Bývalé zdravotní sestry se vrací do nemocnic. Do boje s koronavirem se jich hlásí stovky

Asi největší současnou obavou českého zdravotnictví je nedostatek personálu a volných kapacit. V některých zařízeních musejí pracovat i nakažení zdravotníci, pokud nevykazují příznaky nemoci, jinde hledají na sociálních sítích dobrovolníky. Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek sepsal veřejný dopis, v němž žádá všechny české lékaře a lékařky pracující v zahraničí, aby se načas vrátili do vlasti. Snahu pomoci mají i bývalé zdravotní sestry, které se nyní dobrovolně hlásí nejvíce vytíženým nemocnicím. Sester v záloze je už přes 900.

Hodí se nám každá ruka, to nejhorší teprve přijde a my musíme být připraveni. Zhruba nějak takto v posledních dnech mluví stále více ředitelů nemocnic a zdravotnických zařízení. 

Stále nové a nové rekordy v počtu nakažených a hospitalizovaných ukazují, že mají skutečně pravdu a Česká republika ještě vrcholu druhé vlny epidemie nedosáhla.

„Vraťte se, prosím, načas domů pomoci našemu zdravotnictví. Situace je opravdu vážná, a proto se jako prezident České lékařské komory tímto obracím na všechny lékaře a lékařky, kteří v uplynulých letech odešli pracovat do zahraničí a mají potřebnou kvalifikaci i zkušenosti, aby se pokud to jejich pracovní a rodinná situace dovolí, alespoň načas vrátili domů a pomohli svým bývalým kolegům v našich nemocnicích,“ napsal před několika dny šéf ČLK Milan Kubek.

Podobně naléhavý tón mají i nemocnice. Některé žádost o pomoc rozšiřují pomocí sociálních sítí, zpráv v médiích nebo v otevřených dopisech.

„Vážení zdravotníci, studenti medicíny nebo jiných zdravotnických oborů, v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně máme nyní velký nárůst pacientů s potvrzenou nákazou covidem-19 a jsme nuceni na vyhrazená pracoviště centralizovat náš kmenový personál. Potřebujeme však výpomoc zejména na odděleních, která tento personál uvolní. Prosíme všechny ochotné zdravotníky, kteří nám chtějí pomoci, aby nás kontaktovali na e-mailu: jana.pajak@bnzlin.cz. Následně se vám ozveme zpět a domluvíme se na konkrétní formě pomoci. Všem předem děkujeme!“ stojí ve zprávě, kterou zveřejnila zlínská nemocnice.

Na tyto a další žádosti už zareagovala celá řada iniciativ a mezi nimi také Sestry v záloze, což je registr kvalifikovaných zdravotních sester, které už aktivně tuto profesi nevykonávají. Zájem o to pomoci nemocnicím v České republice se ukázal jako obrovský.

„Je nás 900! Všem našim statečným záložnicím/záložníkům děkujeme,“ ohlásila organizace ve čtvrtek odpoledne. 

Na sociálních sítích se už začaly objevovat fotografie zdravotních sester, které po letech znovu oblékly plášť. „Zdravím, sestry a bratři, po 13 letech zpět v oboru,“ napsala Lucka, jedna ze sester v záloze.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:27 neděle 14. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 136
  • 22
  • 21
  • 21
  • 17
  • 13