Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rozhovor s knězem Strouhalem: Islamisté chtějí v Evropě dotáhnout válku s křesťany až do konce

    Nad brutální vraždou francouzského kněze se zamýšlí český duchovní René Strouhal. | foto: Expres.cz

    Ohavná vražda francouzského kněze Jacquese Hamela (†86) spáchána dětskými řezníky otřásla celým civilizovaným světem. Nad barbarským činem, liknavostí evropských i českých politiků a odvěkou válkou mezi islamisty a křesťany se zamýšlí kněz René Strouhal.

    Dvě skoro ještě děti vtrhnou do kostela, zmocní se pěti rukojmích, 86letého kněze donutí kleknout si a pak ho bez milosti podříznou. Ještě těžce zraní jeptišku. Jednomu z nich bylo teprve devatenáct let, přesto si počínal jako krvelačný fanatik a popravu starého muže si dokonce natočil na video. Jaké myšlenky vám běžely hlavou, kdy jste četl tyhle zprávy?

    Cítil jsem sklíčenost nad brutalitou takového činu – vraždy a další výpady byly neskutečně brutální - a obrovskou lítost nad starým knězem. Hlavou mi běžely otázky, zda vůbec a jakým způsobem se dá zastavit takové zlo.

    Experti na bezpečnost se obávají, že osamělé vlky nelze zastavit a útoků bude přibývat. Nebojíte se, že se z kněžích a jeptišek se stane lovná zvěř?

    V našich zeměpisných polohách to zatím víceméně nepředpokládám. Ale jisté obavy ze zacílení na duchovní křesťanských zemí, které jsou častým cílem teroristů, upřímně řečeno mám.

    Denně sledujeme teroristické útoky, které už nestačíme počítat. Kdo podle Vás za to nese odpovědnost?

    Na jedné straně muslimští teroristé, kteří je konají dokonce ve jménu náboženství, na druhé straně politici, kteří se vůbec nepoučili z dějin. Jedni svými provokacemi a druzí ležérností v ochraně národních států i Evropy. Potřebným lidem, kteří ve svých zemích skutečně trpí a jsou pronásledováni režimy, je správné pomáhat, ovšem ne bez adekvátních bezpečnostních opatření.

    Proč podle Vás islamisté napadají Evropu?

    V touze jí politicky a nábožensky ovládnout. Mají nejspíš dojem, že je třeba dotáhnout do konce prohrané středověké války s křesťanskými vojsky. Navíc chtějí dát lekci evropské politice za to, čím je v jejich očích provokuje.

    Podle knihy Ve stínu a meče od Toma Hollanda islám nikdy neukončil svou válku s křesťanstvím, kterou vede, jak jste zmínil, už od středověku. Zatímco křesťanský svět už dávno nehodlá soupeřit nebo dokonce vojensky bojovat s jiným náboženstvím a věnuje se konzumu, pěstování demokracie a budování států, islám zastydl ve středověkém vidění světa, kdy spolu tato dvě náboženství soupeřily o vládu nad světem. Co o tom soudíte?

    Žel je tomu podobně jako v letitých bojích mezi některými rodinami a rody. Červ domnělé nebo faktické křivdy intenzivně hlodá a vyvolává snahu pomstít předky. Křesťané opustili války a boje z náboženských důvodů. Papežové posledních pontifikátů je vedou ke kultuře odpuštění a pokojného soužití. Často hlásali a připomínali Ježíšovo učení o odpuštění nepřátelům a vůbec těm, kdo jim ublížili. Vznikla tak propastná disproporce mezi naším světem a světem islámu. Ale jak víte, nic neplatí absolutně, výjimky naleznete samozřejmě na obou stranách.

    Návrat zlatého věku islámu znamená dobytí Evropy. Al-Káida, Islámský stát a další muslimské teroristické organizace čerpají svou ideologii právě ze středověkých interpretací islámů. Pro ně je podstatná ona již jednou zmíněná věta - Nařídil jsem všem mužům bojovat, dokud neřeknou: Není jiný bůh mimo Allaha. Evropa je ve válce dvou náboženství a neví si rady, jak dál. Jaké bude podle Vás rozhřešení?

    Nemyslím si, že se Evropa nachází ve válce dvou náboženství. Dávat čemukoliv a násilí obzvlášť náboženskou zástěrku je zjevný alibismus, který lidé dokážou rozpoznat. A křesťanství tentokráte neválčí. A rozhřešení? Dialog zainteresovaných hlav států i dialog představitelů jednotlivých náboženství na prvním místě, ale i pevná a odhodlaná obrana proti zlu a agresi.

    Zahrnete vraždu kněze Jacquese Hamela a ostatní útoky do svého kázání?

    Skutečnosti víry se snažím v kázáních pokaždé aktualizovat a konkretizovat v reálných událostech. To pak dotváří mozaiku celé promluvy, aniž by přitom šlo o hlavní téma. Násilná smrt Jacquese Hamela do promluvy určitě patří.

    Nebojíte se islamizace Evropy, že zde brzy nebude pro křesťany prostor?

    Stále věřím, že ne. Ovšem náboženská svoboda a tolerance bude záležet na každém z nás, ať už křesťany jsme nebo nejsme.

    Jaké bude vaše poselství?

    Přemýšlím o tom. Ale v extrémistické, brutální vraždě stařičkého kněze už teď nacházím naléhavý odkaz prohlubování vědomí identity křesťanské Evropy a osobní statečnosti.

    Rozmlouváte běžně s farníky o tom, co se děje v Evropě? O vraždách v Německu a ve Francii?

    Ano, dění v Evropě čas od času z kazatelny zmiňuji, není to ale nějak zvlášť favorizované téma. Spíš se promítá do našich běžných hovorů mimo kostelní zdi.

    Mají lidé kolem Vás strach, ptají se, kam směřuje Evropa, zda hrozí občanská válka?

    Před deseti lety jsme tak pohnuté události na našem Starém kontinentě nezažívali. Dnes se lidé u nás cítí opravdu ohroženi. Násilí kolem je zneklidňuje, mluví o něm. S občanskou válkou jste mě trochu překvapil, nevidím tu totiž pro ni žádné indicie. Pokud ale máte na mysli ty politiky, kteří českou společnost s nevídaným gustem rozdělují a těží z toho volební body, kdoví... Ti by si ji možná přáli. Těm demokracie jenom překáží.

    Čím je uklidňujete, otče?

    Říkám jim, že se stáváme multikulturní a multináboženskou společností. Ale že by neměli mít strach z vítězství islamizace v Evropě; má pořád silný politický a bezpečnostní potenciál. Pokud ovšem Evropané svoji laxností nebo pro změnu přemírou vystrašenosti nepošlapou samotné kořeny, ze kterých pochází a které jim daly vyrůst.

    Vy jste, pokud se nepletu, z Brna. Tam stojí první mešita v Česku, takže je tam velká muslimská komunita. Jste nějak v kontaktu?

    V kontaktu nejsme, moje pastorační zaměření a pověření mi jasně vyměřují prostor působnosti. Muslimská komunita jím není.

    Česko má přijmout až 80 syrských uprchlíků. Je dobře, aby za současné situace přicházeli uprchlíci z Blízkého východu?

    Mám za to, že tomu tak nebude. Ministr vnitra dneska oznámil, že do konce roku žádné uprchlíky republika nepřijme. V obecné rovině se názory farníků různí, většinou jsou neseny principy křesťanské pomoci bližnímu v nouzi. Jsem pro tuto formu pomoci, ale za předpokladu promyšlené legislativy. Ta by neměla chybět, pravidla tu být musí.

    Myslíte si, že se Evropě dohoda s Tureckem vyplatí nebo se obrátí proti Evropanům?

    Turecko má jednoznačně nakročeno k tomu, stát se islámskou zemí. Ostatně jeho prezident se profiluje den ode dne jako totalitní vládce a nemilosrdně řádí. Je to pro islámský svět strategické místo nejen geograficky. Soudě podle status quo nelze nějaké korektní jednání země půlměsíce s Evropou očekávat. Po ruce máme poučení, třeba hned v našem nejnavštěvovanějším poutním místě, v bazilice ve svatém Hostýně . Nad hlavním oltářem tam stojí socha Panny Marie v životní velikosti s Ježíškem, který metá blesky určené právě Turkům, zobrazeným dole. Tihle krutí nájezdníci na počátku 13. století ohrožovali Evropu a v roce 1241 vpadli také na Moravu, kde vraždili a drancovali. Lidé hledali pro sebe a svůj nejskromnější majetek útočiště v lesích a na horách. Podle starobylého podání byli ti, kdo se uchýlili na Hostýn, zachráněni přímluvou Panny Marie, která bleskem zapálila ležení divokých nájezdníků. To tedy na dokreslení, že Turci se s Evropou nikdy dvakrát nebratříčkovali.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:11 pátek 25. listopadu 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      145
    • Trapas
      16
    • Cože
      15
    • Sladký
      13
    • Tvl
      12
    • Haha
      9