„Teplárník“ Topolánek se obul do Síkely, že nic nedělá: Den nato vláda zastropovala

Skoro to vypadá, jako by staronový šéf Teplárenského sdružení Mirek Topolánek bouchl do stolu a vláda hned druhý den udělala všechno, co po ní chtěl. Obul se do ministra Jozefa Síkely kvůli tomu, že nic moc nedělá, a ejhle, druhý den se kabinet vytasil se zastropováním cen energií. Pokud by to tak opravdu fungovalo, bývalý premiér by se v Česku nezastavil a nedělal by nic jiného, protože věcí k řešení je tu více než dost.

„Uvítali bychom, kdyby pan ministr Josef Síkela vydával méně tiskových zpráv o tom, jak s námi jedná a co jsme mu sdělili ohledně cen tepla, a místo toho s námi opravdu jednal a zabýval se problémy teplárenství, k nimž on i tato vláda bohužel přispěli a které, pokud je nechá dále eskalovat, budou mít výrazný dopad na čtyři miliony lidí,“ rozčílil se v úterý Mirek Topolánek, který se v únoru opět vyšvihl do čela Teplárenského sdružení. Funkci zastával v letech 2011– 2018, kdy ho nahradil Tomáš Drápela.

„Zodpovědně prohlašuji, že se žádné osobní jednání pana ministra Síkely se zástupci Teplárenského sdružení ČR za dobu jeho mandátu neuskutečnilo, což by bylo bezprecedentní i za normální situace,“ doplnil předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR.

Den nato vláda schválila nařízení o zastropování cen, o němž rozhodla již dříve. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že občané budou platit maximálně šest korun za kilowatthodinu v případě elektřiny a maximálně tři koruny za kilowatthodinu u plynu.

„Zastropování cen elektřiny se týká všech domácností bez ohledu na jejich spotřebu, živnostníků, veřejných institucí a firem s odběrem na síti nízkého napětí, a to v plné výši,“ doplnil premiér.

Věříte slibu Petra Fialy?

Malé a střední podniky na síti vysokého a velmi vysokého napětí budou mít ceny zastropované na osmdesát procent nejvyšší spotřeby v uplynulých pěti letech. I v rámci plynu se podle Fialy zastropování týká všech domácností, poskytovatelů veřejných služeb a všech malých a středních podniků do limitu spotřeby 4200 megawatthodin.

„Zastropovali jsme cenu plynu také pro výrobu tepla, což se týká jak bytových domů s vlastní kotelnou, tak tepláren,“ řekl Fiala. Kabinet podle něj pokračuje ve vyjednávání na evropské úrovni, aby se našlo řešení také pro největší podniky.

Snad bude předseda Teplárenského sdružení spokojený. I když nám něco říká, že nebude a do stolu nebouchl naposledy.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 pátek 3. února 2023. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 10
  • 7
  • 6
  • 4
  • 2