Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Minář otáčí názor na opoziční koalice, ze zklamání je důležitý krok. Uhání podporu?

    Opozice nemá žádný plán a koalice jsou sice fajn, ale nestačí to. Tak mluvil Mikuláš Minář v říjnu, když oznamoval svůj vstup do politiky. Na Facebooku se teď ale šéf hnutí Lidé PRO rozradostnil nad tím, že poté, co se dala dohromady ODS s TOP 09 a lidovci, oznámili spolupráci také Piráti a STAN, což je prý důležitý krok ke změně. Minář také mluví o tom, že „nás všechny“ čeká třetí krok, jenže nezdá se, že by nějaké „my všichni“ existovalo. Představitelé opozice ho od počátku za vstup do politiky a další štěpení sil jen ostře kritizují.

    „S jednotlivými lídry jsem se potkal osobně a ptal jsem se jich, jak složí vládu bez Babiše, protože ta čísla nevycházejí. Ani já, ani veřejnost neslyšíme nic jiného než to, že pravděpodobně vzniknou koalice. To je fajn, ale nestačí to. Aby to stačilo, tak se musí povést těmto stranám oslovit jiné voliče. Ať jde o voliče vládních stran, nebo mobilizovat nevoliče. Neslyšel jsem jediný plán, jak to udělat,“ prohlásil Mikuláš Minář začátkem října v rozhovoru pro Novinky.cz.

    Dodal také, že z opozice cítí absolutní rezignaci na snahu nové voliče oslovovat.

    Jak ostře Minář tehdy o opozici mluvil, tak mile se najednou k oněm nedostačujícím koalicím vyjádřil. Na Facebooku projevil šéf hnutí Lidé PRO ohromnou radost nad tím, že Piráti odhlasovali společnou kandidaturu s hnutím STAN do voleb.

    „Mám radost! Po vzniku koalice Spolu je tu další důležitý krok k normální budoucnosti této země. Jsem rád, že Piráti a starostové našli k tomuto státnickému rozhodnutí odvahu,“ napsal Minář.

    „Teď nás všechny čeká třetí krok: oslovit nové voliče, nerozhodnuté, nevyhraněné, zklamané, či dokonce nevoliče. Pokud se to podaří, může po volbách vzniknout stabilní demokratická většina, která dá naši zemi do pořádku. Držme si palce a pusťme se do toho!“ dodal.

    Na Václavském náměstí se demonstrující sešli k takzvanému hlasitému pochodu,...

    Má to ale háček, ačkoliv Minář mluví v první osobě množného čísla, ve skutečnosti žádné „my“ neexistuje. Všichni šéfové opozičních stran do jednoho jej za záměr vstoupit do politiky zkritizovali s tím, že jde o naprosto nepochopitelné štěpení opozičních sil.

    Předseda ODS Petr Fiala se dokonce nechal slyšet, že největší radost má z Minářova rozhodnutí premiér Andrej Babiš.

    Nelze se také nepozastavit nad tím, jak se na adresu opozice v prosinci vyjadřoval jeden z čelních představitelů hnutí po Minářově boku, donedávna šéf Transparency International, David Ondráčka (psali jsme ZDE).

    Zatímco Minář by se chtěl s opozicí kamarádit, jeho parťák mluvil o tom, jak si její představitelé zašli na pivo a věří na zázrak, jak nemají reálně šanci Babiše porazit, natož pak sestavit stabilní vládu, také jak jsou všechny současné strany arogantní a jejich zástupci pokrytecky sedí v kancelářích a berou desítky milionů na dotacích.

    Nejasný a nejednotný postoj hnutí Lidé PRO nepochybně příliš neprospívá.

    David Ondráčka a Mikuláš Minář

    Co asi Mináře k náhlému oslavování opozice vede? Dost možná to bude prozatím nevalný úspěch ve sbírání podpisů. Předsevzal si totiž, že jich před ohlášením kandidatury do sněmovních voleb nasbírá půl milionu, aby se přesvědčil, že to má doopravdy cenu. Po více než měsíci jsou ale Lidé PRO na bezmála 25 tisících, což je pouhých 4,9 procenta.

    Výsledek je prozatím fiaskem, tímto tempem nemá hnutí šanci před volbami stihnout ani ustavující sněm, který je naplánován na okamžik, kdy bude podpisů 200 tisíc.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:06 pátek 14. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      56
    • Haha
      45
    • Super
      23
    • Sladký
      16
    • Cože
      14
    • Tvl
      12
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...