Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Politika s podporou celebrit: Koho volí známé české osobnosti?

    Některé celebrity se netají svou podporou politických stran. Koho volí například Lucie Bílá, Jaromír Jágr nebo Daniel Hůlka? | foto: reprofoto iDNES.cziDNES.cz

    Známé osobnosti mnoho lidí považuje za své vzory. Toho jsou si moc dobře vědomí i politici, kteří se často před volbami snaží přesvědčit co nejvíce celebrit, ať jim veřejně projeví svou podporu, čímž mohou ovlivnit veřejné mínění. Některé osobnosti nepotřebují ani žádné přesvědčování a tím, jako stranu volí se netají a najdou se i tací, kteří se sami do politiky aktivně zapojují. Expres.cz pro vás připravil přehled toho, jaké celebrity stojí za jako politickou stranou.

    1. ODS

    Lucie Bílá podporovala ODS už za dob Václava Klause.

    Lucie Bílá - mnohonásobná zlatá slavice je jednou ze stálých podporovatelek ODS. Spolu s ní straně dlouhodobě fandí i její bývalý manžel, producent Petr Kratochvíl. Jeho současná manželka, bývalá miss Pavlína Kratochvílová za ODS zasedá dlouhodobě v zastupitelstvu Jevan.

    Fotogalerie

    Jan Kalousek - Rocker v barvách ODS 4 roky zasedal v zastupitelstvu hlavního města Prahy

    Tomáš Töpfer - herec a principál divadla Na Fidlovačce za ODS vykonával v letech 2006 - 2012 senátorský mandát.

    Tomáš Töpfer byl 6 let senátorem za ODS

    Jakub Janda - jeden z nejlepších českých skokanů na lyžích neúspěšně za stranu kandidoval ve volbách do poslanecké sněmovny v roce 2013.

    Stranu dále podporují například zpěvačka Eva Pilarová, zpěvák a bavič Ivan Mládek nebo herec Ondřej Pavelka.

    2. ČSSD

    Herec Jandák dělal za ČSSD Ministra kultury. Dnes je řadovým poslancem.

    Vítězslav Jandák - herec to jako člen ČSSD dotáhl dokonce až do vlády, kde od roku 2005 rok vykonával funkci ministra kultury. Nyní je řadovým poslancem.

    Michal David - zpěvák a hudební skladatel byl dlouhou dobu tváří sjezdů ČSSD. Pro stranu dokonce složil „hymnu“ nazvanou My jsme ten správnej team.

    František Ringo Čech - stranu podporuje dlouhodobě, v jejích barvách v 90. letech zasedl do pražského zastupitelstva i poslanecké sněmovny. Netají se přátelstvím s někdejším předsedou ČSSD a současným prezidentem Milošem Zemanem, který mu letos udělil medaili za zásluhy.

    Jiří Šlégr - hokejová hvězda ve velkém podporovala někdejšího předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. Tři roky byl po jeho boku Šlégr poslancem. Pak společně ČSSD opustili a neúspěšně se pustili do vlastního politického projektu LEV21.

    Hokejista Šlégr to v ČSSD nejvíce táhl s Jiřím Paroubkem. Spolu s ním pak odešel do strany LEV21.

    Sympatiemi k ČSSD vyslovili například i hokejový trenér Vladimír Růžička, herec Jiří Krampol, herec Marek Vašut nebo herec Ivan Vyskočil.

    3. TOP 09

    Režisér Jan Hřebejk podporuje TOP09.

    Novější české pravicové straně vyslovila svou podporu velká část českých celebrit. Topku volili například herec Ondřej Vetchý, herečka Bára Hrzánová nebo režisér Jan Hřebejk.

    Mezi podporovatele TOP 09 patří i zpěvačka Marie Rottrová, herec a režisér Zdeněk Svěrák nebo komik Petr Čtvrtníček.

    Některé celebrity dokonce natočily na podporu TOP09 propagační videa. Před sněmovními volbami v roce 2010 kolovalo po internetu video Přemluv bábu herců Jiřího Mádla a Marthy Issové.

    V roce 2013 uveřejnila píseň na podporu předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga herečka Berenika Kohoutová.

    4. ANO

    Herec Martin Stropnický je jednou z hlavních tváří hnutí ANO. Zároveň vykonává funkci ministra obrany.

    Martin Stropnický - herec vykonává funkci ministra obrany a je jednou z hlavních tváří hnutí. V současné době se hovoří o tom, že by se měl stát předsedou pražské buňky ANO.

    Josef Váňa - legendární žokej je velkým podporovatelem hnutí ANO a jeho předsedy Andreje Babiše. A to i navzdory tomu, že v minulosti Váňa kandidoval za TOP09.

    Karel Gott - legendární Mistr dlouhou dobu podporoval ODS. Nyní však jeho preference patří hnutí ANO.

    Jaromír Jágr - hokejová hvězda stejně jako Gott dlouhou dobu patřila mezi podporovatele ODS, ale dnes podporuje ANO.

    Po dlouholeté podpoře ODS Jaromír Jágr začal podporovat hnutí ANO Andreje Babiše.

    Richard Krajčo - zpěvák a herec mohl díky podpoře Andreje Babiše uspořádat festival Kryštofkemp. Stejně jako Váňa i Krajčo dříve podporoval jiné politické strany. Vystupoval na akcích jak ODS, tak ČSSD.

    Hnutí ANO dále podpořili například sportovní komentátor Václav Tittelbach nebo podnikatelé Radim Jančura a Stanislav Bernard.

    5. Strana zelených

    Václav Havel byl velkým podporovatelem Strany zelených.

    Zelené svého času podporoval bývalý prezident Václav Havel. Mezi svými voliči má strana i zpěvačku Báru Basikovou, dokumentaristku Olgu Sommerovou, herce Petra Vacka, hudebníka Ladislava Gerendáše nebo moderátora Jana Krause.

    6. KDU - ČSL

    Filip Renč natáčel předvolební spoty jak pro lidovce, tak pro Miloše Zemana. Od něj dostal i státní vyznamenání.

    Lidovci naleznou zastání například u režiséra Filipa Renče, který pro ně natáčel volební spoty, písničkáře Jaroslava Hutky nebo u bývalého kandidáta na prezidenta, ekonoma Jana Švejnara. Lidovecké kandidáty spolu s kandidáty Zelených podporuje i moderátor Jan Kraus.

    7. Úsvit/SPD Tomio Okamury

    Aleš Brichta vystupuje na Okamurových protiuprchlických demonstracích.

    Dnes v barvách jeho nové strany SPD nalákal převážně na protiislámskou rétoriku Okamura například rockera Aleše Brichtu nebo písničkáře Pepu Nose.

    Tomio Okamuru ještě v době, kdy vedl stranu Úsvit podpořilo muzikantské duo Eva a Vašek, kteří pro něj natočili předvolební spot.

    8. Miloš Zeman

    Jiřina Bohdalová spolu s Milošem Zemanem oslavovala jeho vítězství v prezidentské volbě.

    Prezidenta Miloše Zemana podporuje režisér Filip Renč, který pro něj natočil klip během prezidentské volby. Mezi jeho největší podporovatele v průběhu volby patřil i František Ringo Čech, který stejně jako Renč převzal z rukou Miloše Zemana státní vyznamenání.

    Poté, co Zeman zvítězil v prezidentské volbě, ujal se na oslavě zpěvu české hymny Daniel Hůlka.

    Během prezidentské volby jsme často mohli po boku Miloše Zemana vidět herečku Jiřinu Bohdalovou nebo zpěváka Daniela Hůlku. Ten za Zemanovu stranu SPOZ dokonce neúspěšně kandidoval do poslanecké sněmovny.

    Jiřina Bohdalová má pro prezidenty a prezidentské kandidáty slabost.

    Pro Jiřinu Bohdalovou nebylo pózování s čerstvě zvoleným prezidentem nic nového. Na fotografiích se za svou kariéru již usmívala i po boku Václava Klause, Václava Havla nebo Zemanova protikandidáta v prezidentské volbě Karla Schwarzenberga.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:04 čtvrtek 10. března 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      9
    • Trapas
      8
    • Haha
      6
    • Tvl
      6
    • Cože
      3
    • Sladký
      3