Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Finance Milionu chvilek prověří auditor. Mohou za to podivné faktury spolku?

    Finanční závěrku chtěl Mikuláš Minář a kolegové ze spolku Milion chvilek pro demokracii zveřejnit na začátku července, tak jak to ukládá zákon. Všechno je jinak, spolek zprávu nevydal a důvodem je předání účetnictví do rukou auditora. Ten bude prověřovat, zda spolek s penězi nakládal správně a vše uvedl podle zákona.

    Financování spolku Milion chvilek pro demokracii je dlouhodobě téma, jež jeho kritiky velmi zajímá. Nejde jen o to zjistit, jakou částku si profesionální demonstranti vyplácejí jako svou mzdu, ale velkou neznámou je i částka, kterou spolek disponuje na svém neveřejném účtu.

    Odpovědi na některé z otázek má poskytnout účetní závěrka, již chvilkaři slibovali zveřejnit už na začátku prázdnin.

    „Finanční závěrka a výroční zpráva budou nejpozději v zákonném termínu, což je 3. července 2020,“ sdělila Expresu Sára Klačko.

    Den před slíbeným termínem spolek otočil a dokumenty nezveřejnil. K dispozici nově mají být až ve druhé polovině srpna. Důvodem je chystaný audit.

    „Původně jsme výroční zprávu chtěli zveřejnit již v první polovině července. Avšak pro maximální transparentnost a důvěryhodnost uvedených údajů jsme se rozhodli nechat celou zprávu a účetnictví ověřit nezávislým auditorem,“ uvádí Milion chvilek ve svém vyjádření.

    K něčemu podobnému se aktivisté rozhodli poprvé. Loni finanční závěrku odeslali na příslušný soud už v červenci. Nutnost provést audit spolek vysvětluje snahou o co největší transparentnost. K auditu chvilkaře mohou vést také nejasnosti okolo fakturování služeb, o čemž jsme psali už dubnu.

    Spolek začal proplácet faktury za demonstrace i v době, kdy žádné nepořádal. Desítky tisíc korun se měly týkat akcí z roku 2019, což vyvolalo řadu pochybností, zda spolek skutečně zveřejňuje všechny výdaje spojené s demonstracemi, jak to podporovatelům slibuje.

    „To, že nebyla vyfakturovaná služba za podzimní Letnou, se zjistilo při dodatečné kontrole. Náš spolek závazek i po takovém zpoždění samozřejmě uznal a obratem proplatil. Obdobně tomu bylo u faktury na chemické záchody,“ přiznala Klačko.

    Předseda hnutí Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář

    Jakékoliv další informace k rok starým fakturám spolek odmítl zveřejnit. Vzhledem k chystanému auditu se dá předpokládat, že Milion chvilek nemá jasno o tom, zda jsou údaje ve výroční zprávě v pořádku.

    V posledním zveřejněné finanční závěrce spolek přiznal příjmy v hodnotě 3,8 milionu korun. Průměrná výše daru byla 982 korun. Polovinu peněz od svých podporovatelů Mikuláš Minář a tým kolem něj vložili do propagace na sociálních sítích.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 pátek 6. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      438
    • Haha
      71
    • Super
      60
    • Tvl
      50
    • Cože
      40
    • Sladký
      35
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...