Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Česko posílá roušky do zahraničí. „To už je vážně vyhráno?“ ptají se překvapení Češi

    Severní Makedonie obdržela od České republiky darem milion roušek. | foto: Autor: NATO

    Není to tak dávno, co obchodní řetězce kritizovaly stát, že není schopen pro prodavačky zajistit ochranné prostředky. Ozvaly se také domovy seniorů nebo Česká pošta. O to více lidi překvapila zpráva, že Česko posílá své roušky darem jiným zemím: naposledy do Severní Makedonie, která obdržela milion kusů. Roušky a respirátory by navíc v České republice měly začít být dostupné také v lékárnách, ale má to stále jeden háček. Ceny ochranných pomůcek a dezinfekčních gelů budou stále vysoké.

    Severní Makedonie je nejmladší člen NATO, a tak když vyzvala své spojence o pomoc, od členů Aliance ji dostala. Nechyběla mezi nimi ani Česká republika, která vypravila armádní letoun CASA a naložila do něj milion roušek. České velvyslanectví ve Skopje o pomoci informovalo až s několikadenním zpožděním.

    „Jsem opravdu rád, že Severní Makedonie je naším novým spojencem. Nejvíc mě ale těší, že jsme našli způsob, jak obyvatelům této země hned na úvod pomoci milionem roušek,“ uvedl český velvyslanec při NATO Jakub Landovský.

    V Severní Makedonii bylo tou dobou odhaleno kolem devíti stovek případů nákazy. Vláda země se tak začala připravovat na nejhorší.

    K Čechům se přidaly i další země se svou pomocí. Maďarsko poslalo 100 tisíc ochranných masek a 5 tisíc ochranných obleků. Slovinsko darovalo 100 tisíc chirurgických roušek a 100 tisíc ochranných masek, Nizozemsko zase soupravy pro testování na koronavirus.

    Američané slíbili spojencům přes milion dolarů a Norové dokonce kompletní polní nemocnici.

    Jenže ne všichni byli takovému rozdávání nakloněni a kladli si otázku, zda je Česko skutečně nyní připraveno na to, aby se vzdalo milionu roušek ze svých zdrojů.

    Severní Makedonie obdržela od České republiky darem milion roušek.

    „Jsem nepochybně ráda, že je má země schopná pomáhat druhým. Ale upřímně, jako občan státu, který má nařízenou izolaci a jehož hranice hlídá armáda, jsem nedostala jedinou roušku a žádný zdravotnický test,“ napsala na Twitteru svůj vzkaz pro NATO jedna nespokojená Češka. A tento názor nebyl vůbec ojedinělý.

    Ze strany Česka to navíc nebyla první pomoc pro tuto zemi. Pomáhá tam ohledně uprchlické krize a do země vláda pošle také dar v hodnotě 5 milionů korun na ochranu proti zbraním hromadného ničení.

    Česká republika v souvislosti s koronavirem pomohla například také Španělsku a Itálii, do každé ze zemí poslala 10 tisíc ochranných obleků. Jan Hamáček pak potvrdil pomoc Slovinsku, kterému jsme zapůjčili 500 tisíc roušek, 25 tisíc respirátorů a 5 tisíc ochranných obleků.

    Další část podpory okolním zemím rozdáme ze státního rozpočtu. Země postižené pandemií koronaviru dostanou od českých občanů kolem 25 milionů korun.

    Argumentem, proč je Česko už nyní schopné takto rozdávat své ochranné pomůcky, je především šikovnost lidí, kteří největší nedostatek přečkali díky tomu, že si roušky sami ušili. Zároveň mnoho podnikatelů přizpůsobilo svůj byznys požadavkům lidí a roušky začali vyrábět ve velkém.

    V těchto dnech už se ovšem ochranné pomůcky mají vracet také do lékáren, které ovšem jedním dechem upozorňují, že se Češi musí připravit na výrazně vyšší ceny.

    Síť lékáren Dr. Max slibuje balení 5 kusů roušek za cenu 159 korun. Pokud se to srovná s cenou před vypuknutím celosvětové pandemie, cena stoupla až šedesátinásobně.

    Na druhou je to cena výrazně nižší, než za jakou někteří koronašmejdi prodávali své zboží na začátku krize.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:34 sobota 15. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      23
    • Cože
      15
    • Tvl
      15
    • Super
      14
    • Sladký
      14
    • Haha
      13