Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ochrana zdraví, nebo lidských práv? „V Číně jen dělají svou práci,“ říká americký virolog

    Opatření, která v boji s koronavirem nastolila Čína, mají být vzorem pro další státy, říká americký virolog. | foto: Autor: Koláž Expres

    Když se poprvé začalo mluvit o koronaviru a jeho šíření z Wu-chanu do pevninské Číny, mnoho lidí nechápalo, jak je možné, že tamní vláda volí tak dramatické kroky proti dalšímu šíření nemoci. Do karantén se uzavíraly oblasti s desítkami milionů obyvatel a v ulicích byly hlídky s teploměry. Po několika měsících se ukazuje, že opatření zafungovala a nyní se více nakažených objevuje v Evropě. Jak moc Číňané usilovali o co nejrychlejší vypořádání se s virem, popsal v rozhovoru pro věhlasný časopis Science americký virolog Clifford Lane.

    Když si usmysleli, že je třeba vybudovat zbrusu nové nemocnice, do dvou týdnů byly komplexy na světě. A když bylo zapotřebí zastavit městskou hromadnou dopravu v mnohamilionovém městě, linky následující den nevyjely.

    Čína se kvůli koronaviru neostýchala volit i drastická opatření, která svět kritizoval a považoval je za příliš radikální. Na místě však byl také americký vědec a virolog Clifford Lane, který si odvezl pozitivní zkušenost.

    Původně se Lane chystal v polovině února do Japonska, kde se měl podílet na výzkumu experimentálního léku remdesiviru. Jeho nadřízení však na poslední chvíli rozhodli, že poletí přímo k epicentru celé nákazy.

    Světová zdravotnická organizace do Číny poslala celkem třináct svých nejlepších virologů.

    Teď je Lane zpátky a v povinné karanténě, a tak měl dost času poskytnout rozhovor, v němž postupy čínských orgánů chválí a považuje je za základ toho, čím by se měly řídit další země.

    „Nikdy předtím jsem v Číně nebyl. Skutečně mě překvapilo, jak moc moderní jejich města jsou a s jak pokročilou technologií pracují. Byl jsem v instruktážní místnosti v čínském Centru pro kontrolu a prevenci nemocí a bylo to působivé,“ začal v rozhovoru pro Science uznávaný virolog.

    „Všichni tam měli zcela jednotný pohled na to, co se musí udělat. Virus byl nepřítel, zahájil útok a oni ho chtěli porazit. Tohle přesně řekl guvernér provincie Kuang-tung a já to pak ještě mnohokrát slyšel od dalších lidí,“ pokračoval Lane s tím, že podobně rozhodný a jednotný postup musí zvolit také další země, pokud chtějí být v boji s virem úspěšné.

    Profesora zároveň nadchla profesionalita úředníků, kteří dokázali nesmírně rychle a pružně reagovat na vývoj situace, která se navíc měnila z hodiny na hodinu. „Měli už šestou verzi pravidel, jak k léčbě přistupovat, bylo pro mě úžasné vidět, jak rychle reagovali,“ řekl virolog.

    Opatření, která v boji s koronavirem nastolila Čína mají být vzorem pro další...

    Lidem měla zachraňovat život především metoda extrakorporální membránové oxygenace. „Když udržíte někoho naživu dostatečně dlouho, myslím, aby se imunitní systém rozjel a eliminoval viry, lidé přežijí,“ uvedl profesor Lane.

    Virolog byl zároveň dotazován na lidská práva v Číně, která měla být také v souvislosti s koronavirem omezována. K lidem se jen velmi obtížně, pokud tedy vůbec, dostávaly informace o tom, jak se boj s nemocí vyvíjí.

    „Čína se snaží věci vrátit k normálu a omezení uvolňovat. Samozřejmě nás zajímalo, jak dlouho jsou Číňané schopni blokovat přísun informací z okolního světa. Je to přece jen velmi složité a jejich odpověď byla jednoduchá, zkrátka to budou dělat tak dlouho, jak to bude zapotřebí,“ popisuje profesor Lane.

    Opatření, která v boji s koronavirem nastolila Čína mají být vzorem pro další...

    Redaktor časopisu Science se zároveň zajímal, zda je vůbec možné aplikovat stejné postupy z Číny na další státy, které třeba nechtějí své obyvatele tak moc omezovat.

    „Nevím, ale ve většině provincií nebyla ta omezení tak silná. Nikdo je nezavřel doma. Ano, zrušili veřejná shromáždění, zavřeli školy a hodně sledovali kontakty lidí, kteří se nakazili. Byli ve své práci skutečně skvělí, když se teď podíváte na epidemiologické křivky těch provincií, mají už jen pár případů za týden,“ chválí čínská opatření uznávaný virolog.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:49 čtvrtek 9. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      44
    • Sladký
      29
    • Cože
      28
    • Haha
      27
    • Trapas
      27
    • Tvl
      27