Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Majetkové poměry kandidátů: Milionář Zeman a Drahošův astronomický důchod

    Může prezident v úřadu zbohatnout? Může. Pokud je zvolen na dvě volební období, přijde si hlava státu bratru na šedesát milionů. Prezidentský plat včetně náhrad činí totiž kolem pěti set tisíc korun měsíčně, tak si to spočítejte. Jak jsou na tom vůbec prezidentští kandidáti se stavem svých financí? Je bohatší Miloš Zeman, nebo Jiří Drahoš?

    Oba adepti na výkon prezidentského úřadu v letech 2018–2023 vlastní nemovitosti i hotovost. Z dostupných zdrojů je zřejmé, že zámožnější z obou mužů je současný prezident, a to výrazně. Zatímco Miloš Zeman počítá v milionech, Jiří Drahoš pouze v tisících. Ale jako penzista si také nevede zle.

    Prezident republiky již v minulosti vyhlásil, že ze svého platu bude část odvádět na umoření státního dluhu České republiky, což skutečně udělal, a měl tak zaplatit kolem pěti milionů korun, což jistě není zanedbatelná částka. Časem nicméně svůj záměr přehodnotil a začal peníze poukazovat na Fond ohrožených dětí.

    Jak je všeobecně známo, Miloš Zeman vlastní část staré tvrze v Novém Veselí na Vysočině. Tam mu patří dvě místnosti, ve kterých se svého času připravoval na svou druhou a nakonec i vítěznou kandidaturu do nejvyšší funkce. Zemanovi dříve žili v pronajatém bytě v pražských Stodůlkách, nyní využívají Lumbeho vilu v areálu Pražského hradu.

    Sídlo Miloše Zemana v Novém Veselí, jehož část prezident vlastní.

    Prezident tedy kromě chalupy žádné reality nevlastní, ale rád by si do budoucna nějaký dům pořídil. A má za co. Na svém účtu má prý něco kolem dvanácti milionů korun. Ty prý pocházejí nejen z doby výkonu nejvyšší státní funkce.

    „Zdůrazňuji, že jde o částku, která je celoživotní úsporou. To znamená, že nejde o náhlé zbohatnutí. Pan prezident vydal několik velmi úspěšných knih, které mu přinesly významné částky. V každém případě platí, že pan prezident by rád z těchto financí pořídil nějaký domeček, ve kterém by po tom, až skončí jeho mandát, bydlel se svou manželkou,“ upřesnil pro Radiožurnál mluvčí Jiří Ovčáček.

    Jiří Drahoš je na tom s realitami o něco lépe než hlava státu. Co tedy vlastní?

    „Bydlím v Praze 6, Lysolajích. Byt 4 plus 1 mám v osobním vlastnictví, tržní cenu ale neznám. Vlastníme chatu v chatové osadě u Kamýku nad Vltavou a vlastníme šest let starou Hondu CR-V,“ vyjádřil se ke svému hmotnému majetku. Chatu už mají Drahošovi tři desítky let a její cenu neznají. „Nechci ji prodávat, tak ji nezjišťuji. Vlastníma rukama jsem ji dostavěl,“ dodal pro iDNES.cz.

    V tomto domě v pražských Lysolajích vlastní prezidentský kandidát Jiří Drahoš byt 4+1.

    Co se týká bankovního konta, tam nemůže s Milošem Zemanem soupeřit, protože má uloženo něco kolem sta tisíc korun. Na druhou stranu si přijde na celkem slušný důchod, který mu mohou leckteří jiní důchodci závidět.

    „Třicet šest tisíc korun důchodu. Teď mi to zvedli, dostal jsem výměr, že nám zvýšili o něco důchod. Takže třicet šest tisíc,“ uvedl Jiří Drahoš, který donedávna pobíral i pětitisícovou odměnu za poradenskou činnost pro AV ČR.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:57 čtvrtek 24. května 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      134
    • Cože
      64
    • Super
      38
    • Tvl
      19
    • Sladký
      18
    • Haha
      16