Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Češi šířili covid-19 úmyslně. Nakažená žena uspořádala párty s desítkami lidí

    Už v březnu vláda rozhodla, že bude covid-19 na seznamu nakažlivých nemocí, což znamená, že jakékoliv úmyslné a vědomé šíření bude bráno jako trestný čin, za který hrozí v nejpřísnějším případě až dvanáct let vězení. Lidská hloupost však nezná mezí a policie tak řeší téměř dvě desítky případů, kdy Češi šířili nemoc vědomě. Některé případy jsou skutečně bizarní.

    Že je šíření koronaviru zařazeno mezi trestné činy, oznámil v březnu na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO), který uvedl, že se věc řešila na mimořádném jednání vlády.

    Navrhla to ministryně spravedlnosti Marie Benešová, zákonodárci tehdy přiřadili covid-19 k nemocím, jako je aids, cholera, mor, salmonelóza nebo skvrnitý tyfus.

    Trestní sazba se během nouzového stavu zvyšuje i u jiných trestných činů. Důvod je prostý, lidi má toto odstrašit od zneužívání výjimečné situace. 

    „Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, spáchá-li takový čin za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelné pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek,“ je uvedeno v trestním zákoníku.

    Hrozba přísných trestů evidentně nefungovala na všechny, policie se tak musí zabývat mnoha případy, jež mohou jejich aktéry stát opravdu hodně.

    Trestnímu stíhání se nevyhnul muž z Moravskoslezského kraje, jemuž když lékař oznámil, že má koronavirus a měl by dodržovat karanténu, nenapadlo ho nic hloupějšího než použít nemoc jako zbraň v rámci sousedských sporů. Muži hrozí až osm let za to, že na své sousedy plival z okna a vyhrožoval jim zabitím.

    Své si můžeme myslet o ženě, která organizovala rodinnou oslavu, kam sezvala třicet lidí, a vůbec jí nevadilo, že jí předtím lékaři oznámili, že má covid-19 a od okolí by se měla distancovat.

    Touha po narozeninových dárcích byla tak silná, že rady lékařů musely jít stranou. Hostitelce teď za hazard se zdravím hostů hrozí osm let vězení.

    O testy na koronavirus byl v Praze i ostatních městech velkých zájem.

    „Vyloženě se chovali nezodpovědně. Věděli, že jsou infikovaní, a byli poučeni o tom, jak se mají chovat, ale nerespektovali to a dál se vědomě stýkali s jinými občany,“ řekl policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

    Problémy se zákonem mělo ohledně šíření nemoci osmnáct Čechů, kteří ve většině případů ignorovali karanténu. Chovali se, jako by jim nic nebylo, a zatímco republika fungovala v nouzovém stavu, oni opatření odmítali.

    V květnu policisté zadrželi dvaatřicetiletou ženu z Novojičínska, která si z hygieniků dělala legraci, po městě jezdila taxíkem a obchodní centra brala útokem.

    „Navíc se pohybovala na veřejnosti bez ochrany dýchacích cest,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková, která potvrdila, že byla žena vzata do vazby. Jedinou dobrou zprávou pro hříšnici je to, že se z nemoci vyléčila.

    Vyšetřovatelé musejí vedle porušení karantény a šíření nemoci řešit i poplašné zprávy, jimiž Češi rovněž nešetřili. Policisté popsali jeden z případů takové poplašné zprávy, kterou si její autor pořádně zavařil.

    Muž měl přijít ke starší ženě a vykřikovat, že jí „dá covid“, poté se smál, že ženu nakazil. Všemu přihlížela skupinka svědků, muž ale tehdy věděl, že covid-19 nemá.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:37 pátek 23. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      40
    • Tvl
      28
    • Super
      19
    • Sladký
      19
    • Haha
      18
    • Cože
      15