Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bojí se o podnik, ale pomáhá ostatním: Pražský barista vozí kávu sestřičkám na JIP

    Lukáš Tetřev si s kamarádem před necelým rokem otevřel pěknou moderní kavárnu s vinným barem v centru Prahy. Koronavirová krize ale jejich podnikatelské úmysly zbořila jako domeček z karet. Během pár dní se kavárna ocitla na pokraji krachu. Dva gastronomičtí nadšenci ale nehodili flintu do žita, Lukáše naopak napadl velmi originální nápad, díky němuž svůj podnik nejenže stále drží při životě, ale ještě navíc pomáhá těm, kteří si v této době pomoc zaslouží asi nejvíce! Redakce Expres.cz vám přináší další příběh „obyčejného hrdiny“.

    Podniku LT Coffee & LB Wine šéfují dva Lukášové. Lukáš Tetřev, který je zkušeným baristou, a Lukáš Benda, uznávaný český someliér. Kvůli pandemii koronaviru ale museli podnik načas zavřít a začali řešit velké finanční problémy.

    „Druhý den ráno po vyhlášení nouzového stavu se na telefonu objevil stav našeho konta a dvě informace. Ta první hlásila, že včerejší tržba byla pouze 84 korun, ta druhá oznamovala odchozí platbu za plyn ve výši 5 tisíc korun. V tu chvíli jsem si uvědomil, že musím něco udělat, minimálně tento obrázek sdílet na svém profilu na sociální síti pro pobavení,“ svěřil se nám Lukáš Tetřev.

    Pak se stalo něco, co Lukášovi přímo vyrazilo dech. Kamarádi mu začali posílat peníze!

    „Ještě ten samý den mi drazí přátelé poslali dohromady skoro polovinu na zaplacení faktury za plyn. Jeden z nejbližších přátel se zmínil, že bychom měli zkusit udělat novodobou crowdfundingovou kampaň. To mi do hlavy vnuklo nápad. Protože nerad od druhých přijímám dary, přemýšlel jsem, jak to celé uchopit. V tu chvíli už nás média zahlcovala informacemi o tom, jak těžkou práci mají v této době zaměstnanci v první linii. A protože moje maminka pracuje jako zdravotní sestra a moje tchyně je doktorka, začalo se mi to v hlavě pomalu, ale jistě dávat dohromady,“ říká sympatický barista, jenž už v minulosti dělal dobré skutky, například podporoval nadaci Loono, které dával své spropitné.

    Lukáš Tetřev (vlevo) se svým parťákem

    Lukáš se svým kamarádem a kolegou rozjel projekt Půl na půl, kterým se mladí podnikatelé snaží jednak zachránit svou kavárnu, jednak pomáhají ostatním.

    „Kamarádi z restaurací a kaváren začali prodávat vouchery na jejich služby a produkty na doby, až tento nouzový stav pomine. To mi ale nedávalo takový smysl, protože nikdo přece nemůže vědět, zda po skončení tohoto stavu budeme stále fungovat, případně jak dlouho to ještě vydržíme. Tak jsem přemýšlel nad tím, co v dnešní době lidé potřebují, a přišel jsem na dvě věci. První je zábava, protože v době, kdy musíte většinu času trávit doma ta nuda dřív nebo později přijde. Tou druhou je pomoc těm, kteří to potřebují nejvíce, když zrovna nechcete nebo nemůžete pomáhat osobně,“ říká Lukáš.

    Sestřičkám vozím kávu třikrát týdně

    Vyhlášený barista nám dále popsal projekt, který se svým kolegou vymyslel.

    „Funguje velice jednoduše. Vy jako zákazník si můžete zakoupit přes naše sociální sítě a svou mobilní banku zcela originální zážitek. Do původní nabídky jsme zahrnuli levná a vtipná cvičení, jako jsou kliky, angličáky, fenomenální československé předcvičování Cvičme v rytme, vojenské vytírání podlahy či recitál vlastní básně. Ceny se pohybují od 35 do 123 korun. Potom jsme udělali druhou kategorii, ve které nabízíme naše videokurzy. Naučíte se v nich, jak péct chleba, připravovat omeletu, dekantovat víno nebo jak připravit tu nejlepší krupicovou kaši svému dítěti. Z celkové sumy, kterou zákazník zašle, věnujeme polovinu na nákup kávy od našeho pražiče a připravíme z ní nápoje pro zdravotní sestřičky z Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí. Vždy jim ještě něco málo přihodíme od nás, třeba čerstvě upečený kváskový chléb nebo domácí koláč,“ popsal svůj velmi zajímavý projekt Lukáš, jenž se pyšní titulem mistra České republiky v sabráži (technika otvírání lahve šampaňského šavlí, pozn. red.).

    „Vždy v pondělí, ve středu a v pátek jim osobně vše vozím. Zvolili jsme si angiologickou JIP, kde se starají o ty nejzávažnější případy. Jedou tam šíleně dlouhé směny a z nemocnice nás upozornili, že pokud bychom chtěli někomu pomáhat, tak sestrám z tohoto oddělení, že jsou trochu opomíjeny. Každá návštěva je plná emocí, vidím vyčerpané lidi, kteří jsou velmi vděční za to, co pro ně děláme. Je to moc hezký pocit,“ dodává barista.

    Zatím není zřejmé, zda se podnik povede zachránit. Kavárna s vinným barem se nachází v samém centru Prahy a je tedy velmi závislá na cestovním ruchu.

    „Stále nám dost peněz chybí a určitě to není obživa na nějakou delší dobu, ale vážíme si každé koruny, která přijde, a dvakrát ji otočíme, než ji utratíme. Moc děkujeme všem, kteří nás podporují, baví se s námi a pomáhají jak nám, tak i dál,“ řekl nám na závěr Lukáš, který se stejně jako jeho kolega bez pochyby zařadil mezi „obyčejné hrdiny dnešní doby“.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:18 pátek 7. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      44
    • Haha
      41
    • Trapas
      37
    • Sladký
      36
    • Cože
      35
    • Tvl
      35
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...