Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Klus se „oblékl“ do černé a posílá mír a lásku do Minneapolisu: Snad to pomůže...

    Masové protesty za rasovou spravedlnost se v USA dost vymykají kontrole. Ničení majetku a rabování se staly smutnou realitou nejen Minneapolisu, kde po policejním zásahu zemřel George Floyd (†46), ale i dalších velkoměst. Prezident Donald Trump vyzval k mobilizaci, mnohá z amerických měst vyhlásila zákaz vycházení. Hvězdy a hvězdičky, včetně těch tuzemských, se pak na podporu tolerance zahalily do černé a mudrují o rasismu.

    „Rasové předsudky jsou ten nejstarší, nejhloupější a vědecky vyvrácený přežitek na světě. Je jen jeden svět. A je tvůj, jeho, její, jejich, onoho, tamtoho, tamtěch, náš, stejně jako můj. Právě teď je čas říct dost nesmyslnému a povrchnímu odsuzování, které nemá pevný základ, jen spekulace, mýty a lži; je čas říct dost rasismu v jakékoli formě. Je to řetěz, který nás brzdí v tom nejzásadnějším kroku: ke kroku k sobě. Žijme spolu, z pólů k pólům,“ upozornil na sociální síti Tomáš Klus.

    Tomáš Klus v souvislosti se situací v Minneapolisu vytáhl do boje proti rasismu.

    Na sociální síť vyvěsil „černý prapor“ a následoval celou řadu světoznámých osobností včetně Céline Dion, Mariah Carey, Hugha Jackmana nebo třeba Petry Němcové a Evy Herzigové. 

    Ti všichni cítili povinnost vyjádřit se (alespoň symbolicky) k tomu, co se odehrálo v Minneapolisu, kde po zákroku policistů zemřel údajně zfetovaný Afroameričan George Floyd. 

    Demonstrace a v některých případech i násilné nepokoje trvají už týden. V ulicích dochází k rabování, lidé zapalují auta i obchody a střetávají se s policií. Připojilo se více než 75 měst, i když ve čtyřech desítkách z nich platí zákaz nočního vycházení.

    Například New Yorkem pochodovaly tisíce lidí a z videí je patrné rabování například na Manhattanu.

    V Minneapolisu je milo.

    Americký prezident Donald Trump během svého projevu vyzval guvernéry jednotlivých států, aby nasadili Národní gardy. V případě, že situaci nezvládnou, je ochoten nasadit armádu, v projevu nařídil její mobilizaci. Zatím bylo povoláno 20 tisíc členů Národních gard.

    „Pokud města a státy odmítnou přejít do akce, aby bránily životy a domovy, pak vyšlu armádu Spojených států amerických a rychle vyřeším jejich problém za ně,“ pohrozil s tím, že také navyšuje obranu hlavního města.

    „Chápu, že jste všichni rozrušení. Nejsem tady, abych to zhoršoval a dělal zmatek mezi svými lidmi. Co to všichni děláte? Bratra to zpět nepřivede,“ řekl bratr zemřelého Američana. Dodal, že jeho rodina jsou klidní bohabojní lidé a že George by si nepřál, aby se demonstranti dopouštěli násilí a vše ničili. 

    „Protestuje v klidu, prosím,“ apeloval na demonstranty Terrence Floyd.

    V Minneapolisu je teď velmi napjatá atmosféra. K protestům se přidalo rabování a ničení majetku. Donald Trump nařídil mobilizaci.

    Mnoho z vypleněných obchodů bylo kvůli koronaviru dlouho zavřeno a ničení bude pro majitele další ranou a nezbytné opravy nesmírnou finanční zátěží. 

    V Louisvillu v Kentucky přišel o práci tamní velitel policie, když jeho lidé při střelbě do davu v neděli zabili majitele jednoho obchodu. Starosta Greg Fischer řekl, že nasazení policisté porušili předpisy, když neměli zapnuté kamery, které mají na těle. „Takové selhání institucí se nebude tolerovat,“ uvedl.

    Tak snad se Amerika chytne za nos, až zjistí, že na její občany a rasovou toleranci myslí i Tomáš Klus, Jitka Schneiderová nebo Simona Krainová.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:44 středa 30. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      153
    • Trapas
      70
    • Tvl
      47
    • Super
      44
    • Cože
      43
    • Sladký
      40
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...