Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pomluva, nebo poplašná zpráva? Češi používají koronavirus jako zbraň. Čeká je za to kriminál

    Kvůli šíření nového typu koronaviru je pacientům před vstupem a vjezdem do areálu uherskohradišťské nemocnici bezdotykově změřena teplota. | foto: Expres.cz

    Česká policie řeší během krizového stavu desítky případů pomluv a šíření poplašných zpráv ve spojení s koronavirem. Někteří se rozhodli, že tímto svérázným způsobem vyřeší své sousedské spory, jenže se přepočítali. Za nařčení, že je někdo nakažený a šíří nemoc ve svém okolí, hrozí lidem kriminál. Podobně si mohou zavařit také lidé, kteří o sobě rozhlásí, že jsou nemocní, a vyvolají tak paniku u svého okolí.

    Jak se dá strach z koronaviru využít jako prostředek osobní msty, ukázala pětatřicetiletá žena z Volyňska, kterou nyní vyšetřují policisté. Zahájili proti ní úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu pomluvy. Pokud bude žena pravomocně odsouzena, hrozí jí vězení až na dva roky.

    „Na svůj facebookový profil dne 31. března 2020 uveřejnila zprávu, ve které vulgárně a jmenovitě poukazuje na ženu, o které mimo jiné píše, že má podezření, že roznáší koronavirus, což se nezakládá na pravdě,“ popsala případ mluvčí strakonické police Jaromíra Nováková.

    Případů je mnohem víc. Na Kroměřížsku řeší případ muže, který svým přátelům po setkání s nimi napsal, že má koronavirus. Muž nemocí covid-19 netrpí, a tak teď čelí obvinění z šíření poplašné zprávy.

    Lidé se v Praze před nákazou chrání různými způsoby.

    „Muž na Messengeru uzavřené skupině osob, se kterou chatoval, sdělil, že je pozitivní na koronavirus. A to poté, co s nimi byl v několikahodinovém kontaktu při společném srazu. Muž tak rozšiřoval nepravdivou poplašnou zprávu,“ řekl policejní mluvčí Petr Jaroš. 

    Už v minulosti policie potvrdila, že se zabývá hlasovou nahrávkou, která v předešlých týdnech kolovala na internetu a byla na ní nahrána informace, že v České republice bude platit zákaz vycházení.

    Soudy budou ještě přísnější

    „Znovu upozorňujeme na fakt, že tento trestný čin je v době nouzového stavu země postižitelný vyšší trestní sazbou, a to až osm let,“ upozorňovala policie na svých stránkách.

    O tom, jak fungují poplašné zprávy, se přesvědčili také obyvatelé obce Proboštov, kde kolovala zpráva o tom, že obec bude muset do karantény.

    „Tato zpráva se nezakládá na pravdě. Prosím, nepodléhejte panice, kterou zde někdo velmi nezodpovědný šíří. Obec Proboštov podává trestní oznámení na šíření poplašné zprávy v době vyhlášeného nouzového stavu,“ musela tehdy obec uklidňovat obyvatele na sociálních sítích.

    Už v minulosti jsme vám navíc přinesli zprávu o muži, který se chlubil tím, že je nemocný a v supermarketech olizuje rohlíky.

    Policie všechny podobné „vtipálky“ upozorňuje, že ve vyhlášeném nouzovém stavu jsou za podobné skutky tresty mnohem přísnější.

    Zřejmě se o tom přesvědčí také třicetiletý muž na Domažlicku, který na sociálních sítích šířil zprávu, že prodavačka v Horšovském Týně má koronavirus a zkolabovala přímo před zákazníky u pokladny.

    „Muž z Benešova nad Černou zase rozhlašoval, že v místní ubytovně žijí lidé nakažení nemocí covid-19,“ řekl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner pro Český rozhlas.

    Co se týče poplašných zpráv, nevede v celorepublikových statistikách Praha, ale jsou to právě jižní Čechy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:05 sobota 1. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      18
    • Super
      16
    • Sladký
      16
    • Trapas
      15
    • Tvl
      15
    • Cože
      14
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...