Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Obrat v České televizi: Dali konečně na kritiku, sebere Kubal místo Moravcovi?

    Michal Kubal vedl volební studio ČT. | foto: www.ceskatelevize.cz

    Jak vnímat nasazení Michala Kubala do volebního studia druhého kola prezidentských voleb, tedy vrcholného programu zpravodajství České televize? Začíná změna na veřejnoprávní stanici, minimálně v tom, že vedení vyslyšelo výtky veřejnosti a uvědomilo si, že kdyby druhé volební studio moderoval kritizovaný Václav Moravec, už by to byl opravdu problém. Jeho místa se tak ujaly „náhrady“, jednou z nich byl Michal Kubal. Jak si vedl?

    Volební studia byla poslední dobou výsadou jen Václava Moravce, novináře a moderátora, který si držel na České televizi výsadní postavení nejen svým pořadem Otázky Václava Moravce, ale platil za první a jedinou možnost k tomu, aby provázel diváky všemi zásadními a důležitými situacemi, kterými Česko prochází.

    V poslední době ale začala pověst Václava Moravce, tedy ta profesní, dostávat trhliny. Odstartovalo to volební studio během voleb prezidenta USA, kde se Moravec střídal se svými kolegy. Je pravda, že tehdy Václav Moravec nebyl velkým provinilcem, to spíše jeho kolega ze zahraniční redakce Martin Řezníček, který dával opravdu nemístně najevo své znechucení nad vítězstvím Donalda Trumpa.

    „Soustavným jevem ve vysílání bylo bezprostřední verbální spojování potenciálního vítězství Trumpa s pocitem ohrožení,“ znělo prohlášení RRTV a s kritikou Rady se ztotožňovalo mnoho diváků, jimž bylo také několikrát nuancemi v komentářích zpravodajců podsouváno, že Donald Trump je ekvivalent Miloše Zemana a tyto dvě osobnosti volí nevzdělaní a chudí lidé.

    Podobná situace, tentokrát jen v českém měřítku, nastala hlavně u nedávného prvního kola českých prezidentských voleb, kdy už se kritika snášela přímo na Václava Moravce, jenž uváděl volební studio. Miloš Zeman vedl s převahou a Moravec si neodpustil například poznámky, že jeho převahu teď „zavalí vlna hlasů z Prahy“, čímž možná nechtěně, ale i přesto poukazoval na to, že zbytek republiky volí špatně a není ani důležitý.

    Dopadlo to tak, že zavalující vlna hlasů opravdu přišla, ovšem kritická vůči samotné České televizi. Ta už na to nemohla reagovat jinak než Moravce jednoduše odstavit z voleb, na jeho místo tak přišel bývalý válečný zpravodaj Michal Kubal, jenž momentálně uvádí Události.

    Do nich nastoupil prvního ledna minulého roku a po prvních „trémických“ vystoupeních, v nichž se ještě hledal, vyrostl v precizního moderátora, který se mimo zahraniční politiky, v níž byl zběhlý, musel začít věnovat i té domácí. Tato průprava se velmi dobře odrazila v tom, jak bez emocí a velmi věcně provázel diváky duelem Drahoš–Zeman.

    Vyvaroval se všech zavádějících poznámek, stejně jako nepodsouval svým hostům v otázkách na daný stav voleb svoje preference, respektive preference České televize, o níž se manželka Jiřího Drahoše vyjádřila, že skrytě podporuje jejího manžela (psali jsme ZDE).

    Kubal svým přechodem do Událostí dokázal, že mu jde stejně tak dobře natáčet reportáže jako zvládnout politickou diskusi, je proto dobře, že se Česká televize poučila z kritiky a dala divákovi jasně najevo, že mu na něm záleží. Je to jasně poznat z právě z toho, že už není „televizí Václava Moravce“, jak se o ní vyjádřil prezident Zeman.

    Diverzita tváří, které se budou střídat v moderacích zásadních politicko-společenských událostí v republice, je příjemnou změnou oproti monopolu Moravce, kvůli němuž se zbytečně nedostalo prostoru ostatním a stejně tak dobrým, jak je na Kubalově příkladu vidět.

    Že Česká televize takto otočila, vystavila jako hlavní volební tváře Kubala a Witowskou a jde jí o to navrátit zpět profesní odstup, je hlavně takovým skrytým vítězstvím Miloše Zemana.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:26 neděle 27. května 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      413
    • Trapas
      46
    • Haha
      16
    • Tvl
      16
    • Cože
      11
    • Sladký
      8