Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dobro došli u Rijeku: Snad se s vlaky k Jadranu nerozjede i koronavirus

    Není pochyb o tom, že s vlaky do Chorvatska se „žlutý“ RegioJet trefil do černého. Za ceny, o kterých se mnohým cestujícím může jenom zdát, se za 15,5 hodiny dostanete z Prahy do Rijeky. Dopravce hlásí enormní zájem, a tak nezbývá než doufat, že se po cestě Češi „nerozvolní“ natolik, že se koronavirus vrátí i s úroky.

    „Ještě nikdy nebyly ceny jízdenek do Chorvatska tak levné a cestování tak pohodlné jako v letošním roce. Chceme, aby naše ceny byly nastaveny tak, aby si cestu k moři do Chorvatska mohl dovolit skutečně každý,“ informovala ředitelka vlakové dopravy RegioJetu Ivana Kašická. 

    Konkurence teď dost možná skřípe zuby, protože cena jednosměrné jízdenky včetně rezervace pro cestu ve voze se sedačkami začíná na 590 korunách, s lehátkem ve spacím voze startuje na 790 korunách. Dopravce u nich uvádí „akční“, a tak není zcela jasné, jestli se ceny v budoucnu nezvýší. V každém případě je to aktuálně cenová bomba, kterou nikdo jiný nenabízí.

    Není divu, že mořechtiví Češi vzali nabídku útokem a dopravce hlásí enormní zájem. 

    RegioJet předprodej jízdenek do Chorvatska zahájil ve čtvrtek 11. června, kde se prodalo více než 4000 jízdenek. V průběhu pátku vzrostl počet na 9000. Firmě se tak během chvíle podařilo vyprodat zhruba sedm vlakových souprav. RegioJet počítá s tím, že jeden spoj bude disponovat až dvanácti vozy s kapacitou 560 míst. 

    Přímé vlakové spojení mezi Českem a chorvatskou Rijekou, které začne fungovat 30. června, bude jezdit oběma směry třikrát týdně: s příjezdem do Chorvatska ve středu, v sobotu a v pondělí. 

    V Česku bude stavět ještě v Pardubicích, Brně a Břeclavi. V průběhu pátku přidá dopravce zastávku ve slovinské Lublani. Cesta z Prahy do Rijeky má podle jízdního řádu trvat 15,5 hodiny. Z Rijeky, která leží u pobřeží na severu země, dopravce plánuje zavést navazující autobusy, které by měly cestující rozvážet přímo do cílových míst jejich dovolených na chorvatském pobřeží.

    Návazné autobusové spoje půjde koupit za jednotnou cenu 200 nebo 300 korun podle vzdálenosti, zastavovat se bude v drtivé většině oblíbených turistických destinací včetně Makarské, Poreče, Šibeniku či Primoštenu. 

    Vyjma vlaku a vlastního auta se dá na Jadran dostat samozřejmě také letecky. Aerolinky už spustily prodej letenek na léto, Ryanair začne létat jednou týdně z Prahy do Zadaru od začátku července, cesta potrvá zhruba hodinu a půl. Letenka se pohybuje od jednoho tisíce do tří tisíc korun za jeden směr a bez zavazadel. 

    Smartwings od června zase létají do Splitu, ceny za jeden směr začínají na třech tisících korunách a zavazadlo je také za další příplatek. Let trvá hodinu a půl.

    Spoje už využila například Agáta Hanychová, která na Balkán vyrazila se svým novým přítelem. 

    Nezbývá než doufat, že hromadné dopravní prostředky, respektive jejich „návrat do hry“, nebudou znamenat zhoršení koronavirové bilance a nárůst počtu nakažených.

    Ono 15 hodin ve vlaku spolu s nafasovanými zásobami VŠEHO svádí k lecčemu, jen ne k úzkostlivým dodržováním hygienických pravidel a přísných předpisů.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:52 středa 14. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      33
    • Trapas
      29
    • Tvl
      27
    • Haha
      25
    • Cože
      25
    • Sladký
      24