150 nakažených migrantů v hotelu na pevnině! Plán EU na záchranu před koronavirem má trhliny

Evropská unie ve spolupráci s Řeckem vymyslela, jak před koronavirem chránit migranty v přeplněných táborech. Po stovkách jsou stěhováni do hotelů na pevnině, kde budou mít přístup k hygieně, která v uprchlických zařízeních chybí. Jenže právě v jednom takovém hotelu už se koronavirus objevil koncem týdne u těhotné ženy ze Somálska. A podle dnešních zpráv už je pozitivně testovaných 148 dalších migrantů a dva členové personálu. Celkem je v hotelu 450 obyvatel a strach mají logicky i místní.

Evropská unie vymyslela, jak ochránit alespoň tu nejohroženější část migrantů, kteří obývají přeplněné uprchlické tábory v Egejském moři.

Stovky především starších a nemocných jedinců, celkově zřejmě více než 2300, postupně za peníze z unijního rozpočtu stěhuje do hotelů na pevnině. 

Jenže se ovšem ukazuje, že ani tam nebudou migranti před nebezpečným virem dostatečně chráněni. Příkladem je hotel ve městě Kranidi na řeckém poloostrově Peloponés, kde se nákaza začala nekontrolovatelně šířit.

Nejprve tam byla pozitivně testována osmadvacetiletá žena ze Somálska, která je v šestém měsíci těhotenství. To bylo koncem uplynulého týdne.

Koronavirus se šíří po hotelu ve městě Kranidi, kam byli přemístěni migranti z některých táborů.

Ačkoliv byla umístěna do karantény, náměstek ministra pro civilní ochranu Nikos Hardalias dnes oznámil, že po otestování dalších obyvatel hotelu se nákaza projevila už celkem u 150 lidí. Jde o 148 migrantů a dva členy personálu.

Reálně však může být nakaženo mnohem více lidí. V hotelu aktuálně pobývá přibližně 450 uprchlíků především z Afriky.

V řeckém hotelu, kde je ubytováno 450 migrantů, se nezadržitelně šíří koronavirus.

Kromě toho samozřejmě hrozí, že se pak nákaza dostane i mimo hotel do města. To už se dokonce mohlo dávno stát.

Jak prozradilo řecké ministerstvo pro migraci, žena ze Somálska byla pozitivně testována v neděli v místní nemocnici. Tam byla původně z úplně jiného důvodu, takže lidé a lékaři, kteří s ní přišli do styku, neměli nejmenší podezření, že by mohla být přenašečkou koronaviru.

Za poslední měsíc se koronavirus objevil ve dvou uprchlických táborech nedaleko Athén, jde o zařízení Ritsona a Malakasa. Skutečnou pohromou by bylo, kdyby se začal šířit v těžce přeplněných táborech v Egejském moři.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:50 čtvrtek 20. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 56
  • 50
  • 46
  • 38
  • 33
  • 30