovi Semjonu Mogilevičovi.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 úterý 4. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 54
  • 50
  • 25
  • 17
  • 16
  • 15