Z rukou proruského Zemana? Nikdy, říká Mašínová o ceně pro otce. Jejich spor se táhne roky

Poslední osmadvácátý říjen ve funkci prezidenta si Miloš Zeman užije spíše tak napůl. Kvůli energetické krizi opět nedojde na velkolepou hradní párty, navíc černou kaňkou bude vyznamenání legendárního odbojáře Josefa Mašína. Dcera si ocenění od Zemana nepřevezme, oba si už v minulosti vyměnili několik ostrých vzkazů.

Legendární protinacistický odbojář dostane od prezidenta ocenění in memoriam, převezme si ho ale ministryně obrany Jana Černochová. Mašínova dcera Zdena to oficiálně oznámila před několika dny, a to dosti rázným způsobem.

„Bylo mi sděleno, že má být předáno vyznamenání našemu otci panem prezidentem. Vyznamenání by měla převzít paní ministryně obrany Jana Černochová, protože já ho odmítám převzít z rukou prezidenta,“ řekla serveru Seznam Zprávy Mašínová.

Co se mezi nimi stalo?

Počátek sporu lze vysledovat do roku 2018. Tehdy Zdenu Mašínovou senátoři prezidentovi navrhli také na státní vyznamenání jako členku slavné odbojářské rodiny, jež prožila perzekuci a vězení. Zatímco otec se postavil nacistům, její bratři Ctirad a Josef bojovali s komunisty.

„Opravdu nevidím důvod vyznamenávat někoho jenom proto, že je něčí sestra. Můžeme diskutovat o bratrech Mašínech, ale o jejich příbuzných bychom v této souvislosti diskutovat neměli,“ uvedl tehdy Zeman na televizi Barrandov.

Zdena Mašínová s premiérem Petrem Fialou

Zdena Mašínová prohlásila, že jde pouze o zástupný důvod a že Zeman ve skutečnosti nechce vyznamenat nikoho z rodiny Mašínových. Pro iDNES.cz se také už tehdy vymezila, že pokud snad někdy prezident změní názor, ona od něj ocenění určitě nepřevezme.

„Z takových rukou nemůžu nic přijmout. Nikdy, nikdy, nikdy. Takové individuum, co nás cpe nás na Východ, do Kremlu, Číňanům, je podle mě nedůvěryhodné a nebezpečné,“ uvedla Mašínová.

Skutečně, Miloš Zeman během následujících čtyř let nevyznamenal ani její bratry. Také to dodnes leží Zdeně Mašínové v žaludku. Na otce došlo na poslední chvíli, tedy během posledního rozdávání vyznamenání za deset let Zemanova prezidentování.

Jak Mašínová uvedla, otec Josef, který spolu s Václavem Morávkem a Josefem Balabánem tvořil zpravodajsko-sabotážní skupinu Tři králové, po které šly v protektorátu tisíce policistů v čele s gestapem, by měl dostat Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Miloš Zeman

Mezi dalšími oceněnými bude třeba i lékař Miroslav Zavoral, který Zemana léčil během ostře sledovaného období, kdy ho postihly vážné zdravotní problémy.

Prezident na předávání vyznamenání nepozval šéfa Senátu Miloše Vystrčila, jehož viní, že se ho během zdravotní indispozice pokusil sesadit z Hradu. Pozvánku nedostala ani předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:02 sobota 25. února 2023. Anketa je uzavřena.

  • 58
  • 17
  • 10
  • 7
  • 5
  • 4