Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Expresní přehled: Kdo všechno bojuje v občanské válce v Sýrii

    Kdo proti sobě stojí v syrské občanské válce? | foto: Expres.cz

    Občanská válka v Sýrii si za čtyři roky trvání vyžádala čtvrt milionu životů. Proti sobě stojí režim prezidenta Bašára Asada a několik ozbrojených skupin. Tou největší hrozbou je radikální sunnitský Islámský stát (IS), který nyní kontroluje přes polovinu území Sýrie.

    Asadův režim

    Vlajka syrské armády.

    V současnosti kontroluje pouhou pětinu území. Syrská armáda, která měla na začátku války 300.000 vojáků, má nyní jen asi polovinu. Důvodem je všudypřítomný chaos, úmrtí nebo dezerce.

    Přesto má Asad pod kontrolou strategická místa jako hlavní město Damašek, města Hamá a Homs, pobřeží a část města Halab. V těchto oblastech žije asi polovina obyvatel Sýrie.

    Nejsilnější Asadovou milicí jsou Síly národní obrany, které mají 90.000 vojáků. Doplňuje je řada menších skupin. Nejsilnější z nich je libanonský šíitský Hizballáh s 8000 vojáky.

    Opozice

    Znak Národní koalice sil revoluce a syrské opozice (NCSROF)

    Národní koalice sil revoluce a syrské opozice (NCSROF) vznikla v listopadu 2012. V čele je od letošního ledna Chálid Chúdža, uznala jej přes stovka států, včetně České republiky.

    Jedná se o sdružení všech opozičních sil ze Sýrie i zahraničního exilu, které usiluje o svržení režimu prezidenta Asada. Syrská opoziční koalice je jediným představitelem protiasadovského režimu.

    Kurdové

    S podporou západu a mezinárodní koalice brání své území na severu země Kurdové sami. Po odchodu syrské armády bojují proti radikálním islamistům ryze mužské i ženské milice.

    Původem íránský národ je utlačován snad ve všech zemích, které obývá. Příkladem budiž Saddám Husajn, který za své vlády v Iráku zavraždil plynem tisíce Kurdů.

    Letos se jim například podařilo vyhnat bojovníky IS ze strategicky významného pohraničního města Kobani. Kvůli bojům právě o Kobani uteklo do Turecka asi 200 000 lidí.

    Rebelové a An-Nusra

    Vlajka hnutí An-Nusra.

    Radikální sunnitské hnutí An-Nusra, které se hlásí k teroristické organizaci Al-Káida, je vedle IS nejdůležitější džihádistickou skupinou v zemi a patří rovněž do seznamu teroristických skupin. Ovládá provincii Idlib na severozápadě země ve spolupráci s ostatními rebely.

    An-Nusra, spolu s jednou z nejsilnějších povstaleckých skupin Ahrár aš-Šám, patří do povstalecké Armády dobytí. Žoldáci jsou údajně placeni státy Perského zálivu.

    V mnoha oblastech Sýrie působí drobnější skupiny jako třeba Džajš Islám nebo Jižní fronta.

    Islámský stát

    Vlajka Islámského státu.

    Nejnebezpečnější organizace nyní ovládá přes polovinu Sýrie. Podle odhadů se k ní za poslední čtyři roky přidalo 30 000 bojovníků. Jejich vůdcem je abú Bakr Bagdádí, neboli chalífa Ibráhím. Před více než rokem vyhlásili na území Sýrie a Iráku vznik chalífátu.

    Do područí IS patří většinou řídce osídlená území. Praktiky IS patří mezi ta nejhorší válečná zvěrstva, kterých jsou lidé schopni. Na denním pořádku jsou veřejné popravy a likvidace starobylých památek. Vzpomeňme například nedávné zničení Belova chrámu v Palmýře.

    Ze svých akcí natáčejí sofistikovaná videa, kterými do svých řad verbují další šílence.

    Mezinárodní koalice

    Loni v září zahájily Spojené státy a některé arabské země (Jordánsko, Bahrajn, Katar, Saúdská Arábie a SAE) letecké údery proti pozicím IS v Sýrii. K operaci se posléze připojila řada dalších států včetně Británie či Francie.

    Nově bombarduje Sýrii také Rusko. Tvrdí, že útočí výhradně na pozice teroristů z Islámského státu. Jak se však ukázalo, Putin svou intervencí pomáhá spíše prezidentu Asadovi, než likvidaci teroristů. Rusové totiž útočili na pozice rebelů.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 sobota 30. ledna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      16
    • Haha
      12
    • Cože
      12
    • Trapas
      12
    • Sladký
      12
    • Tvl
      11