Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Tohle je první vlna a je obrovská!“ říká WHO, kterou straší stále větší rychlost šíření nemoci

    V Česku přibyl počet nakažených i těch ve vážném stavu. | foto: Expres.cz

    Je to téměř půl roku, co Světová zdravotnická organizace uznala šíření koronaviru jako hrozbu celosvětového významu. Od té doby se virus způsobující nemoc covid-19 šíří po světě. Odborníci doufali, že s příchodem léta bude koronavirus oslaben, ale děje se přesný opak. Za posledních šest týdnů se počet nakažených na celém světě zdvojnásobil. WHO nyní přiznala, že za dobu své existence něco podobného nezažila.

    Šestnáct a půl milionu nakažených po celém světě. Kolem 654 tisíc mrtvých a statisíce lidí s většími či menšími zdravotními komplikacemi po vyléčení covidu-19. Taková jsou aktuální čísla světové pandemie, která oficiálně trvá od března.

    Nákaza nejenže nezpomaluje, ale naopak získává na síle. Prvotní přání epidemiologů se nenaplnila a léto koronaviru neuškodilo, podle odborníků je to dokonce naopak, což je jen další důkaz toho, jak málo se toho o tomto koronaviru ví.

    „Jsme stále v první vlně pandemie covidu-19, která bude jednou velkou vlnou! Bude možná trochu stoupat a klesat, ale stále je to ta první vlna,“ řekla Margaret Harrisová ze Světové zdravotnické organizace na virtuálním brífinku ve švýcarské Ženevě.

    WHO brífink uspořádala především proto, aby varovala před přílišným uspokojením ohledně šíření nemoci v létě na severní polokouli. Podle ní je zjevné, že se koronavirus nechová jako sezonní chřipka, která má tendenci šířit se v pravidelných vlnách v závislosti na ročním období.

    „Lidé stále přemýšlejí o covidu-19 v mantinelech chřipky, ale tak to není. Musíme mít stále na paměti, že je to nový virus a chová se jinak,“ dodala Harrisová, která naléhala na země, aby byly bdělé a tlačily na co největší zpomalení přenosu.

    Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus varoval, že se pandemie šíří příliš rychle. Na milion nakažených se nyní „čeká“ méně než sto hodin, což je rekord, o který WHO rozhodně neusilovala.

    „Když jsem koncem ledna vyhlásil nejvyšší stupeň poplachu podle mezinárodního práva, měli jsme mimo Čínu méně než sto nakažených a žádného mrtvého,“ připomíná Ghebreyesus, který byl terčem kritiky nejen kvůli podivnému vztahu WHO k nošení roušek, ale i kvůli otálení s vyhlášením celosvětové pandemie.

    Brazílie bojuje s koronavirem, ale svět už řeší jiné starosti.

    „Celosvětová zdravotní nouze byla vyhlášena teprve šestkrát v historii. Dnes už je jasné, že se nyní potýkáme s tím nejzávažnějším problémem, kterému jsme kdy museli čelit,“ dodal etiopský mikrobiolog a šéf Světové zdravotnické organizace v jedné osobě.

    Zatím nejvíce postiženou zemí jsou Spojené státy, kde Donald Trump přehodnotil svůj vztah k rouškám a doporučil je jako účinný prostředek v boji s nemocí.

    Společnost Google své zaměstnance přesunula na home office, a to až do léta roku 2021. Podle deníku The Wall Street Journal technologický gigant očekává, že se situace kolem koronaviru bude ještě řadu měsíců výrazně zhoršovat.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:02 středa 25. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Sladký
      34
    • Trapas
      29
    • Tvl
      29
    • Super
      28
    • Haha
      28
    • Cože
      22
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...