Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kontroverzní kočka slovenské vlády: Brojí proti LGBT, z televize ji vyhodili kvůli migrantům

    Martina Šimkovičová je kontroverzní ministryně kultury. Prezidentka Zuzana Čaputová s ní očividně kamarádka není... | foto: Profimedia.cz

    Pořádný poprask způsobila slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová (52) anketou, zda má její resort podporovat kulturní dědictví, nebo raději akce LGBTI+. Dlouho totiž razí názor, že homosexuální či transgender komunita přežije i bez dotací a finanční podpora akcí typu Prague Pride je vyhazování peněz. Není to přitom zdaleka poprvé, co půvabná blondýna budí vášně.

    „Odmítám progresivní normalizaci a má zásadní představa o další činnosti resortu je návrat k normálnosti,“ uvedla kromě dalšího Šimkovičová k anketě, kterou ministerstvo kultury ze sociálních sítích po kritice smazalo.

    Ovšem budit vášně, k tomu jako by byla Šimkovičová předurčena. V minulosti pracovala osmnáct let jako zprávařka na Markíze, dokud nedostala v roce 2015 padáka.

    Televizi se totiž nelíbilo, že na svých sociálních sítích pohledná blondýnka sdílí videa zaměřená proti migrantům. S odstupem času vysvětlovala, že články začala sdílet kvůli laktační psychóze po porodu dcery.

    Martina Šimkovičová

    „Začaly ve mně rezonovat obavy jako matky, proč se to sem hrne. Začala jsem si o tom zjišťovat informace a četla různé články. Na Slovensko se samozřejmě dostaly jen cenzurované články. K ničemu jsem se nevyjadřovala, jen jsem sdílela,“ řekla po dvou letech Šimkovičová serveru Nový čas.

    „Vůbec se za to nestydím bez ohledu na následky. Určitě bych ty věci sdílela i dnes a v současnosti k nim možná i napsala status. Že to sem jde ve velkých houfech, to je celé zaplacené. Je to kvůli naší likvidaci,“ překvapila Šimkovičová.

    Robert Fico, Martina Šimkovičová

    I když, překvapila... Pohledná moderátorka se po vyhazovu z Markízy stala tváří nově vznikajícího projektu slovenské konspirační a dezinformační scény s názvem INTV. Jenže projekt selhal, a tak se rozhodla zkusit štěstí v politice.

    Martina Šimkovičová

    Šimkovičová rozjela mimořádně zajímavou kariéru. Začínala u Borise Kollára, až by se s ohledem na jeho lásku k ženám chtělo říct: Jak jinak. Dokonce se v barvách jeho hnutí Sme Rodina dostala do Národní rady, ačkoliv už po dvou měsících u Kollára skončila a stala se nezávislou poslankyní.

    V dalších volbách to pak Šimkovičová zkusila za krajně pravicové hnutí Hlas lidu. Ve volbách ale neuspěla. Pět let však pracovala pro internetovou televizi Slovan, často kritizovanou za šíření dezinformací, proruské propagandy nebo právě i homofobních názorů.

    Martina Šimkovičová na premiéře pohádky Perinbaba

    Jenže v loňských volbách to zkusila znovu a tentokrát za Slovenskou národní stranu. A protože ta pronikla nejen do parlamentu, ale i do Ficovy vlády, kontroverzní politička dostala na starost ministerstvo kultury.

    Fotogalerie