5000 za únor, 3500 za březen. Neměl jsem na nájem a šéfům to bylo jedno! Zpověď pražského číšníka

Pandemie koronaviru má devastující dopady na celosvětovou ekonomiku. Mnoho lidí přišlo ze dne na den o práci, menší podniky krachují a ty velké už rozjely úsporná opatření, aby „koronavirovou krizi“ přežily. Co se zaměstnanců týče, jednou z nejhůře zasažených skupin jsou jistě ti, kteří pracují v pohostinství. Oficiálně často berou pouze minimální mzdu a zbytek si vydělávají „bokem“. Redakce Expres.cz se spojila s číšníkem, který pracuje v renomovaném podniku v centru Prahy. Nejenže se k němu vedení restaurace otočilo zády, ale zaměstnavatelé číšníkovi dokonce vyhrožovali, že jestli nepodepíše výpověď, nedostane ani korunu.

Pražský číšník, jenž promluvil jen pod zárukou anonymity, pracuje už několik let ve vyhlášeném restauračním řetězci, který má několik poboček v centru města a je vyhledávaným podnikem zejména mezi cizinci. 

Když je letní sezona, číšníci si tam přijdou třeba na padesát tisíc korun. Většinu mzdy ale tvoří peníze bokem a samozřejmě dýška.

„Na pásce máme asi dvanáct tisíc korun,“ přiznává číšník, který se stejně jako jeho kolegové musel smířit s tím, že po vypuknutí pandemie koronaviru nebude dostávat ani zdaleka takové výplaty, na jaké byl zvyklý.

Chtěli, abych podepsal výpověď, vyhrožovali mi

To, co přišlo, ale neočekával ani v tom nejhorším snu. „Za únor, kdy restaurace ještě normálně běžela a žádná pandemie tu nebyla, jsem místo dvanácti tisíc dostal jenom pět tisíc korun. Odpracoval jsem ale celý měsíc. Vedení podniku mi to nijak nevysvětlilo. Slíbili mi ovšem, že peníze přijdou později,“ uvádí.

Jenže slíbené peníze nedorazily a podle něj bylo ještě hůř.

„Za březen jsem místo sto procent náhrady mzdy, na což mám podle státu nárok, dostal jen tři a půl tisíce korun. Opět bez vysvětlení. Já mezitím ale nemám ani na nájem, svěřil se nám číšník, jenž se v takto nelehké situaci neocitl sám.

Nemám na nájem ani na telefon, kolegu vyhodili z bytu

„Stejně jsou na tom i další zaměstnanci naší restaurace. Je tu paní, co má doma dvě děti, to je strašné. Pak kolega skončil na ubytovně, ale ani to si nemohl dovolit, tak musel k rodičům. Vedení nám nedokázalo pořádně říct, kdy zbytek peněz uvidíme. Když jsem s nimi mluvil naposledy, ještě si z toho dělali legraci. Našel jsem si teď alespoň brigádu mimo obor, abych si něco vydělal,“ dodává.

V restauračním řetězci, který ho zaměstnává, se přitom podle pražského číšníka točí denně obrovské peníze. 

„Restaurace je ale přímo závislá na turistickém ruchu. Teď sem nejezdí cizinci, podnik je zavřený, akorát je k dispozici okénko, kde se prodává točené pivo za poloviční cenu než normálně. Několik lidí dostalo výpověď bez náhrady,“ říká.

Koronavirová krize už v Praze zničila několik vyhledávaných podniků. Například luxusní restauraci Kuchyň, která patří do gastronomické sítě Ambiente, již zakládal restauratér Tomáš Karpíšek. 

Zavřel také oblíbený bar Cash Only. Podle pražského číšníka ale jeho restauraci nejspíše krach nehrozí. Majitelé prý jenom rádi „sedí na penězích“!

„Tam to není o tom, že by ty peníze neměli, oni nám je jen nechtějí dát. Aspoň ne teď,“ míní číšník, který celou situaci i se svými kolegy samozřejmě hodlá řešit.

Pracujete v pohostinství a máte podobnou zkušenost? Napište nám na tip@expres.cz.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 neděle 27. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 75
  • 48
  • 39
  • 38
  • 32
  • 31