Miloš Zeman: Koalice jsou podvod, budu volit ANO. Transgender lidé jsou mi odporní

Miloš Zeman v dnešní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News | foto: Expres.cz

Miloš Zeman zopakoval, že pověří sestavením vlády předsedu úspěšné strany, nikoli lídry volebních koalic. Pokládá je za podvod. Uvedl, že dá hlas hnutí ANO Andreje Babiše. Pak se mimořádně tvrdě pustil do transgender osob. Řekl, že mu jsou „bytostně odporné“. Následně poznamenal, že kdyby byl mladší, svolá v Praze obří demonstraci heterosexuálů, na niž by prý přišly miliony lidí. Svá slova pak označil za nadsázku.

Zeman je zastáncem názoru, že koalice vznikají až po volbách. „Jestliže nějaká poměrně silná strana si na sebe navěsí dva nebo tři pětiprocentní prťousky, je to podvod,“ řekl o volebních koalicích.

V předvolebních průzkumech mají šanci na úspěch dvě koalice, a to Pirátů se Starosty a Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09. I ze strany s pětiprocentní podporou se může podle Zemana stát strana s deseti- i dvacetiprocentním ziskem.

„Nicméně dokud tomu tak není, hodit záchranné lano těm, které voliči v podstatě nechtějí, jenom znamená zaplevelovat politickou scénu malými stranami,“ uvedl.

Před předloňskými evropskými volbami Zeman podpořil sociální demokracii, kterou dříve vedl. Nyní oznámil, že bude volit ANO. „A kdybych měl dva hlasy, jako že je nemám, můj druhý hlas bude patřit sociální demokracii,“ řekl.

Hnutí ANO podle prezidenta odvedlo více práce na potlačení epidemie koronaviru i na zabránění zhroucení ekonomiky. Zeman ale zároveň zdůraznil, že nejde o kritiku ČSSD.

Prezident ohlásil, že po volbách si pozve k jednáním předsedy všech sněmovních stran. Následně jmenuje premiéra a dá mu dostatek času, aby vedl „náročná koaliční jednání“.

Věřím policii v Teplicích

Prezident Miloš Zeman uvedl, že nemá důvod zpochybňovat výsledky prověřování policejního zákroku proti muži v Teplicích, jenž následně zemřel. Rada Evropy, která vyzvala k důslednému vyšetření incidentu, by se měla podle hlavy státu zabývat jinými záležitostmi.

Policisté trvají na tom, že mužova smrt neměla se zákrokem souvislost. Pitva zemřelého Roma podle nich neodhalila známky poranění orgánů ani dušení, muž měl v těle pervitin. Zemřel na selhání srdce, informovala policie.

„Já jsem se seznámil se stanoviskem policejního vyšetřování a jako člověk, který důvěřuje policii, nemám důvod výsledky tohoto vyšetřování jakkoli zpochybňovat,“ uvedl Zeman v dnešní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News.

„Rada Evropy se velmi často plete do nejrůznějších záležitostí, tuto nevyjímaje,“ dodal.

Více peněz za tornádo

Stát by měl podle prezidenta Miloše Zemana poskytnout co možná nejvyšší dotace obcím na jižní Moravě, které tragicky poznamenala ničivá bouře.

„V úterý se setkám s paní ministryní Schillerovou a budu se přimlouvat za to, aby byla co nejštědřejší, nejvelkorysejší dotace všem postiženým obcím,“ řekl prezident. Rámec by podle něho měl být výrazně nad výši pojištění.

Afghánistán byla kapitulace!

Miloš Zeman uvedl, že na summitu Severoatlantické aliance v polovině června v Bruselu označil odchod spojenců z Afghánistánu za zbabělou kapitulaci, a dokonce za zradu. Varoval před tím, že radikální hnutí Tálibán ovládne celé území, vytvoří teroristické centrum a nový islámský stát.

„Pokud chceme opravdu bojovat proti terorismu, nezbude nám nic jiného než se do Afghánistánu vrátit, a to za cenu daleko větších ztrát a nákladů, než kdybychom tam teď setrvali,“ míní prezident.

Bytostně odporný transgender

Nakonec se Zeman ostře vymezil vůči transgender lidem a organizaci Me Too. Hlava státu prý dovede pochopit homosexuály, nechápe ale transgender osoby. Kdo si nechá operací změnit pohlaví, dopouští se podle Miloše Zemana trestného činu sebepoškozování.

„No a tyhlety transgender, ty jsou mně opravdu bytostně odporní,“ prohlásil v Partii Terezie Tománkové.

Zeman uvedl, že pokud je někdo příslušníkem sexuální menšiny, je to jeho interní věc. „Když demonstruje, že má tuto orientaci, vyvyšuje se nad ostatní,“ uvedl Zeman.

Jak podotkl, kdyby byl mladší, zorganizuje v Praze velkou demonstraci heterosexuálů. „Aby bylo vidět, jak je to nesmyslné. Je nesmyslné, ať už sexuální menšiny, nebo sexuální většiny demonstrují. Protože to je jejich velmi intimní záležitost,“ míní.

O tématu Zeman mluvil v souvislosti s maďarským zákonem, který zakazuje mimo jiné osvětu o sexuálních menšinách ve školách.

Zákon vyvolal ve čtvrtek emotivní debatu mezi prezidenty a premiéry zemí Evropské unie. Zvláště lídři západoevropských zemí přesvědčovali premiéra Viktora Orbána, aby kontroverzní pasáže normy zrušil, neboť podle nich porušují evropské hodnoty.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:38 pondělí 25. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 651
  • 52
  • 50
  • 5
  • 5
  • 4