Komu v noci na hlavu spadne Nebeský palác? I v Evropě doporučujeme deštníky

Trosky první čínské vesmírné stanice Tchien-kung 1, což znamená Nebeský palác 1, dopadnou na povrch Země nejspíše během noci na pondělí. Ve svých zpřesněných propočtech to v sobotu odhadla Evropská kosmická agentura. Větší část z 8,5 tuny vážící stanice, která na oběžné dráze pracovala od roku 2011, shoří v atmosféře. Přesto ale menší části dopadnou na zem. A může to být i v Evropě.

Trosky neovladatelné čínské vesmírné stanice podle nich dopadnou nejspíše sedm minut před půl druhou středoevropského letního času v pondělí brzy ráno. Podle vědců se ale lidé nemají kvůli nekontrolovanému pádu vesmírné stanice obávat.

Zbytky dopadnou na Zemi v rozmezí pásu mezi 43. stupněm severní a 43. stupněm jižní šířky. Průlet atmosférou prý vydrží jen asi jeden a půl až tři a půl tuny materiálu v malých kouscích. Ty se pak rozptýlí v pásu dlouhém tisíc až tisíc dvě stě kilometrů.

„Pravděpodobnost, že nějakou osobu zraní úlomek padajících trosek, je asi tak vysoká, jako když někoho dvakrát v jednom roce zasáhne blesk,“ vysvětluje zástupce ESA Holger Krag.

Zbytky dopadnou na Zemi v pásu mezi 43. stupněm severní a 43. stupněm jižní šířky.

Prolétávající hořící zbytky vesmírné stanice se budou na noční obloze jevit podobně jako padající meteority a mohou dopadnout v pásu evropských území Portugalska, Španělska, Francie, Itálie, bývalých jugoslávských republik mimo Slovinska, dále také Bulharska, Řecka a Turecka.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:35 úterý 31. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 7
  • 6
  • 6
  • 5
  • 5
  • 4