Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Udělal seznam nepohodlných novinářů! Kuciak žil jako mnich, původně ho chtěl Kočner nechat unést

    Marián Kočner měl svůj seznam nepohodlných novinářů. | foto: Foto: Topky.sk

    V monstrprocesu ohledně nájemné vraždy Jána Kuciaka se postupně odkrývají další a další tajemství. Dnes vypovídal bývalý šéf kontrarozvědky slovenské civilní tajné služby SIS Peter Tóth a pořádně zavařil kontroverznímu podnikateli Mariánu Kočnerovi. Ten si měl vést seznam novinářů, kteří nevyhovují jeho zájmům. U soudu také zaznělo, že osud Jána Kuciaka měl být zcela jiný.

    Marián Kočner je znám jako člověk, který nejde pro ostré slovo daleko. V minulosti několikrát vyhrožoval i samotnému Kuciakovi, který mu kladl nepříjemné otázky ohledně jeho podnikání. Doposud se podnikatel u soudu, k němuž vždy přichází v obleku a kravatě, obviněním pouze usmíval. Dnes jej ovšem dobrá nálada přešla. 

    Peter Tóth přiznal, že zorganizoval sledování Jána Kuciaka a desítek dalších reportérů. Vše na přání Kočnera, který si vrahy objednal společně se svou bývalou milenkou Alenou Zsuzsovou.

    Od roku 2016 prý Kočner uvažoval o tom, že si založí vlastní politickou stranu, jež se měla jmenovat Cíl. O rok později připravoval portál, který měl dehonestovat jako odpůrce. Měl se zaměřovat především na novináře.

    Bývalý šéf kontrarozvědky Peter Tóth je jedním z klíčových mužů, který může...

    Kočner dokonce sestavil seznam 28 nepohodlných novinářů, jejichž sledování si objednal. 

    „Bylo to dost ambiciózní, ve třech lidech se to nedalo zvládnout,“ vypověděl Tóth, který oslovil svého bývalého kolegu Miroslava Kriaka, aby mu se vším pomohl.

    Postupem času se stále více zaměřovali na Jána Kuciaka, na něhož si Kočner opakovaně stěžoval a vulgárně ho urážel. Muži, kteří vedli sledování, to však vnímali jako zbytečné.

    „Sledování Jána Kuciaka probíhalo čtyři až pět dnů. Kriak mi řekl, že to nemá smysl, protože Kuciak nemá žádný společenský život. Řekl mi, že ten kluk žije jako mnich,“ řekl Tóth prokurátorovi.

    Kuciaka nebylo možné unést

    Peter Tóth měl ke kontroverznímu podnikateli řadu let velmi blízko a na jedné ze společných dovolených mu měl Kočner říci, že problémy by mohla vyřešit novinářova vražda.

    „Odmítl jsem, že by to bylo řešení, ale on tvrdil, že pokud by tohle nestačilo, sundá se ještě jeden a možná i nějaký politik,“ uvedl bývalý šéf kontrarozvědky.

    Další mrtvý novinář by přitom byl jedním z těch, které podnikatel sepsal na svůj seznam. Byl na něm například také bývalý novinář televize Nova Eugen Korda.

    Marián Kočner se plánem vraždy zabýval několik měsíců a původně mělo být jeho přáním, aby vrazi Kuciaka unesli, popravili a důkazy i tělo odstranili.

    „Chlapci měli Jána Kuciaka unést, zabít a skrýt jeho tělo tak, aby ho nikdo nenašel. Tak znělo zadání,“ řekl v úterý Andruskó. Variantu únosu však nakonec smetli ze stolu s tím, že je v případě novináře Kuciaka prakticky nemožný.

    Marian Kočner měl svůj seznam nepohodlných novinářů.

    I přes to všechno, co Tóth u soudu vypověděl, řekl soudkyni, že 26. února roku 2018, když se o smrti novináře dozvěděl, nevěřil tomu, že za vším stojí Kočner.

    „Psal jsem Kočnerovi, že doufám, že to, co se dozvídám z médií, jde mimo nás. Kočner mi odepsal něco ve smyslu, zda jsem debil. Dost vulgárně mi pak napsal, že by musel být hlupák, kdyby on s tím měl něco společného, když má s Kuciakem veřejný spor. Tuto jeho spontánní reakci jsem přijal s úlevou s tím, že mé obavy byly zbytečné. Ale to se ukázalo jako nepravdivé,“ dodal Tóth, který se omluvil pozůstalým a řekl jim, že kdyby věděl, že má dojít k vraždě, s žádným sledováním by nesouhlasil.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:43 čtvrtek 14. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      27
    • Trapas
      24
    • Cože
      21
    • Tvl
      21
    • Sladký
      20
    • Haha
      19