Letuška Lenka (36) bojuje s nejagresivnější formou rakoviny kůže: Zbývá poslední naděje!

Před pěti lety si Lenka Růžková (36) splnila velký sen, když prošla základním výcvikem Armády České republiky a nastoupila na pozici letušky vládní letky, která ji nesmírně naplňovala. Navíc tím spojila své dvě velké záliby - cestování a práci s lidmi. Před rokem se jí ale obrátil život naruby, když si vyslechla krutou diagnózu v podobě rakoviny nejhoršího typu. Existuje ale naděje, že boj se zákeřnou rakovinou vyhraje.

Lenka Růžková (36) je mladá, velmi pohledná a energická žena, která si žila svůj sen. Před pěti lety nastoupila na pozici letušky vládní letky, která například přepravuje prezidenta, premiéra či významné politiky.

Také v soukromém životě se jí náramně dařilo. S partnerem plánovala svatbu a miminko. Bohužel místo vytouženého děťátka přišla rakovina, a to v nejagresivnější podobě.

Loni začátkem listopadu se Lence kompletně změnil život poté, co si na břiše nahmatala bulku. Mladá žena si myslela, že jde o obyčejný tukový útvar.

„Histologické vyšetření přineslo zdrcující výsledek – metastáze maligního melanomu, nejagresivnější a nejsmrtelnější formu rakoviny kůže. Vyšetření ukázala mnohočetné metastáze v podkoží, plicích, pohrudnici, podbřišnici, vaječníkách,“ uvedla na platformě Donio její kamarádka Petra Kubíková, která jí založila veřejnou sbírku.

Možnosti léčby v Česku jsou vyčerpány

Okamžitě byla zahájena moderní biologická léčba. Přestože vše vypadalo nadějně, 7 měsíců od zahájení léčby se na magnetické rezonanci objevila malá metastáze na mozku, která byla sice rychle ozářená Gama nožem, nicméně lepší zítřky v Lenčině boji nepřinesla.

Doktoři Lence v létě změnili biologickou léčbu na imunologickou, to ale nedopadlo podle představ. „Došlo k velmi závažnému nežádoucímu účinku ve formě rozsáhlého zánětu střev. Lenka byla 6 týdnů hospitalizovaná, měla velké bolesti, nový nález na mozku, výrazný úbytek na váze. Nemoc je k ní navíc tak krutá, že když nedávno došlo znovu k progresu onemocnění, tak opět sleduje na vlastní oči šíření podkožních metastáz,“ vysvětlila Petra.

Lenka Růžková bojuje s nejagresivnější formou rakoviny kůže.

Lenka nepřestává věřit v zázrak

Přes veškerou péči a snahu ošetřujících lékařů jsou v tuto chvíli vyčerpané veškeré možnosti onkologické léčby v naší zemi. V Německu však pro Lenku existuje obrovská naděje. Jedná se o personalizovanou onkologickou terapii tumor infiltrujících lymfocytů (TIL) a také o léčbu pomocí onkolytických virů.

„Tyto terapie jsou cílené právě na pacienty, u kterých vše ostatní selhalo a mají výborné výsledky,“ doplnila Lenčina kamarádka.

Lenka Růžková s rodiči.

Češi opět ukázali solidaritu

Tato zahraniční léčba není krytá žádnou z českých zdravotních pojišťoven, rodina si proto zatím hradí veškeré výdaje s ní spojené sama. K léčbě potřebuje Lenka vybrat 4,5 milionu korun. Ještě ve čtvrtek podvečer bylo vybráno 300 000 korun. Za 24 hodin tato částka vzrostla na neskutečných 4,7 milionů korun!

„Pokud by se vybralo více než bude pro léčbu potřeba, budou prostředky využity pro další potřebné onkologicky nemocné,“ je uvedeno na závěr veřejné sbírky na Doniu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:03 sobota 2. března 2024. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 5
  • 5
  • 3
  • 2
  • 2