„Nebudeme-li blbí, zvítězíme!“ Kalousek navrhl spojenectví Minářovi. Další polibek smrti?

Vyhrožovat nekonečnými demonstracemi není správná cesta. Myslí si to alespoň Miroslav Kalousek (TOP 09), který vyzval Mikuláše Mináře, aby našel odvahu a začal s politiky jednat. Naposledy Milion chvilek rozdal polibky smrti kandidátům na ombudsmana, když se vymezil vůči Stanislavu Křečkovi, jehož pak záměrně volili někteří nerozhodnutí poslanci. Bude spojenectví s Kalouskem podobně „úspěšné“?

Když vydal Milion chvilek pro demokracii své ultimátum ohledně Stanislava Křečka, schytal vlnu kritiky ohledně ovlivňování poslanců. Václav Klaus mladší dokonce v Poslanecké sněmovně spolku vzkázal, že na základě jejich výzvy bude Trikolóra volit právě Křečka do pozice ombudsmana.

A podobných hlasů nejen mezi poslanci byla celá řada. Samotný spolek si svůj přešlap uvědomil a na poslední chvíli vydal na sociálních sítích další prohlášení.

„Apelujeme na poslance, aby volili nového ombudsmana podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a vybrali důstojného ochránce lidských práv,“ stálo ve zprávě, kterou spolek uveřejnil na Twitteru.

Jenže výhrůžka demonstracemi se minula účinkem a Stanislav Křeček byl ve druhém kole volby zvolen.

Volbu poslanců ovšem těžko nesl nejen Mikuláš Minář, ale také Miroslav Kalousek, který nešel ve své reakci pro sprosté slovo příliš daleko.

„Poslaneckou sněmovnou byl ombudsmanem zvolen JUDr. Stanislav Křeček. Sněmovna je věrným zrcadlem celé společnosti. Věrným zrcadlem je i životopis a hodnotové zakotvení nového ombudsmana. Myslím, že jsme v hajzlu,“ vyjádřil se předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Kalouska zároveň napadlo, že by nebylo od věci uzavřít s Milionem chvilek výhodné partnerství, jehož základy hned lidem představil.

„Nemám žádné právo vám radit, ale jedno vím jistě: Neškolte lídry demokratických stran na veřejných akcích. Najděte odvahu sednout si s nimi u kulatého stolu. Formulujte harmonogram dosažitelných cílů. Strany ho budou prosazovat ve Sněmovně, vy na náměstích. Nebudeme-li blbí, zvítězíme!“ vzkázal Kalousek Milionu chvilek.

Reakce lidí na výzvu Miroslava Kalouska.

Je ale Miroslav Kalousek ten pravý, kdo má dávat rady Minářovi a lidem kolem něj? V minulosti vyhrával ankety o nejméně oblíbeného politika a poslední měsíce se baví tím, že své kolegy z opozice kritizuje, kudy chodí, Michálka z Pirátů dokonce neváhal označit za tupce a šaška.

Lidé se Kalouska oprávněně ptají, proč si nyní hraje na rádce a sjednocovatele, když v dobách, kdy vedl celou stranu, nedokázal opozici sjednotit.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:44 pátek 12. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 117
  • 81
  • 54
  • 44
  • 43
  • 39