Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Stropnický o Fialově vládě: Místo práce mávání vlaječkami! Hněv se obrátí proti Ukrajincům

    Matěj Stropnický | foto: Tilen Vajt/Pavel Dvořák

    Stále je oficiálně zaměstnancem Ministerstva práce a sociálních věcí. To ale Matěji Stropnickému (36) nebrání, aby ostře kritizoval současnou vládu Petra Fialy (ODS). Bývalému šéfovi Zelených se vůbec nezamlouvá, že běžní Češi dostávají za ubytování ukrajinských uprchlíků dvaapůlkrát méně než hotely, které přitom migrantům s aklimatizací prakticky vůbec nepomáhají. Stropnický ve velkém rozhovoru pro Expres.cz také okomentoval počínání Fialových ministrů Jurečky (KDU-ČSL) a Lipavského (Piráti). Co mu na nich vadí nejvíce?

    Matěj Stropnický nedávno provedl redaktory Expresu po svém zámku v Osečanech, kde s přítelem Danielem Krejčíkem před časem ubytoval tři ukrajinské rodiny. Při té příležitosti si bývalý předseda Zelených postěžoval na to, jak ukrajinskou migrační krizi (ne)zvládá vláda Petra Fialy. 

    Stropnickému se nelíbí především to, že vláda schválila solidární příspěvky pro hotely 250 korun na noc, ale pro běžné Čechy, kteří si nastěhovali Ukrajince do svých domovů, činí vládní příspěvek jen 3000 korun na měsíc, což je pouze 100 korun na den.

    „V tom hotelu přitom nehnou ani prstem, ale my, nemyslím tedy jen já s Danem, skutečně pomáháme, aby se postavili na vlastní nohy. Tam s nimi nikdo nebude chodit na policii, shánět jim práci a podobně. Proto tedy nechápu, že hotely dostanou dvaapůlkrát více než ubytovatelé v soukromí,“ kroutí hlavou Stropnický.

    „Zdaleka nejlevnější a nejefektivnější je přitom dát co nejvíce peněz těm ubytovatelům v domácnostech, protože ti těm lidem poskytnou servis navíc. Poradí jim, pomohou sehnat práci a podobně. Ukrajinci budou ubytovaní a lidé budou mít příspěvek na energetiku a nebude se prohlubovat ta propast ve společnosti, která se začne zase brzy vytvářet,“ myslí si Stropnický, který si už nyní všímá toho, že někteří Češi začínají mít s ukrajinskými uprchlíky značný problém.

    „Už teď lidé brblají proti Ukrajincům a diví se, že oni mají příspěvek pět tisíc a my, kteří je ubytováváme, máme jenom tři tisíce. Na jednu stranu mají pravdu. Já vím, že oni utíkají před válkou, ale vláda přece nemůže kašlat na Čechy a nemůže se devatenáct ministrů věnovat jenom Ukrajině. Pokud vláda nezvládne tenhle sociální smír zabezpečit, ten hněv se obrátí proti Ukrajincům a to bude strašná mela. Je to vážný problém,“ říká syn bývalého ministra obrany.

    Lipavský jen mává vlaječkami. Jurečkův resort se chová alibisticky

    Podle Matěje Stropnického vláda Petra Fialy nesmí v dohledné době dopustit, aby z ukrajinských uprchlíků vznikla levná pracovní síla.

    „To by znamenalo sražení ceny práce pro Čechy a to bude Čechy pochopitelně štvát. Budou dostávat méně peněz nebo budou místa obsazená Ukrajinci, což bude ve společnosti vytvářet napětí,“ odhaduje Stropnický, který se poté pustil do konkrétních členů Fialova kabinetu.

    „Nejsem s tím spokojený, je to podle mě totální ignorování a alibistické chování. Jak to, že ministr zahraničí (Jan Lipavský, pozn. red.) nesedí od rána do večera v Bruselu a nechce prachy? To má dělat! Místo toho nosí vlaječky a dává prohlášení o tom, že se má dělat bezletová zóna a podobné hovadiny,“ pálil ostrými Stropnický, který pak zkritizoval resort, jemuž šéfuje Marian Jurečka.

    „Přijde mi, že ministerstvo práce dělá takovou alibistickou činnost. Už jenom ten energetický příspěvek. Třicet tisíc lidí si požádalo o příspěvek od státu. Klientů Bohemia Energy bylo ale osm set tisíc. Jak je ta pomoc asi efektivní? Vláda si řekla, že pomohla, ale nikdo tu pomoc nevyužil, protože ta administrativa je tak otravná, že spousta lidí dá přednost jinému dodavateli a řekne si, že to zkusí nějak zvládnout. Ten nepoměr je strašný, lidem se to nevyplatí. Příspěvek je příliš malý a administrativa příliš složitá,“ říká Stropnický.

    Matěj Stropnický promluvil o soužití s ukrajinskými uprchlíky.

    Fialova vláda? Jako pejsek, co hodně štěká. Mám pocit, že chtějí táhnout na Moskvu

    Slova chvály našel Stropnický jen pro premiéra Petra Fialu, jehož nedávnou cestu na Ukrajinu označil za originální diplomatický tah. 

    I tak si ale mladý politik od současného kabinetu příliš neslibuje. Od Petra Fialy by Stropnický prý očekával zejména větší tlak na mírová jednání.

    „Vláda je ale podle mě posedlá válečnickou atmosférou, trochu mi připomíná pejska, co hodně štěká a přitom je na vodítku a páníček ho ochrání, kdyby po něm ten větší pes skočil. Tohle dělá naše vláda velmi lehkomyslně, mám pocit, jako by chtěli táhnout na Moskvu, ale na to naše armáda není stavěna a představa, že se do toho pustí celé NATO, je fakt děsivá,“ říká Stropnický.

    Matěj Stropnický

    Matěj Stropnický, který kandidoval v loňských parlamentních volbách za ČSSD, je stále ještě zaměstnán na ministerstvu práce. Běží mu výpovědní lhůta, velký politický comeback ale zatím nechystá.

    „Politika mě provází celým životem, občas v nějaké funkci jsem, ale teď nic není. Zajímají mě systémová řešení, vždycky přemýšlím o tom, jak by to mohlo fungovat lépe,“ říká Stropnický, který v letech 2014–2015 dělal náměstka tehdejší pražské primátorce Adrianě Krnáčové.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:25 čtvrtek 28. července 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      245
    • Trapas
      28
    • Haha
      6
    • Sladký
      5
    • Tvl
      4
    • Cože
      2