Naděje pro Všelichovou s Farkasem? Petříček mluvil o amnestii v Turecku

V Turecku Markéta Všelichová a Miroslav Farkas loni vyfasovali šest let a tři měsíce za údajné napomáhání terorismu. Český pár měl spolupracovat s bojovníky milic syrských Kurdů YPG, které Turecko považuje za teroristickou organizaci. Teď možná svitla jiskřička naděje na osvobození české dvojice. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je totiž možné, že v Turecku brzy vyhlásí amnestii. Bude se týkat Všelichové s Farkasem?

Podle Petříčka v současné době jeho spolupracovníci prověřují, zda by se případná amnestie mohla týkat i Farkase s Všelichovou.

„V tureckých médiích se objevila informace o možné amnestii, takže se snažíme zjistit všechny možné informace, zda by se mohla vztahovat i na občany České republiky,“ řekl Blesku Petříček, který ale zatím netuší, kdy by k amnestii mělo dojít.

„Zajišťujeme všechny konzulární služby, již proběhly návštěvy ve věznicích. Naše ambasáda v Ankaře oba případy sleduje a ve věznicích byli naši konzulární pracovníci,“ dodává ministr.

Pokud se případná amnestie v Turecku na Farkase s Všelichovou vztahovat nebude, chce Petříček i tak jednat o osudu českého páru. 

V současné době je ale podle něj prioritou získat co nejvíce informací o údajně plánované amnestii v Turecku. Podle Petříčka jsou čeští diplomaté s Všelichovou a Farkasem v pravidelném kontaktu.

V kontaktu s Všelichovou byli donedávna i její rodiče, kteří spravovali facebookový profil své odsouzené dcery. Tam se ale poslední příspěvek v podobě fotek Markéty objevil před necelým rokem. 

Je tedy možné, že mladá Češka má v turecké base už o dost přísnější režim, než tomu nasvědčovaly předchozí snímky, které na sociální síť nahráli její rodiče. Na nich se Markéta usmívala po boku dalších vězeňkyň a vypadala, že se má skvěle.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:01 pátek 17. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 10
  • 9
  • 9
  • 8
  • 7