Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ordinace jsou plné zdravých lidí! Češi ze strachu z koronaviru naprosto ignorují rady lékařů

    Veškeré rady a doporučení odborníků Češi v posledních dnech zcela obracejí naruby, a co hůř, ohrožují tím zdraví nejen své, ale také ostatních spoluobčanů. Přestože všude zaznívá, že je v tuto chvíli panika nemístná, vzali lidé útokem nejen obchody, ale bohužel také ordinace lékařů. Mnozí dokonce lékaře vyhledávají i jen z preventivních důvodů, ale ve skutečnosti tím porušují jedno z nejzákladnějších pravidel, které je třeba v případě takto nakažlivých nemocí dodržovat. Češi by podle lékařů měli dbát spíše na svou hygienu než na vykupování obchodů.

    Češi jsou, jak se zdá, nepoučitelní. I přes týdny trvající osvětu ohledně koronaviru se ukazuje, že čím více se onemocnění blíží k českým hranicím, tím spíše podléhají lidé panice a zcela ignorují rady lékařů, které však v okamžiku zavlečení nákazy do České republiky mohou lidem zachránit život.

    Lidé s podezřením na koronavirus by se měli vyvarovat kontaktu s dalšími lidmi a lékaře kontaktovat telefonicky. Po konzultaci zdravotního stavu se pak lidé dozvědí odbornou radu, jak dále postupovat, případně za nimi přijede speciální tým lékařů.

    Češi však jednají zcela opačně a do ordinací, kde jsou tou dobou i další nemocní lidé, chodí i v případě, že žádné příznaky nepociťují, jen chtějí vše s lékaři konzultovat. Ti navíc enormní zájem nezvládají pokrýt, závažnost situace potvrdilo nyní i Ministerstvo zdravotnictví.

    „Prosím občany, aby nepropadali panice. Není k tomu žádný důvod. (...) Pokud si všimnou příznaků, ať telefonicky kontaktují lékaře a nechodí do nemocnic,“ vzkázal Čechům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který je ze současné situace nešťastný.

    Češi přes veškerá doporučení panice propadají a pocítili to například lékaři v Nemocnici na Bulovce.

    „Lidé jsou vyděšení. Normálně za námi přijde třeba pět pacientů za hodinu, teď jich je třeba dvacet. A to už se skutečně nedá zvládnout,“ řekla novinářům primářka kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Hana Roháčová.

    Do ordinací proudí davy i zcela zdravých lidí, kteří podobnou návštěvu lékaře považují za prevenci, ale ve skutečnosti tím vystavují nebezpečí nejen sebe, ale také své okolí.

    Lidé jsou stále více nervózní z celkového počtu nakažených, který se postupně blíží k hranici 84 tisíc. Na nemoc už zemřelo zhruba 2859 lidí, spekuluje se navíc o tom, že číslo může být vyšší, jelikož řada vesničanů v pevninské Číně se bála úřadům nemocné nahlašovat.

    O roušky je v Praze enormní zájem, nedostatkovým zbožím jsou už dlouho.

    Panika a vykupování zásob v obchodech situaci podle odborníků vůbec nepomáhají, Češi by se měli spíše smířit s tím, že nemoc nakonec hranice překoná, pak bude důležité dodržovat základní pravidla.

    „Měli bychom štěstí, kdyby se sem za této situace – při pohybu lidí a při tom, co vidíme v Itálii – jednotlivý případ nedostal. Víme, že případy navrátilců z Itálie se dostávají i do zemí jako Švédsko a Estonsko,“ řekla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová v pořadu Interview ČT24.

    Lidem v Česku by spíše než panika prospělo dodržovat alespoň základní hygienické návyky. 

    „Je to o umývání rukou, je to o respirační hygieně. Když kašlu, kýchám, používám kapesník, nejlépe jednorázový, který ihned vyhodím. (...) Nejlepší test je podívat se kolem sebe, kolik lidí po použití toalety odchází bez toho, aniž by si umyli ruce,“ dodala Gottvaldová. 

    Pětice Čechů se z Tenerife vrací do Česka

    Své zkušenosti s koronavirem a opatřeními, jež vyvolává, má také pětice Čechů, kteří byli na dovolené na Tenerife. Původně byli uzavřeni v karanténě, ale úřady jim dovolily hotel opustit. Podmínka Španělů byla jasná, Češi si museli své turisty co nejdříve odvézt ze země.

    Dnes se tak stalo a pětice odletěla zpátky do České republiky. Jedna Češka na Tenerife zůstává, nebylo jí umožněno karanténu opustit.

    „Guvernér Kanárských ostrovů se rozhodl, že můžou odejít z hotelu ti, kdo tam přišli v pondělí, a že bychom měli tyto lidi repatriovat. Španělská strana požaduje okamžitý návrat,“ komentoval včera situaci premiér Andrej Babiš.

    V hotelu H10 Costa Adeje Palace jsou nyní v karanténě stovky turistů a zaměstnanců, s nimi i jedna Češka. Důvodem je onemocnění jednoho z Italů, který nemoc do hotelu zavlekl.

    Voňavka z Číny

    Paniku u nás navíc přiživil podivný balíček z Číny, po jehož otevření se začala dusit mladá Češka, která si z asijské země objednala parfém. Po přičichnutí se udělalo nevolno jak dívce, tak její matce.

    „Ošetřili jsme dvě osoby, nezletilou dívku a její matku. Po nezbytném ošetření byly s podezřením na intoxikaci neznámou látkou převezeny do Nemocnice na Bulovce,“ sdělila novinářům mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová.

    Hasiči v těchto chvílích zjišťují, o jakou látku se jednalo, a čeká se na chemické rozbory.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:40 sobota 27. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      28
    • Haha
      27
    • Super
      26
    • Trapas
      26
    • Sladký
      23
    • Cože
      22