Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pekarová ostře o Kalouskovi: Kope do nás každý den, sám má máslo na hlavě. Nejsme v kontaktu

    Bývali nejvýraznější dvojicí TOP 09. A také velkými kamarády. To je ovšem minulost, vztah Markéty Pekarové Adamové a Miroslava Kalouska pošramotila kritika, kterou někdejší ministr financí směrem k současné vládě rozhodně nešetří. „Je to každý den. Od člověka jeho formátu bych čekala nadhled,“ řekla šéfka Sněmovny a topky v pořadu PoliTikTok. A prozradila, že s bývalým parťákem už v pravidelném kontaktu není.

    Ještě před pár měsíci bylo ve hře, že se Miroslav Kalousek objeví na kandidátce koalice Spolu do Evropského parlamentu. Jenže předsednictvo TOP 09 mu vystavilo stopku. Podporu nezískal.

    Namísto toho Kalouskovi bývalí kolegové doporučili kandidaturu do Senátu. Jenže představa, že by v budoucnu k obnovení spolupráce došlo, se teď zdá být spíše utopická. Může za to častá a hodně ostrá kritika, kterou Kalousek zasypává vládnoucí koalici.

    Když proto šéfka strany Markéta Pekarová Adamová byla hostem pořadu PoliTikTok, nemohli jsme se jí na bývalého kolegu i kamaráda v jednom nezeptat.

    „To není občas, je to úplně každý den. Nejsme spolu teď v žádném pravidelném kontaktu. Mě jen mrzí, že pořád jenom útočí a hledá prakticky jakoukoliv příležitost ke kritice. On sám dobře ví, jak těžké to je nést takovou zodpovědnost. A když se ohlédneme zpět, tak i jeho angažmá ve vládě by se dalo ledasco vyčítat a také se vyčítalo,“ nechala se slyšet.

    „Samozřejmě neříkám, že musí mlčet nebo že má jen chválit, nikdo to neříká, ale trochu bych od člověka jeho formátu a zkušeností očekávala mnohem větší nadhled nad některými věcmi,“ dodala Pekarová.

    Bývali dobrými přáteli.

    Šéfky Sněmovny jsme se zeptali také na to, čím si útoky od Miroslava Kalouska vysvětluje. A zda zatím může stát jeho snaha o návrat do politiky – když ne v barvách topky, tak třeba své vlastní strany.

    „Já si myslím, že do určité míry bez politiky neumí žít. Je to pro něj droga. A zároveň je to také trochu rehabilitace toho, co kdy dělal on sám. Když zdůrazňuje rozpočtovou zodpovědnost a tak dále, je to prostě snaha připomenout, že on právě za tohle hodně krvácel, když byl aktivním ministrem financí. Snášel za to velkou kritiku. Ne všechno podle mě udělal dobře, ale to i sám přiznává,“ myslí si Markéta Pekarová.

    Fotogalerie