Pustit 80 Syřanů do Česka je ilegální! tvrdí Mach. Mají zůstat, kde jsou! myslí si Babiš

V rámci dohody mezi EU a Ankarou si Česko přiveze 80 Syřanů. Plnění povinných kvót za situace, kdy se Evropa zmítá ve vlně teroristických útoků, kritizují někteří čeští politici. Patří mezi ně europoslanec Petr Mach, ale i člen vlády, ministr Andrej Babiš.

V rámci dohody mezi EU a Tureckem o výměně uprchlíků k nám chtějí české úřady dostat první migranty z tureckých uprchlických táborů. Vyplývá to z pravidelné zprávy o migraci, kterou minulý měsíc schválila vláda. Na bezpečnostní riziko upozorňují experti - psali jsme ZDE, varují ale i politici.

Je šílené, že Evropská unie není schopna uchránit svoje hranice. Od začátku říkám, že uprchlíci mají zůstat mimo Evropu v Turecku na hranicí se Sýrií, ale bokem válečné zóny. Tak, aby se skončení války mohli vrátit zpět do Sýrie a nešli do Evropy,“ napsal Expres.cz předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Zpráva o vlně nových uprchlíků navíc přichází v době, kdy Evropa směřuje ke svému 11. září. Takřka každý den dochází k simultánním atentátům na více místech a ve více zemích. Útoky jsou vedeny mimořádně brutální silou a nejsou páchány vycvičenými džihádisty, ale osamělými vrahy, nespokojenými azylanty nebo společensky frustrovanými mladíky.

„Upřímně nevěřím tomu, že se uprchlíci z Blízkého východu dokáží integrovat do naši společnosti. Je to obrovské riziko, když vidíte co zvěrstva někteří lidé, kteří nedostali azyl v Německu. Takže, Česká republika by za této situace neměla přijímat žádné uprchlíky,“ dodal ministr financí.

Povinné plnění kvót kritizuje i europoslanec Petr Mach. Ten dokonce označil dohodu o přijímání za ilegální. „Žádná smlouva s Tureckem nebyla projednaná naším parlamentem. Český parlament by se měl postavit proti jednání vlády, ke kterému nemá od parlamentu mandát. Ani Evropský parlament žádnou smlouvu s Tureckem neprojednával. Jen se celou dobu mluví o tom, že naším protiplněním má být bezvízový styk pro Turecko. Je to nějaké uzavírání dohod s cizími diktátory za zády občanů,“ uvedl předseda Svobodných.

Přijmutí uprchlíků vyplývá z březnové dohody Evropské unie s Tureckem, kdy mají země EU za každého vráceného uprchlíka z řeckých zpět do Turecka přijmout jednoho migranta z táborů v Turecku. Do konce roku 2017 by Česko mělo v rámci přerozdělovacích kvót přijmout 2691 lidí ze středomořských zemí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:20 středa 23. listopadu 2016. Anketa je uzavřena.

  • 38
  • 32
  • 16
  • 13
  • 13
  • 12