Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Xaver po zvolení do Rady ČT: Šarapatka ztrácí půdu pod nohama, ale Železný mě fakt zamrzel

    Luboš Xaver Veselý je členem Rady ČT. | foto: Facebook

    Poslanci zvolili tři nové členy Rady České televize. Do kontrolního orgánu veřejnoprávní televize míří moderátor Luboš Xaver Veselý, ekonomka Hana Lipovská a novinář Pavel Matocha. Velké vášně budí zejména první jméno. Nejenom z toho důvodu, že se o Veselém ví, že má velmi blízko k prezidentu Zemanovi, ale snad každý zaznamenal jeho letitý spor s radním Zdeňkem Šarapatkou. Jak spolu budou vycházet a co Xaver říká na „plivanec“ od moderátora České televize Jakuba Železného?

    Moderátor Luboš Xaver Veselý, který je dlouhodobým kritikem České televize, zejména pak pořadu 168 hodin, redaktorovi Expresu prozradil, kdy a proč ho napadlo, že by se mohl dostat do Rady ČT.

    „Nějakou dobu jsem přemýšlel o tom, že bych mohl někde přiložit ruku k dílu. Před rokem jsem měl 50. narozeniny a řekl jsem si, že je to přesně ten okamžik, kdy člověk může udělat něco pro společnost,“ řekl nám Veselý.

    Důležitým momentem v rozhodování byl také spor Veselého se štábem pořadu České televize Newsroom ČT24, který zveřejnil reportáž, v níž se ho reportérka vyptává na rozhovor s premiérem Andrejem Babišem. 

    Xaver si tehdy udělal videonahrávku, aby lidem ukázal, jak reportáž vznikala. Redaktorce ČT tehdy Veselý řekl, že pořad Newsroom ČT24 považuje za „nejodpornější bulvár, který existuje“.

    „Začal jsem poté sledovat Radu ČT a řekl jsem si, že jako občanovi se mi to nelíbí. Vím, že věci se nedají napravit, když budeme psát ostré statusy na Facebooku, ale občas je potřeba nastavit vlastní kůži. Tady začala ta úvaha,“ vzpomíná Veselý, pro něhož je hlavním cílem vykonávat kontrolu veřejnosti, o které se píše v zákoně o České televizi.

    „Měl jsem pocit, že Rada ČT do této doby byla spíše ochranným štítem vedení České televize, takový pocit jsem měl z těch jednání. Třeba teď zjistím, že to není pravda, to je třeba objektivně říct,“ dodává Xaver.

    Šarapatka ztrácí půdu pod nohama, uvnitř to není špatný člověk

    Na zasedáních Rady ČT se Luboš Xaver Veselý potká se svým dlouholetým rivalem Zdeňkem Šarapatkou. Ti dva se znají dlouhé roky, bývali kamarádi, dnes se ale z hloubi duše nenávidí a špiní jeden druhého na sociálních sítích. Ke rvačce ale podle Xavera nedojde. Ani poté, co Šarapatka na Twitteru napsal, že by ho Veselý mohl „zalehnout“.

    „Určitě nejsem člověk, který by se někde popral, jsem klidný a neagresivní člověk. Když se někdo opírá o váš hendikep, o něm to něco svědčí, o Zdeňkovi bych něco takového v tomto smyslu neřekl. Každý si neseme něco s sebou, a že bych někoho zesměšňoval, jak vypadá, tomu já jsem skutečně dalek. Vidím v tom, že Zdeněk ztrácí půdu pod nohama. Známe se dlouho, bývali jsme kamarádi, myslím si, že uvnitř není špatný člověk,“ soudí Xaver.

    „Ani nevím, jak dlouho budeme pravidelně v kontaktu, jemu myslím končí mandát příští rok, takže to bude pár zasedání. To, co jsem k němu chtěl říct, abych vyrovnal poměr sil, jsem už řekl ve svém videu ‚Špína jménem Šarapatka‘. Tam podepisuji každou větu a dál už se tím nemíním zabývat. A už vůbec ne tím, jestli je někdo tlustý, štíhlý, plešatý, šišlavý, to není úroveň, na které bych se chtěl pohybovat,“ dodal Veselý.

    Železný mě zamrzel

    Na sociální síti si po zvolení Xavera do Rady ČT lehce odplivl i moderátor České televize Jakub Železný. Ten ve svém příspěvku Veselého nepřímo přirovnal ke spisovateli a kolaborantovi Miroslavu Mrázovi, který si nechal říkat Xaver.

    „Nějak se mi dnes vybavil,“ vysvětlil ve svém tweetu Železný.

    „Viděl jsem to, zamrzelo mě to, ale že bych se nad tím pozastavoval? Je mi to fakt jedno. Vím, že on si pan Železný prožil svoje v okamžiku, kdy schytával za svého otce desetimiliardovou arbitráž, kterou jsme platili my všichni jejich rodině, takže myslím, že má v sobě také spoustu bolístek. Neprávem to schytává, chápu, že si potřebuje někde vypustit páru,“ vyjádřil se k Železného statusu Xaver.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 25. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      335
    • Trapas
      128
    • Cože
      36
    • Tvl
      36
    • Haha
      34
    • Sladký
      30
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...