Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Třeštíková pro Expres: Katka lže! Dostávala 2 tisíce na den! Stejný honorář měla i Pecková

    Po sociálních sítích se šíří video, na kterém Kateřina Bradáčová (47) vzpomíná na natáčení dokumentu Katka. Nejslavnější česká narkomanka se ostře pustila do uznávané dokumentaristky Heleny Třeštíkové (74), která za úspěšným snímkem stojí. „Zneužila mě a na konci natáčení jsem dostala jen 5 tisíc korun,“ uvedla Katka. Expres se s Třeštíkovou spojil a ta nám sdělila, že vše bylo úplně jinak. „Katka dostávala honorář za každý natáčecí den. Bylo to zhruba 2 tisíce korun a natáčecích dní bylo asi 50,“ řekla Třeštíková.

    Nechvalně proslulou narkomanku Kateřinu Bradáčovou, kterou proslavil dokument Katka, odchytil na Karlově mostě filozof Antonín Dolák. Muž pak sdílel video rozhovor na svém kanále na YouTube.

    „Natáčení dokumentu bylo fajn, jen kdyby paní Třeštíková dodržela sliby. Co se týká autorských práv, tak mě zneužila a na konci natáčení jsem dostala jen 5 tisíc,“ řekla na kameru Katka, která podle svých slov neměla heroin už zhruba dva měsíce a aktuálně je zase na subutexu.

    Bradáčová, která aktuálně žije neznámo kde pod stanem, se také nechala slyšet, že jí Třeštíková před lety slibovala bydlení, ze kterého nakonec sešlo.

    Redakce Expresu Helenu Třeštíkovou oslovila. Dali jsme jí prostor se vyjádřit, uznávaná dokumentaristka neváhala a na Katčina slova reagovala.

    „Sama bych se neozvala, ale když se mne na to ptáte, tak budu reagovat. Dostalo se ke mně, že Katka mluvila o svých pocitech z natáčení a také o tom, že za film dostala jen 5 tisíc. To dostala po skončení natáčení, jinak ale dostávala peníze za každý natáčecí den, tak jako platíme všechny protagonisty,“ řekla nám na úvod Třeštíková.

    „Bylo to úplně stejné, jako se všemi, co točíme. Zpočátku to byla tisícovka na den, pak třeba i 2 tisíce. Je to běžný honorář. Dokonce mi někteří lidé vyčítali, že jí dáváme peníze. Já jim říkala, že je to takový úzus. Oni nám věnují čas a my je za to honorujeme. Nebyla to žádná speciální suma pro Katku Točila jsem i s Dagmar Peckovou (operní pěvkyně, pozn. red.) a ta dostala stejné peníze, jako Katka,“ pokračuje uznávaná dokumentaristka.

    Třeštíková pak také vyvrátila, že by Katce slíbila sehnat bydlení. „To jsem jí fakt neslibovala. Ani nevím, jak bych něco takového měla udělat. To byla nějaká její fantazie,“ tvrdí filmařka.

    Na den potřebovala 2 tisíce korun! Třeštíková vzpomíná na natáčení s Katkou

    Z toho, co Třeštíková redaktorovi Expresu prozradila, vychází, že si Bradáčová díky dokumentu přišla zhruba na 50 – 100 tisíc. Všechny peníze ale okamžitě utratila za drogy, na kterých je závislá už téměř 30 let.

    „Točili jsme 13 let. Byla tam nějaká pauza, ale totální odhad je, že v první etapě natáčení bylo třeba 25 natáčecích dní a podobně tomu bylo i v druhé etapě. Platili jsme také lidem, co tam byli s ní, to znamená Katčiným partnerům. Dostávali tak dva honoráře,“ vzpomíná Třeštíková.

    „Ona říkala, že potřebuje 2 tisíce na den. Na drogy. Kdyby neměla peníze, tak by se nestalo, že nebude v ten den fetovat. Takový člověk musí fetovat každý den, takže buď krade, vyrábí drogy nebo se prostituuje. Když jsme natáčeli, tak nic z toho nedělala a používala peníze, které jsme jí dali. Ta výtka, že jí platím a financuji závislost, byla absurdní,“ říká dokumentaristka.

    Helena Třeštíková se Katce dlouhé roky snažila pomoci.

    Díky Třeštíkové si Bradáčová před lety přišla také na další zajímavý honorář. Tentokrát za knihu.

    „Dali jsme dohromady knížku. Jmenovala se Katka a vyšla až poté, co skončil film. Nebyla to moje aktivita, byla to aktivita nakladatelství. Vždy jsme se potkaly a povídaly si a já za ni platila jídla a podobně. Možná jsem jí dala i nějaké peníze. Nakladatelství Katce pak dalo myslím 13 tisíc korun na smlouvu s tím, že když se bude kniha prodávat dobře, tak by mohla mít ještě další peníze. Do toho ale vstoupil covid. Kniha totiž vyšla v době pandemie a prodej knih se propadl. Prodávala se daleko méně, než nakladatelství očekávalo, takže už z toho více nedostala,“ prozradila nám Helena Třeštíková.

    Fotogalerie