Jeden mrtvý každých 15 vteřin. Koronavirus zabil víc lidí než chřipka, nakažených je 18 milionů

Počet mrtvých s onemocněním covid-19 překročil podle agentury Reuters hranici 700 tisíc. Tento údaj už v srpnu potvrzuje, že nemoc způsobená koronavirem je pro člověka výrazně větším nebezpečím než chřipka, ke které mnoho lidí nemoc v počátcích pandemie přirovnávalo. Zároveň se stále rychleji šíří, nakažených už je více než 18 milionů. Děsivě působí přepočet statistiky, který říká, že ve světě zemře jeden člověk každých 15 vteřin v důsledku covidu-19.

Vůbec první nahlášené úmrtí bylo do statistik uvedeno 10. ledna a oběť pocházela ze středočínského Wu-chanu. Půl milionu obětí bylo ohlášeno 28. června. O více než měsíc později je mrtvých 700 tisíc. 

„Každý den zemřelo na covid-19 v průměru téměř 5900 lidí. To odpovídá 247 úmrtím každou hodinu anebo jednomu úmrtí každých 15 vteřin,“ vypočítá agentura Reuters, která analyzovala údaje z posledních dvou týdnů.

Nejvíce obětí pochází z USA, Brazílie, Mexika a také Velké Británie, která ve výčtu jako jediná zastupuje Evropu. Ta se po přenosu nákazy z Číny do Itálie zdála jako místo, které bude nejvíce postižené. Nechtěné prvenství přebraly lidnaté země Severní a Jižní Ameriky.

Celosvětově mělo být k dnešnímu dni hlášeno zhruba 18,5 milionu nakažených. Srovnání s chřipkou je v tomto ohledu složitější.

Odhaduje se, že na světě každý rok sezonní chřipkou onemocní stovky milionů lidí, přičemž velké množství z nich ani nevyhledává lékařskou péči. To se zřejmě děje také v případě bezpříznakových průběhů u koronaviru. 

Závažnějších průběhů chřipky je evidováno mezi 3 až 5 miliony případů. Smrtí to končí pro 290 až 650 tisíc lidí.

Tato smutná čísla už letos koronavirus překonal a je jasné, že do konce roku je bude pouze navyšovat. 

Podle odborníků jsou nyní nejvíce rizikové oblasti ve Spojených státech a v Latinské Americe. Jen v těchto dvou oblastech žije téměř miliarda lidí.

koronavirus

Situace se v posledních týdnech negativně vyvíjela také v Izraeli nebo nyní v Turecku, kde za jeden den přibylo přes tisíc nakažených. V hlavním městě Turecka Ankaře už nejsou volná lůžka jednotek intenzivní péče v nemocnicích určených pro pacienty s koronavirem.

Rekordní nárůsty v posledním období hlásí mnoho států na světě. Podle CNN se japonské Tokio potýká s velkým problémem přenosu nákazy z neznámého zdroje. Nedaří se trasování a vyhledávání dalších potenciálních přenašečů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:32 čtvrtek 3. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 33
  • 28
  • 28
  • 27
  • 25
  • 23