Praha bude mít náměstí Alžběty II. Portlík: Jsem monarchista, chci si potřást rukou s králem

Pražané se dočkají náměstí královny Alžběty II. Ne snad že by se po nedávno zesnulé britské panovnici přejmenovalo některé z velkých prostranství v centru, nápad dostali zastupitelé v Praze 9, kde stojí anglické gymnázium The English College in Prague (ECP), které spadá pod křídla samotného krále Karla III. Prostor kolem školy je od devadesátých let beze jména, a tak politiky kolem Tomáše Portlíka (ODS) napadlo, že jde o skvělou příležitost vzdát královně hold.

Expres.cz o záměru mluvil přímo s Portlíkem, který nejenže figuruje v zastupitelstvu Prahy 9, ale rovněž je lídrem koalice Společně pro devítku v právě probíhajících volbách, a tedy i kandidátem na nového starostu.

„Přímo naproti naší radnici je budova The English College in Prague. Dříve to byla škola Jožky Jabůrkové, což byla komunistická funkcionářka, byla to jazykovka a paradoxně tam studoval i mladý Václav Klaus. Prostranství kolem školy zůstalo po revoluci beze jména, takže adresa školy je ulice Sokolovská, přestože s tou ulicí vůbec nesousedí. A jelikož má The English College patronát královské rodiny, respektive krále Karla III., domluvili jsme se, že celý ten plac okolo pojmenujeme podle královny Alžběty. Je to logické a má to historickou konsekvenci,“ vysvětluje politik, který kandiduje také na magistrát za koalici Spolu.

Zastupitelstvo devítky už se na celé věci domluvilo se samotnou školou i majiteli sousedních pozemků. Nic nebrání tomu, aby prostranství neslo jméno dnes legendární panovnice.

„Komunikovali jsme to se sousedy, hlavně s Galerií Harfa, a samozřejmě tedy i se samotnou školou The English College, a všem se ten nápad moc líbil. Hodí se to, Charles dokonce devítku několikrát navštívil, jelikož tu školu aktivně podporuje,“ míní Tomáš Portlík.

Karel III. ještě jako princ z Walesu na The English College v roce 2010

Sám se na nápadu a jeho realizaci podílí aktivně a má k tomu jednoznačný důvod. Portlík je fanouškem královské rodiny a monarchistou.

„Jasně! Se všemi výtkami, které ke mně voliči mají, jsem velkým fanouškem královské rodiny. Už dlouho,“ odpověděl s úsměvem na náš dotaz a neskrýval, že ho nedávná smrt Alžběty II. zasáhla.

„Myslím, že to na Twitteru moc krásně napsal Mirek Topolánek, jeho komentář je nádherný. Královna měla kus srdce každého Čecha. Přestože pro nás byla vzdálená a v Česku byla jenom jednou, v našich životech kus královny zkrátka je,“ řekl Portlík.

Jestliže se po volbách starostou devítky skutečně stane, má známý pražský politik a fanoušek královské rodiny jasný cíl: rád by si potřásl rukou s králem Karlem III.

„Garantuji vám, že jestli král Karel přijede do České republiky, stane se to stejné, co před více než deseti lety, když si s ním starosta devítky Jan Jarolím potřásl rukou. Tím jsem si úplně jistý,“ uzavřel Tomáš Portlík se smíchem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:20 středa 25. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 11
  • 6
  • 6
  • 6
  • 6