Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Trčím v Athénách a sleduju Netflix, běduje Syřan. Kvůli koronaviru nemůže z Řecka dál do Evropy

    Koronavirus zhatil plány mnoha migrantů, stejně tak i Syřana Nabila. (Ilustrační foto) | foto: Reuters, Internet

    Prošel si peklem v rodné zemi, pak se přes Jordánsko dostal do uprchlického tábora na Lesbu, přičemž se v Egejském moři málem utopil. Následně se rozhodl tajně prchnout a dostat se až do vysněné střední Evropy, jenže kvůli koronaviru narazil na uzavřené hranice. „Až tento týden zaplatím nájem, zbude mi pouhých padesát eur,“ smutní syrský migrant Nabil. Čas si krátí sledováním Netflixu, bojí se však, že skončí na ulici.

    Dlouhých sedm let uplynulo od chvíle, co se dnes pětadvacetiletý Syřan Nabil rozhodl ukázat rodné zemi záda. Zuřila tam válka a on prý musel snášet i mučení. O mnoho si nepolepšil, dalších šest let byl podle svých slov vykořisťován v Jordánsku. 

    I tam se ale nakonec rozhodl prásknout do bot. Vydal se na ubíjející pouť přes Turecko, aby poté nasedl na člun a zamířil do Řecka. V Egejském moři se málem utopil. Osm měsíců žil v drsných podmínkách na ostrově Lesbos, který v současnosti obývají tisíce migrantů.

    Pak sebral odvahu, nechal si vyrobit falešný pas a rozhodl se vyrazit za vysněným cílem: střední Evropou. To bylo v březnu. Doputoval až k hranicím s Albánií a chtěl se vydat na uprchlickou stezku přes Balkán. Jenže pak přišel koronavirus, uzavření hranic a Nabilův sen se zhroutil jako domeček z karet.

    „Hranice byly uzavřeny přesně v den, kdy jsme se je pokusili překročit. Takže jsme byli nuceni se vrátit do Athén,“ cituje Nabila server Middle East Eye, který jeho příběh přinesl.

    Migranti stanují nedaleko hranic.

    Aktuálně Nabil žije ve stísněném bytě v hlavním městě Řecka. Sdílí ho s dalšími pěti migranty. Čas si podle svých slov krátí učením jazyků a sledováním Netflixu. Jenže jeho finance se hrozivě ztenčují a pracovat nemůže, vždyť je na řecké pevnině načerno a snaží se pokud možno vůbec nevycházet ven, aby eliminoval riziko, že ho zastaví a zkontroluje policie.

    „Až tento týden zaplatím nájem, zbude mi pouhých padesát eur. Doufám, že se něco změní, protože tu nechci zůstat a být bezdomovcem,“ popisuje Nabil.

    „Vždy když mi volala rodina, říkal jsem jim, že bydlím v pěkném hotelu. Dokonce ani teď nevědí, jak na tom jsem. Jsem si jistý, že by je to zničilo, kdyby znali pravdu,“ vysvětluje, proč nepřipadá v úvahu ani to, že by se spojil s příbuznými a pokusil se nějaké peníze získat od nich.

    Migranti žijí v táboře Moria na ostrově Lesbos v děsivých podmínkách. Mezi nimi a místními eskaluje napětí.

    Ani otevření hranic v souvislosti s uvolňováním restriktivních opatření ovšem pro Nabila nemusí znamenat vysvobození. Bojí se totiž, že v souvislosti s koronavirem budou nadále panovat kontroly, takže pro pašeráky bude obtížnější dostávat migranty přes hranice. A tím pádem rapidně navýší ceny. Jenže peníze Nabil nemá.

    Netají se ani tím, že chvílemi uvažoval, jestli to nevzdat a nepřihlásit se řeckým úřadům, které by ho pak deportovaly.

    „Pro každého je to velmi těžké. Ale musím zůstat v klidu. Nechci zničit všechen ten pokrok, kterého jsem dosáhl. Nikdy jsem si nedokázal představit, že bych skončil v uprchlickém táboře,“ odmítá.

    Pravda ovšem je, že peníze nejsou zdaleka tím jediným, co mu dochází. Svou situaci přestává zvládat i psychicky.

    „Po sedmi letech, co se snažím dostat do Evropy a začít nový život, jsem vyčerpaný. A teď přijde tohle,“ smutní Nabil.

    Dočká se nového života někdy?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:39 pátek 18. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      149
    • Haha
      52
    • Tvl
      34
    • Super
      25
    • Sladký
      24
    • Cože
      22
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...