Italové hodně podcenili situaci, smích je rychle přešel, říkají Češi žijící v Itálii

Pověstná bezstarostnost, vlažný vztah k dodržování pravidel či snaha si život užívat plnými doušky dostaly v Itálii pořádně na frak. Koronavirus ochromil celou zemi a donedávna vysmátí Italové si museli přiznat, že mají velký problém a musí ho začít rychle řešit. O tom, jak se aktuálně na Apeninském poloostrově žije a že nikomu není do smíchu, promluvili Češi, kteří v Itálii žijí a pracují.

„Kamarádka žije v Římě, kde mají aktuálně zákaz vycházet z domu, mohou pouze pro jídlo, k doktorovi a maximálně do práce, když je to nezbytně nutné a je k tomu opravdu pádný důvod,“ svěřila se jistá Martina B., která je teď, v období omezení kvůli koronaviru, se svou kamarádkou v častém kontaktu alespoň na sociálních sítích a na mobilu.

„Tento týden nám bylo řečeno, že v případě, kdy si budou muset vybírat, koho ošetřit (ano, teď už jsme v této situaci), ošetří člověka s větší šancí na přežití. V Itálii se rizika velmi podceňovala, všude psali klid, klid a takhle to dopadlo. Za mě rozum do hrsti a maximální zodpovědnost za sebe, naše rodiny a naše rodiče, které ještě máme,“ citovala paní Martina kamarádku žijící v italské metropoli.

Možná ještě horší než v Římě je situace ve městě Brescia v Lombardii na severu Itálie. Oblast patří mezi nejpostiženější oblasti na Apeninském poloostrově.

„Už to přestává být legrace. Ještě v neděli jsem se tomu smála, hodně rychle mě ale smích přešel. Italové mají plné nemocnice a bohužel se rozhodují, komu zachrání život,“ říká Lucia B., která ve městě už léta žije.

„Ano, je to pravda, i když to zní možná drsně, přednost mají samozřejmě mladí, u kterých jsou větší šance na uzdravení,“ vysvětluje vážnost situace. 

„Všechno je zavřené, kromě lékáren a potravin, což je správné, a teď jen ať lidi nikam nechodí, jinak to neskončí!“ věří v brzké dobré zprávy paní Lucia. 

V obchodech s potravinami nyní v Itálii vládnou nová pravidla, která se musí bezpodmínečně dodržovat. Dovnitř pouští zaměstnanci jen menší počet lidí, kterých je v rámci jedné skupinky maximálně dvacet třicet.

„Dělají to tak, že do obchodu pustí skupinku nakupujících, u pokladen pak mají namalované červené čáry s rozestupy po dvou metrech, aby zákazníci nebyli v příliš těsném kontaktu,“ říká Taťána Š. s tím, že lidé si na to musejí chtě nechtě zvyknout.

„Až když skupinka nakoupí, pustí do obchodu další,“ dodává k praxi v italských supermarketech, které v posledních týdnech zažily, co už dlouho ne.

Nezbývá než doufat, že v Česku nebude situace tak dramatická a nakažené nebudeme počítat na tisíce, ne-li desítky tisíc a oběti koronaviru na desítky, nebo dokonce stovky...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:19 sobota 11. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 53
  • 47
  • 46
  • 46
  • 46
  • 44