Čech s koronavirem promluvil: Mám rýmu, je mi fajn! Pak přišla otázka na pacienta v pokoji...

V neděli odpoledne ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) předstoupil před novináře a oznámil, že v České republice se nacházejí tři lidé, kteří jsou nakaženi koronavirem. Jeden z nich je třiačtyřicetiletý muž z Děčína, který vycestoval do Itálie s manželkou a čtyřmi dětmi. Teď je na pražské Bulovce a podle svých slov se cítí, jako by měl obyčejnou rýmu. Co dalšího prozradil?

Muž s manželkou a dětmi pobýval na lyžařské dovolené v menším italském středisku Auronzo di Cadore v oblasti Benátsko.

„Převezli mě z Ústí nad Labem do Prahy, jsem v karanténě, čeká se na další průběh mého zdravotního stavu,“ svěřil se v rozhovoru pro Českou televizi nakažený muž, který také vyvrátil fámy, že chodil nemocný do práce.

„S nikým jsem do kontaktu nepřišel. Okamžitě jsem to začal řešit, hned ten den ráno. Teplota byla velmi nízká, ale z preventivního hlediska jsem to nahlásil hygienické stanici. Kontaktovali jsme nemocnici, ta odebrala vzorky, čekalo se do dnešního dne na výsledky,“ řekl pacient, jenž je v současné době na pražské Bulovce.

Podle informací Expresu se nakažený muž jmenuje Petr T. a žije v Děčíně.

Tento muž má být nakažen koronavirem a ležet na pražské Bulovce.

Redaktorka České televize se nemocného muže poté zeptala, zdali je pravda, že v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem s ním sdílel pokoj jiný pacient, u něhož se koronavirus neprojevil a neměl žádné ochranné pomůcky.

„Dovolte mi se k tomu prosím nevyjadřovat,“ sdělil jí jeden z prvních Čechů, u kterých byla potvrzena nákaza koronavirem.

V severní Itálii byl se svou rodinou na horách. Když se vrátil do České republiky, necítil se dobře. Třiačtyřicetiletého muže ale vůbec nenapadlo, že by mohlo jít o něco jiného než o běžnou rýmu.

„Přikládal jsem to únavě z cesty. Nedokážu si to vysvětlit, je to pro mne záhada. Vůbec jsem si to nepřipouštěl, představoval jsem si, že je to všechno jenom mediální humbuk a souhra okolností a náhod. Já sám se cítím úplně v pohodě, jako bych měl rýmu. Ani nemám kašel, ani nemám dušnost, jsem úplně bez teploty. Cítím se úplně v pohodě,“ popsal svůj stav Čech, jehož rodina je teď v čtrnáctidenní nařízené karanténě.

Všichni nakažení jsou na Bulovce

Kromě českého turisty, který s rodinou lyžoval v Itálii, jsou v současné době v České republice ještě minimálně dvě další osoby nakažené koronavirem. 

Jednou je mladá studentka z USA, která byla v Česku na dovolené. Druhou muž narozený v roce 1952, jenž se zúčastnil konference na italské univerzitě ve městě Udine.

Všichni tři nakažení jsou na pražské Bulovce a jejich stav by neměl být vážný.

Epidemií koronaviru se po celém světě nakazilo přes 87 500 lidí a nemoc covid-19 si vyžádala téměř 3000 obětí.

Nejezděte do Itálie

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce v pondělí na Bezpečnostní radě státu navrhnout zákaz letů z Milána a Benátek. Vyzval také hotely, ubytovny a provozovatele Airbnb, aby prověřovali, kdo u nich bydlí. Nakažená Američanka totiž využívala Airbnb. Podle Babiše je potřeba přejít i na systém domácích odběrů. Také si myslí, že by bylo dobré, aby se v pondělí ve školách učitelé zeptali, které z dětí bylo o prázdninách v Itálii. 

Podle Vojtěcha platí, že pokud se člověk pohyboval v zasažených lokalitách, nemá chodit na veřejnost, má telefonicky kontaktovat lékaře nebo hygieniky a zkonzultovat s nimi svůj stav.

Bezpečnostní rada státu by v pondělí měla projednat mimo jiné také pořádání masových akcí, mezi něž patří i nadcházející biatlonové závody v Novém Městě na Moravě. „Podle mých informací je tam asi 34 Italů. Pokud rada nerozhodne jinak, budeme od organizátorů chtít, aby přijali taková opatření, aby nedošlo k šíření nákazy,“ uvedl premiér.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:50 pondělí 29. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 521
  • 444
  • 195
  • 192
  • 179
  • 80