Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bulíř o dobrovolníkovi z Ukrajiny: Patřil k těm, kteří mě zbili. Skončí jako já, ale ne kvůli nacismu

    Několik organizací zaměřených na pomoc Ukrajině vyhlásilo v pondělí pátrání po českém dobrovolníkovi, který si říká Sendy Storm. Ten byl po několika hodinách úspěšně nalezen, mezitím se ale na sociálních sítích začal propírat jeho obdiv k nacismu, který opakovaně vyjadřoval sdílením nejrůznější symboliky či třeba profilovou fotografií, na níž hajluje a drží pizzu s naaranžovaným hákovým křížem. Svůj poznatek přidal také aktivista Matouš Bulíř, jenž byl na Ukrajině nedávno napaden. „Původně patřil k trojici, která si mě hrdě podala na Ukrajině,“ rozepsal se. Podle jeho informací ale i Sendy Storm skončí špatně.

    Kauza kolem aktivisty Matouše Bulíře eskalovala v polovině března. To byl napaden dalšími dobrovolníky za to, že na Ukrajině natáčel videa a kritizoval v nich podmínky v zemi.

    Bulíře zmlátili, vše natočili na video a rozeslali na sociální sítě. Pak ho předali ukrajinské bezpečnostní službě, která ho vyslýchala. Následně se vrátil do Česka, skončil v péči lékařů.

    K dění se v tuto chvíli Matouš Bulíř vyjadřuje sporadicky. Jeden status ale věnoval dobrovolníkovi s přezdívkou Sendy Storm, který byl v pondělí různými organizacemi pohřešován. Nakonec se sám ohlásil po šesti dnech, vezl prý humanitární pomoc z Kyjeva.

    Jak ale mezitím vyšlo najevo, dobrovolník tíhne k nacismu, na Facebooku v minulosti hojně sdílel nejrůznější neonacistickou symboliku, rád používal třeba číslo 88, které v abecedě představuje písmena HH, tedy zkratku pozdravu Heil Hitler.

    Také se fotil s pizzou s naaranžovaným hákovým křížem z koleček salámu a hajloval přitom.

    „Tento člověk je pro mě zajímavý tím, že původně patřil k trojici, která si mě hrdě podala na Ukrajině. Čas, kdy napíši vše o tom, jak to bylo a co jsou zač, se blíží,“ nechal se na Facebooku slyšet aktivista Matouš Bulíř, jenž tak je očividně připraven proti útočníkům z řad českých dobrovolníků na Ukrajině tvrdě postupovat.

    Vzápětí ale prohlásil, že Sendy Storm je v tuto chvíli na stejné černé listině, jako byl nedávno on sám.

    „Ten největší bizár je fakt, že tento člověk je na jejich černé listině a podle jejich slov mu rozmlátí držku hned, jak se jim dostane do ruky. A důvod? Nacismus? Ale kdeže! Tomu se až tak nebrání. Vadí jim, že si nedávno dovolil dát rozhovor do španělských médií a stal se tak dalším z řady lidí, kteří jsou nějak populární. A to je něco, co jim vadí, protože oni populární nejsou. To byl i především důvod, proč jsem dopadl, jak jsem dopadl, když se přišlo na to, že nejsem úplně neznámý člověk. Děkuji europoslanci Zdechovskému a jeho egu, které neuneslo mou výzvu,“ píše dále Bulíř.

    Na dalších řádcích objasnil, že tyto informace má z prostého důvodu. Dobrovolníky, kteří ho zmlátili, prý velice dobře znal.

    „Jak toto všechno vím? Přímo od nich, jelikož, světe, div se, nikdo si mě nenašel, jak se psalo, nýbrž šlo o lidi z mého bezprostředního okolí. A není to jediný člověk, kterého chtějí fyzicky inzultovat, vím minimálně o dalších několika a všechny spojuje to samé: rozhovor pro média. Tahle parta totiž trpí pocitem, že jen oni mají ty jediné a správné zážitky a všichni ostatní jim nesahají ani po kotníky,“ vysvětluje aktivista.

    Aktivista Matouš Bulíř

    „Proti člověku na fotografii osobně nic nemám, nikdy jsem se s ním na Ukrajině nesetkal a znám ho jen z vyprávění dané trojky,“ dodal na závěr.

    Bulíř se v tuto chvíli připravuje se svým advokátem k právnímu postupu vůči mužům, kteří ho na Ukrajině napadli. Žalovat chce také europoslance Tomáše Zdechovského, který podle něj nenávist vůči němu podněcoval.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:00 čtvrtek 27. července 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      77
    • Haha
      10
    • Trapas
      9
    • Cože
      7
    • Tvl
      4
    • Sladký
      3
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...