Co dělala mladá Němka Linda (16) u ISIS? Byla obávaným snajprem!

Dívka z Německa, kterou se podařilo po více než roce, kdy se po ní slehla zem, vystopovat, se přidala k Islámskému státu. Jak se jí to podařilo a co ji k tomu vlastně vedlo? A co jí hrozí, pokud se někdy vrátí domů?

Linda Wenzel (16) z předměstí Drážďan utekla z domu více než před rokem. Důvod? Rozhodla se přidat k Islámskému státu. Poté, co o ní dlouhé měsíce nikdo nevěděl, byla nalezena na několika snímcích z válkou zničeného Mosulu. Co děvče k tak šílenému nápadu vedlo a co jí hrozí, pokud se někdy vrátí domů?

Podle výpovědi dívčiných přátel byla dívka nespokojená se životem a nešťastná. Útěchu pak hledala na internetu v chatovacích místnostech, kde se měla seznámit s muslimským mladíkem, do něhož se zamilovala. Pod jeho vlivem se Linda radikalizovala a její okolí si začalo všímat, že se její chování změnilo.

Linda se začala konzervativně oblékat, fotografovala se s šátkem na hlavě, do školy si nosila Korán a mluvila o tom, jak obdivuje islám. Kromě toho si začala říkat Mariam. Dostala se také do hledáčku tajných služeb, a to kvůli svým kontaktům ze zahraničí, které byly známé jako radikální islamisté.

Přesto se jí podařilo utéct z domova a odcestovat nejprve do Frankfurtu a poté do Turecka, odkud dále pokračovala do Sýrie.

Dívka na snímku je velmi pravděpodobně Linda Wenzel z Německa.

Po více než roce byla na fotografiích z Mosulu objevena dívka, která jí je nápadně podobná. Podle informací tajných služeb se spolu s dalšími čtyřmi Němkami nacházela v podzemních tunelech a do válečného dění se zapojovala jako snajperka.

Pokud se její identita skutečně potvrdí a Lindu se podaří dostat domů, hrozí jí trestní stíhání za terorismus a podporu extremismu. Některé nerozvážné nápady z mládí mají zkrátka horší následky!

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:42 čtvrtek 16. listopadu 2017. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 10
  • 10
  • 9
  • 9
  • 9