Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Milion chvilek ticha: Minář vyhrožoval před volbou ombudsmana, přepočítal se

    Zakladatel a někdejší předseda hnutí Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář | foto: Profimedia.cz

    Za Milionem chvilek jako by se od prosince zavřela voda, a přestože se jedná o demonstranty na plný úvazek, už dlouho o nich nebylo slyšet. Šanci opět se lidem připomenout viděl Mikuláš Minář a lidé kolem něj ve středeční volbě ombudsmana. Pokud by vyhrál Stanislav Křeček, chtěli jít opět do ulic. Spolek tedy pokračuje ve své snaze o politický diktát v rámci České republiky. Minář se však přepočítal a ultimátum „chvilkařů“ nakonec nějaké poslance přimělo, aby dali hlas právě Křečkovi.

    Pokud nebudete hlasovat tak, jak si přejeme, lidé půjdou do ulic. Tímto způsobem už od úterý vyvíjel Milion chvilek tlak na české poslance, kteří měli rozhodnout o tom, kdo nahradí Annu Šabatovou na pozici veřejného ochránce práv.

    Jedním z kandidátů byl Stanislav Křeček, jehož si spolek do vedení nepřeje. Se svou výhrůžkou ovšem Minář u poslanců neuspěl, Česká republika má nového ombudsmana.

    Poslanci ovšem nemají volit podle tlaku organizací či spolků, ale především podle vlastního svědomí, na což také přísahali.

    Pokud poslanci hnutí ANO skutečně zvolí v zájmu trojice Babiš–Faltýnek–Hrad ombudsmanem Stanislava Křečka, popřou tím smysl a účel celé této instituce. Dnes ombudsman, zítra veřejnoprávní média a jejich kontrolní rady,“ stojí na oficiálních stránkách spolku, který mluví o poslancích hnutí ANO. To ale v Poslanecké sněmovně nemá většinu, takže by pro Křečka musely hlasovat i další strany. Směřovaly by demonstrace i proti nim?

    Veřejně formulovaná vyhrůžka se nijak nedotkla samotného kandidáta, který Minářovo vyhlášení ignoroval. 

    „Půjdou do ulic, a co? Taky bych šel do ulic, že nejsou byty pro lidi, ale tím se nic nevyřeší,“ citují Parlamentní listy Křečka, který trefně připomněl, že spolek vždy přichází s kritikou, ale nenabízí řešení.

    Stanislav Křeček byl již v minulosti zástupcem ombudsmana.

    Koho se naopak výzva Milionu chvilek dotkla, byli někteří voliči, které rozzlobilo, že lidé okolo hlavního organizátora demonstrací chtějí i nadále ovlivňovat rozhodnutí politiků, přestože k tomu ve volbách nezískali žádný mandát.

    Stanislava Křečka poslanci v prvním kole nezvolili a rozhodlo se až ve večerních hodinách, kdy se nakonec novým ombudsmanem skutečně stal. Můžeme se těšit na nové demonstrace!

    Demonstrace by podle Křečka neměly žádný smysl, protože ombudsman nemá žádnou výkonnou pravomoc, jeho jediným úkolem je upozorňovat na porušování zákona.

    „Bral bych to stejně, jako to bere paní ministryně Benešová. Je to nepochopení věci a nemá to vůbec žádné racionální jádro. Myslím, že tímto prohlášením se ti chvilkaři dostávají mimo racionální politiku a mimo jakékoli rozumné zdůvodnění a občané to musí vidět,“ míní.

    Ať jdou tedy do voleb

    Přímo ve Sněmovně se k ultimátu Milionu chvilek vyjádřil Václav Klaus mladší, který uvedl, že na základě jejich výzvy bylo hnutí Trikolóra „ponouknuto“ k tomu, aby dali hlas právě Křečkovi.

    Do Mináře a lidí kolem něj se pustil také Jaroslav Foldyna (ČSSD), jehož rozčílil tento diktát ze strany profesionálních demonstrantů.

    „Už jsme si zvykli, že tu pobíhají nějaké Miliony chvilek s nějakými neúspěšnými kandidáty. Tak ať jdou do voleb,“ prohlásil.

    Spolek kritizoval to, že poslanci z hnutí ANO dostali doporučeno, aby svůj hlas Křečkovi dali. V Poslanecké sněmovně se ale ukázalo, že lobbování za jednotlivé kandidáty probíhalo ve všech stranách.

    Dominik Feri postavil argument chvilkařů na hlavu.

    Šimon Pánek z organizace Člověk v tísni měl dokonce předsedům stran posílat zprávy, kde je varuje před Křečkovým zvolením, alespoň toto tvrdil Foldyna přímo ve Sněmovně.

    Dominik Feri (TOP 09) to však označil za naprosto normální a v pořádku.

    „Mně přijde naprosto neuvěřitelné, že tu zmiňujete, že někdo někomu psal, jako nějaký problém. Vždyť je to naše práce. To se budeme tvářit, že nám nikdo nepíše?“ řekl poslancům Feri a zcela odmítl jeden z argumentů Milionu chvilek.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:16 čtvrtek 11. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      99
    • Haha
      46
    • Trapas
      33
    • Cože
      27
    • Tvl
      27
    • Sladký
      26