„Řešíme trasování, nemáme čas brát hovory,“ řekla hygienička. Pražané dostali jinou linku

Lidé měli na začátku epidemie značný zájem o všemožné informace týkající se koronaviru a také o to, jak mají postupovat v případě, že si myslí, že jsou nakaženi. Časem vzniklo hned několik k tomu určených informačních linek, které často nonstop poskytovaly potřebné informace. S opětovným nárůstem nakažených ožil zájem lidí a ti znovu svými dotazy přetížili linky. Podle pražské hygieny to zašlo tak daleko, že zaměstnanci nebyli schopni dělat svou práci a ještě reagovat na dotazy. To vše v době, kdy jsou hygienické stanice pod palbou kritiky za nedostatečné trasování.

Pražská hygienická stanice znovu spustila informační linku k novému typu koronaviru. Na telefonním čísle 227 272 065 se mohou lidé spojit s proškolenými operátory, kteří budou odpovídat na dotazy v pracovních dnech od 08:00 do 18:00. 

Zřízení nové linky bylo podle hygieniků nutné, jelikož zájem lidí byl enormní a kapacity stanice neumožňovaly na všechny dotazy odpovídat a zároveň vykonávat svou běžnou práci.

„Nedá se k nám dovolat. Všichni zaměstnanci se věnují trasování, nikdo nemá čas brát telefony,“ řekla na tiskové konferenci k opětovnému spuštění informační linky ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

I přes zavedení této novinky ředitelka Pražany vyzvala, že pokud je to jen trochu možné, ocenili by, kdyby dotazy přicházely raději písemnou formou přes e-mail než přetěžováním linky, která o víkendech nebude vůbec k dispozici.

V březnu začalo fungovat také speciální call centrum na čísle 1212, které za dobu své existence vyřídilo kolem 25 tisíc hovorů. Původně měla linka sloužit podnikatelům, postupně sloužila i ke zdravotnickým a hygienickým otázkám. 

Při největší špičce hlásilo call centrum až 600 hovorů denně. Rekord byl koncem března, kdy se na linku obrátilo 804 lidí. V době, kdy linka se zdravotnickou pomocí končila, se na ni stále obracely desítky lidí.

Hygiena v posledních dnech čelí velké kritice v souvislosti s trasováním potenciálně nemocných lidí. Vše začalo svědectvím pražského strážníka, který si na chování hygieny stěžoval. Podle hygienické stanice Středočeského kraje pražská městská policie nezveřejnila všechny informace pravdivě.

„Nevnímám to jako selhání hygieniků. Pan ředitel středočeské krajské hygienické stanice tento případ prošetřil a zjistily se některé rozporné věci, oproti těm, které byly interpretovány policií,“ řekla šéfka hygieniků Jarmila Rážová, která se lékařů zastala a uvedla, že v některých případech vykonávali práci i nad rámec své pracovní doby.

Mnohem kritičtější byl pražský primátor Zdeněk Hřib. 

„V rodině strážníka MP Praha se objevil koronavirus. Nikdo nereagoval, systém selhal. Dosud nikdo netrasoval kontakty. Tento problém středočeské hygieny (nikoliv pražské) vnímám jako alarmující. Do Prahy jezdí denně statisíce Středočechů za prací,“ uvedl primátor.

Krajská hygiena Středočeského kraje ve svém vyjádření uvedla, že je zjevné, že společnost není vůbec informována o tom, jak ono trasování probíhá a jaké má náležitosti. Připomněla, že lidé jsou za své zdraví odpovědní hlavně sami, nikoliv epidemiologové či hygienici.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:50 čtvrtek 3. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 54
  • 27
  • 21
  • 18
  • 18
  • 17